Výprodej! Kedluben r.modrý BALLOT F1 62339

pošli přes

Moravo Seed zahradní potřeby

Kedluben raný Ametyst F1

Raná odrůda fialového kedlubnu. Velice odolná vůči praskání, dřevnatění či vybíhání do květu.  Více informací

13 Kč
11 Kč bez DPH

-50%

25 Kč

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Dvouletá rostlina pocházející z oblasti Středomoří a západní Evropy. Z plané rostliny bylo vyšlechtěno mnoho jejích kultivarů, které jsou vzhledově velmi rozdílné: hlávkové zelí, hlávková kapusta, růžičková kapusta, dřeňová kapusta, krmná kapusta, brokolice, květák, kedluben.

Kedlubna má maximálně 20 cm dlouhý košťál, z něhož vyrůstají nad hlízou dlouze řapíkaté listy, a listy pod hlízou odumírají. Nejzákladnější rozdělení kedluben je na modré a bílé, přičemž nejranější jsou bílé odrůdy. Kromě své libé chuti jsou také bohatým zdrojem vitamínů B, C a E, vápníku, draslíku, selenu, zinku, železa, kyseliny listové a panthothenové. Konzumuje se za syrova, samotná chutná dobře nebo jako součást zeleninových salátů. Můžeme ji vařit, dusit, zapékat, může se použít jako cuketa do těsta namísto brambor do placek nebo osmažit v trojobalu.

Jak pěstovat kedlubnu

  • Stanoviště by mělo mít vlhčí klima, nepotřebuje vysoké teploty. Dbáme na rovnoměrné zavlhčení půdy, pravidelně zaléváme střední dávkou vody, okopáváme. Za sucha bulvy zdřevnatí a po větším zalití praskají. Půdu na záhonu udržujeme bez plevelů.

  • Rané odrůdy: vyséváme v únoru. Vysazujeme je ve sponu 25x25 cm v polovině dubna. Bílé rané odrůdy kedlubnu nesnášejí vyšší teploty počátkem léta. Jarní odrůdy při výsadbě zakrýváme netkanou textilií.

    Letní odrůdy: vyséváme v březnu nebo v dubnu. Vysazujeme ji ve sponu 25x25 cm v první polovině května.

    Pozdní odrůdy: vyséváme na přelomu dubna a května. Sazenice musíme vysazovat nejpozději do půli srpna.

  • Rostliny vyžadují hlinité nebo hlinitopísčité půdě, s dostatečným obsahem humusu a dostatkem přístupných živin. Optimální hodnota pH se pohybuje v rozmezí 6–7,3.

  • Před výsadbou je žádoucí aplikovat do půdy průmyslová hnojiva v dávce 30–60 g/m2 s poměrem živin NPK 1,5:1:2, první polovinu dávky u pozdních odrůd nebo u přímých výsevů dodáme při výsadbě a druhou během vegetace.

  • Poškození suchem se projevuje pukáním kořenů, bulev a plodů, při silnějším poškození zaschnutím.

    Ze škůdců se na kedlubnech vyskytuje Dřepčík polní (Phyllotreta undulata), Dřepčík černý (Phyllotreta atra), Dřepčík zelný (Phyllotreta nemorum) a Mšice zelná (Brevicoryne brassicae).

    Z houbových onemocnění se vyskytuje především padlí.

  • Kedlubny sklízíme probírkou dle velikosti. Rané většinou tehdy, když dosáhnou velikosti 4 cm. Nevhodné je sklízet rostliny, které vzešly do květu.

Parametry a specifikace

Druhkedluben
Vytrvalostdvouletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-