Výprodej! Geum chil/kuklík/or

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Kuklík chilský Orange

Kuklík je velmi dekorativní trvalka, která uchvátí sytými, výraznými květy. Nenáročná na pěstování. Vhodná také k řezu. Balení obsahuje 50 semen. Více informací

26 Kč
23 Kč bez DPH

-50%

51 Kč

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Geum chiloense

Krásná, barevná trvalka s mnoha zářivými květy. Pochází z čeledi růžovitých. Rod zahrnuje více než 50 druhů vytrvalých bylin. Geum coccineum, u nás uváděný jako G. sibiricum, roste na vlhkých horských loukách Kavkazu a na Balkáně. Geum x hybridum - v praxi se pod tímto názvem obvykle rozumějí zahradní formy a odrůdy vzniklé křížením různých druhů, zejména G. chiloense z Chile. Rostliny tvoří pěkně olistěné trsy. Z nich vyrůstají lodyhy nesoucí pětičetné, velké květy – barvy červené, oranžové nebo žluté. Listy jsou přetrhovaně zpeřené s nápadně velkým vrcholovým úkrojkem - velmi dekorativní. Dorůstají výšky kolem půl metru (40-70 cm, některé odrůdy jen 20 cm), šířky cca 45 cm, kvetou podle druhu nebo kultivaru od května do srpna. Kuklík je vhodný do smíšených výsadeb, ale také k řezu. Žluté odrůdy se skvěle doplňují např. se šalvějí či levandulí. Červené se žlutými žebříčky.

Z kořene příbuzného kuklíku městského (Geum urbanum) se dodnes připravují nálevy a tinktury, které tlumí krvavé průjmy, pomáhají při léčby žaludečních vředů a mají dezinfekční účinky.

Jak pěstovat kulík

  • Rostlinám vyhovují slunná stanoviště, otevřené polohy. Snášejí stanoviště polostinná. Rostliny mají rády vlhkou půdu. Mrazuvzdorné. Během zimy ale chraňme okolí rostliny před trvalým zamokřením.

  • Semena můžeme vysévat na podzim přímo do záhonů. Další možností je předpěstování na jaře. Semena vyséváme do speciálního substrátu určeného pro výsev a množení cca 6-8 týdnů před třemi zmrzlými. Při teplotě okolo 20 stupňů Celsia a stálé vlhkosti substrátu semena klíčí cca za 28 dní. Semenáčky přepichujeme v květnu na cílové stanoviště.

  • Vhodná je mírně vlhká výživná a dobře propustná půda neutrální reakce.

  • Rostliny můžeme přihnojovat každých 14 dní univerzálním NPK hnojivem. Dávky aplikujeme podle návodu na obalu.

  • Netrpí významnými škůdci ani chorobami. Přemokřená stanoviště způsobují zahnívání kořenů.

Parametry a specifikace

Druhkulík
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-