Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuČOKOLÁDA, BRUSINKY, AMARETTO Káva z oblasti Hulia a nadmořské výšky 1500-1750 m.n.m. Promytě zpracovaná 100% Arabika odrůdy Caturra, Castillo, Colombia. Více informací
Dostupny od:
Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč
Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice
Doprava zdarma nad 1500 KčV blízkosti horského prostředí And se pěstuje tato káva. Je to práce více farmářů, kteří spojí své síly a vypěstují tento skvělý decaf. Lpí se zde na kvalitě sušení kávových zrn, jelikož je důležité zajistit stejný výsledek a čistou finální chuť.
Bezkofeinová káva La Serrania je zbavena kofeinu přírodní cestou. V závodě Decafecol, jenž se nachází v Manizeles je na kávová zrna použita metoda cukrové třtiny, čímž je možné kofein z kávy odstranit. Efektivita této metody je 99,7%.
Kolumbie je druhým největším producentem kávy. Produkuje převážně promyté Arabiky.
Caturra je hybrid, který vznikl v přírodě v okolí Rio de Janeiro. Je to první nalezení přírodní mutace, která byla u kávovníku zjištěna. O Caturru je potřeba se dobře starat, aby farmáři předala dobrý výsledek. Dnes jsou vyvinuty kultivary Yellow a Red Caturra. Nejlepší nadmořská výška pro pěstování je do 2000 metrů nad mořem. Caturra se podepisuje na chuti s čistotou a středním tělem kávy.
Mezi státy, které nejvíce investují do výzkumu kávovníku je Kolumbie. Také z toho je odvozen název Colombia této variety. Pro Kolumbii je export kávy důležitou součástí ekonomiky, proto se zaměřili na vyvinutí nového kultivaru aby umožnili farmářům lepší práci s kvalitnějšími výsledky. Základem pro vývoj variety Colombia byla odrůda Caturra a k vývoji došlo roku 1968. U této odrůdy jsou také poddruhy jako Yellow a Red. Mnohy je Colombia karamelová, čokoládová s lehkými ovocnými tóny.
Kolumbie je známá svými investicemi do kávového vývoje. V roce 2005 se vyvinula varieta Castillo a název přebrala po vědci, který ji vyšlechtil - Jamie Castillo. V roce 2005 právě v Kolumbii přišla nákaza na kávovníky v podobě rzi. Castillo měla pomoci k pěstování lepší kávy v zemi a pomoci v boji s tímto nakažením. Castillo má vyšší výnos ve sklizni kávových třešní, má také nadprůměrnou velikost třešně.
Mokré zpracování kávy je spojováno s kvalitnějším výsledkem chutí v kávě. Promytá metoda potřebuje více zkušeností a ochoty farmáře, jelikož je náročnější. Pro farmu to znamená také finanční náročnost, protože je zde potřeba velké množství vody.
Jakmile farmáři posbírají zralé třešně, dojde k jejich promytí ve vodě. Oddělí se tak nekvalitní třešně, například nezralé, které budou na povrchu barelu s vodou. Zralé třešně spadnou ke dnu.
Po promytí se odstraní slupka třešně pomocí strojů, jimž se v angličtině nazývá depulper. Poté se zrna s částí dužiny vloží do kvasných nádob a projdou si fermentací. Vždy je na farmáři jak dlouhou dobu fermentace zvolí, což se podepisuje na výsledné chuti kávy. V případě dlouhé fermentace je možné várku pokazit hnilobou.
Po fermentaci následuje sušení zrna, které probíhá přibližně dva týdny. Kávová zrna jsou rozprostřeny po afrických postelích, což je dřevěná konstrukce s látkou, nebo na betonové plochy. Je důležité zrna pravidelně obracet a míchat, aby byl přístup vzduchu ze všech stran, což může usnadnit právě africká postel. V případě deště, si farmář musí zrna zakrýt, aby mu sklizeň nenavlhla a nezačala hnít.
Výsledná chuť promytě zpracované kávy se představuje čistou chutí se sladkými a ovocnými tóny.
Zelené kávové zrna jsou pro nás základní surovinou. U každé kávy hledáme vhodný styl pražení a dodáme jí tak jedinečnou chuť do vašeho šálku.
Známe přesný původ kávy, její nadmoškou výšku i prostředí, ve které byl kávovník pěstován - tzv. terroir. To vše pak zohledníme při pražení, abychom dosáhli skvělého výsledku.
Díky naší pražičce Giesen a víceúrovňovému monitoringu je pražení konzistentní a umíme ho přizpůsobit chutím zákazníka.
Kávu po pražení ručně přebíráme a poté balíme do obalů s jednosměrným ventilem. Čerstvá káva si tak vytvoří přirozené mikroklima pro maximální čerstvost..
Naše sáčky jsou bez alobalu, plně recyklovatelné.
Pražená zrnková káva, která se skvěle hodí na espresso. Jedná se o čerstvou kávu, která je citlivě pražená delší dobu, čímž docílíme snadnější extrakce kávy. Výsledná chuť espressa je pak příjemná, komplexní a nasládlá. Zrnková káva pražení na espresso se hodí jak do pákového kávovaru, tak do automatického kávovaru nebo i džezvy a moka konvičky.
Druh | Arabica, Bezkofeinová |
Zpracování | Promytá (mokrá) |
Úroveň pražení | Espresso |
Země | Kolumbie |
Balení | 1kg |
Kyselost kávy | Méně kyselá |
Použití | Espresso |
Nadmořská výška | 1500-2000 |
Varieta | Colombian, Caturra, Castillo |
Chuťové vlastnosti | Čokoláda, Brusinky, Amaretto |
Metoda přípravy | Moka konvička, French press, Espresso, Džezva |