Kapusta růž. =

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Kapusta růžičková Groninger

Odrůda určená pro sklizeň v pozdním podzimu až do začátku zimy. Vysoké silné rostliny s hustě rostlými velkými růžicemi. Balení obsahuje 200 semen. Více informací

21 Kč
19 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 20.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Brassica oleracea L. conv. oleracea var. gemmifera

Pochází z Belgie. Rostlina dorůstá výšky až 1 m. Je hustě obrostlá dlouze řapíkatými listy, v jejich paždí se vytvářejí malé pevné růžičky. Ty jsou velké 30-40 mm. Kvete druhým rokem.

Díky vysokému obsahu proteinů, minerálních látek a vlákniny zařazena mezi nejzdravější košťálovité plodiny vůbec. Je bohatá na vitamín C, E a minerální látky zejména zinek, fosfor a síru. Vyznačuje se nízkou energetickou hodnotou, proto se využívá při dietách a při zdravém stravování. Chuť je velmi jemná a v kuchyni se využívá do polévek či jako příloha.

Jak pěstovat kapustu

  • Rostliny jsou mrazuvzdorné. Snáší bez problémů teplotu od - 10 až - 15 °C. Vyžadují světlé a nebo polostinné stanoviště. Na začátku léta rostliny vyžadují velké množství vody. Půda by neměla nikdy vyschnout. Okolí rostlin pravidelně okopáváme a zbavujeme plevelů. Pravidelně také vápníme a hnojíme. Pro větší násadu růžiček zalomíme vrcholek rostliny, ideálně na konci léta. Plody, které přejdou mrazem, výrazně lepší chuť.

  • Semena vyséváme v dubnu do pařeniště či teplého skleníku. Sazenice vysazujeme od června do července na záhon do sponu 50×70 cm.

    Přímý výsev na stanoviště provádíme vyséváme v polovině dubna do řádků 0,6 m od sebe .Ve stadiu 2 ch listů jednotíme na vzdálenost 0,5m.

  • Vhodné jsou středně těžké hlinité humózní půdy s dostatečnou zásobou živin a půdní vláhy.

  • Můžeme použít jakékoliv NPK hnojivo určené pro zeleninu a respektovat dávkování na obale. Základní hnojení provádíme na podzim, kdy zapravíme do půdy 5–7 kg chlévského hnoje/m2, a půdu řádně povápníme. Dalších 20–25 g dusíku/m2, zapravíme před výsadbou. Během vegetace je potřeba dodat ještě 8g dusíku/m2 a rovnoměrně tuto dávku rozdělit. Navíc v průběhu vegetace přidáme 13g P2O5/m2, 25 g K2O/m2 a 5 g MgO/m2 ve formě NPK hnojiva.

  • Na růžičkové kapustě se může objevit alternáriová skvrnitost brukvovitých, plíseň zelná, bělásek zelný, bělásek řepový, můra zelná, můra kapustová, předivka polní a mšice.

    Alternáriová skvrnitost se projevuje na lodyhách a děložních listech mladých rostlin drobnými hnědočernými až černými, mírně propadlými skvrnami. Skvrny následně splývají a při silném napadení rostliny hynou. Vhodné je ošetření přípravkem Ortiva.

    Bělásek řepný a bělásek zelný poškozuje rostliny žírem a zanechává na nich své výtrusy. Rostliny ošetřujeme Stewardem či přípravky Karate Zeon, Biobit nebo Dimilin 48 SC.

    Plíseň zelná napadá především mladé rostliny v pařeništích. Na listech vytváří světle zelené až žlutozelené neohraničené skvrny. Na spodní straně vyrůstají šedobílé povlaky sporangioforů a sporangií. Ochranu provádíme prostředky Ortiva a nebo Dithane DG Neotec.

  • Sklízíme podle potřeby až do zámrazu i v průběhu zimy. Sklízíme celé rostliny ze kterých odkroutíme růžičky, nebo podle potřeby odebíráme jednotlivé růžičky.

Parametry a specifikace

Druhkapusta
Vytrvalostdvouletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-