Kniphofia uv/kniphofie/žl

pošli přes

Kniphofia uv kniphofie žlutá

Nádherná solitérní trvalka, která vyniká svým podlouhlým květenstvím. Je plně mrazuvzdorná až do minus 30 stupňů. Dorůstá výšky až 100 cm. Více informací

60 Kč
54 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 03.05

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Kniphofia uvaria

Pochází z jižní Afriky. Asi 70 druhů Kniphofie roste v Africe a 47 z nich se nachází ve východní oblasti Jižní Afriky. Vytváří hustou přízemní růžici nebo trs listů, které jsou čárkovité, stálezelené. Z růžice dlouhých listů vyrůstá stonek s protáhlým květenstvím s táhlými trubkovitými květy. Mají různé barvy, od čistě žluté přes ohnivě červenou až po tmavě hnědočervenou se všemi přechodnými odstíny v těchto barvách! Celá rostlina dorůstá výšky 80-100 cm. Kvete v pozdním létě v měsících srpen a září.

Rostliny jsou medonosné a lákají včely a motýli. Hodí se do záhonů v kombinaci s vysokými rostlinami, jako jsou okrasné česneky. Výborně korespondují také se stračkami a liliemi. Vyniknou v každé zahradě, nejlépe jako solitérní rostliny. Hodí se také pro sázení na okraje záhonů.

Jak pěstovat kniphofii

  • Vyžaduje slunné stanoviště. Kniphofia nepřežije v půdách, které jsou podmáčené. Zastřižením květního stonku podpoříme násadu dalších květů. Rostliny zavlažujeme přiměřeně. V zimě nezaléváme vůbec. Listy na podzim neodstraňujeme. Necháme je opadat. Vhodné je pěstovat rostlinu zamulčovanou, aby držela vlhkost a v tužších zimách nevymrzla. Je plně mrazuvzdorná do cca -25°C, s mulčem až do -30°C. Pokud jsou rostliny nově zasazeny nebo přesazeny, květy se objevují až v dalším roce - zásadně proto nepřesazujeme.

  • Semena vyséváme v březnu do speciálního substrátu určeného pro výsev. Semena jemně je přitiskneme do substrátu. Semenáčky umístíme do teplého skleníku. Zavlažujeme s mírou. Rostliny vyklíčí cca za 3 týdny. Sazeničky brzo přepícháme do pařeniště, kde zůstanou po celý rok. Další rok na jaře pak rostliny vysazujeme na cílové stanoviště.

  • Vyžaduje lehčí, propustnou, půdu.

  • Každé jaro půdu v okolí rostlin vylepšíme dávkou dobře uzrálého kompostu. V červnu, kdy rostliny začnou nasazovat na květy, je přihnojíme tekutým hnojivem. Nejlepší je zvolit např. hnojivo Kristalon - plod a květ.

  • Rostliny napadá plíseň šedá a padlí. Ošetřujeme speciálními fungicidy na bázi mědi. Vhodné je nezavlažovat rostliny na listy.

Parametry a specifikace

Druhkniphofia
Odrůdajarní-podzimní
Cibulovinyjarní-podzimní
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-