Korymbie citroníková (Corymbia citriodora) - 5 semen

Korymbie citroníková je australský strom charakteristický svou krásou a osvěžující vůní. Má různorodé využití, a to od výroby parfémů až po truhlářství, kosmetiku, stavebnictví a design.Více informací

89 Kč
80 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Korymbie citroníková (Corymbia citriodora) - 5 semen

Korymbie citroníková je středně velký až velký strom, který pochází z Austrálie. Má blízký vztah k čeledi eukalyptovitých. Charakteristickým znakem tohoto stromu je jeho výrazná citronová vůně, kterou vylučují jeho listy. Korymbie citroníková má rozmanité využití. Její esenciální oleje obsahují látky používané v parfumerii a kosmetice. Je také hojně využívána v dřevařském průmyslu k výrobě nábytku a dřevěných výrobků. Díky své vůni a atraktivnímu vzhledu je oblíbeným výsadbovým a okrasným stromem.

Korymbie citroníková

Korymbie citroníková: Popis vzhledu rostliny 

Korymbie citroníková dorůstá do výšky 30-45 metrů, což z ní činí středně velký až velký strom. Listy korymbie jsou dlouhé, úzké a střídavé, jejich délka dosahuje až 20 cm. Mají světle zelenou barvu a intenzivně voní po citronu. Tato vůně je jedním z nejcharakterističtějších znaků tohoto stromu. Květy mají bílou barvu. Jsou poměrně nenápadné, ale přesto krásné. Jsou bohatým zdrojem nektaru pro včely a další opylovače. Korymbie citroníková je považována za velmi atraktivní dřevinu, která může sloužit nejen jako okrasný strom, ale má i praktické využití ve světě kosmetiky, medicíny, stavebnictví a dalších odvětvích.

Korymbie citroníková

Jak pěstovat korymbii citroníkovou?

1. Příprava semen: semena mohou mít tvrdou skořápku, která brání rychlému klíčení. Pro zvýšení pravděpodobnosti úspěšného vyklíčení můžete skořápky na několik hodin namočit do horké vody nebo je jemně obrousit.

2. Příprava půdy: korymbie má ráda dobře propustnou půdu bohatou na živiny. Můžete použít směs zahradního substrátu a písku.

3. Výsev semen: semena se vysévají do pěstebního substrátu do vhodných pěstebních nádob. Přikryjte je tenkou vrstvou zeminy. Snažte se půdu udržovat vlhkou.

4. Klíčení: zajistěte vlhké prostředí, například pomocí miniskleníku nebo plastové fólie. Teplota pro klíčení by se měla pohybovat kolem 20-25 °C.

5. Péče o sazenice: jakmile semena vyklíčí a sazenice dostatečně zesílí, můžete je postupně aklimatizovat na venkovní podmínky tak, že je budete stále déle vystavovat dennímu světlu.

6. Výsadba do země: jakmile jsou sazenice dostatečně velké a silné, můžete je přesadit na stanovené místo na zahradě. Vyberte slunné stanoviště.

7. Péče o rostlinu: rostliny pravidelně zalévejte a udržujte půdu vlhkou, ale ne příliš přemokřenou. Sazenice mohou být citlivé na mráz, proto je během zimy chraňte, například zamulčováním.

8. Růst a vývoj: sledujte růst rostliny a poskytněte jí dostatečný prostor pro rozvoj kořenového systému.

Parametry a specifikace

Druh exotických rostlinEukalypty, Listnaté stromy, Mrazuvzdorné, Bylinky a léčivky
Výška vzrůstuVelké stromy, Gigantické stromy
PěstováníVe stínu, Venku, Na slunci
Vhodné proPokročilé
Od A do ZK

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-