Květák p.OCTAVIAN

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Květák pozdní Octavian

Octavian je pozdní bílý těžký středně hrbolovitý květák pro podzimní sklizně. Balení obsahuje 70 semen. Více informací

32 Kč
29 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 31.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Brassica oleracea L. var. Botrytis L.

Jedná se o jednoletou zeleninu původem z malé Asie. Pěstuje se pro zdužnatělé květenství (růžici). Růžice je zakryta velkými, řapíkatými listy, které mají jemně pilovitý okraj. Má nevětvený zdužnatělý košťál. Na květním stonku, který může být až 1 m vysoký tvoří květy, které po opylení tvoří plod.

Je bohatý na draslík, fosfor a síru. Obsahuje 90% vody a poměrně mnoho bílkovin. Má množství vitaminu C - dvakrát více než citrony, poměrně mnoho kyseliny pantoténové, málo karotenu, vitamin Bl, B2, B6, mnoho vitaminu K aj. Květák je oblíbenou zeleninou, upravuje se vařením dušením, může se zapékat, nakládat nebo obalovat jako řízky.

Jak pěstovat květák

  • Vhodná jsou slunná stanoviště. Květák zaléváme ke kořenům, nikdy ne na listy. Půda by měla být neustále vlhká. Půda by neměla být ale nikdy přemokřená. Záhony pravidelně okopáváme a zbavujeme plevelů. Květák je velmi citlivý na stres, proto dáváme pozor, aby zálivka i výživa byly vyrovnané.

  • Jarní kultury vyséváme na záhon v březnu do sponu 50×40 cm.

    Letní kultury vyséváme v květnu nebo v červnu do sponu 50×50 cm.

    Podzimní kultury vysazujeme nejpozději do poloviny července do sponu 60×60 cm.

    Předpěstování je možné. Výsev provádíme v polovině měsíce března do vytápěného skleníku nebo teplého pařeniště.

  • Rostliny prospívají v lehčích hlinitých půdách s vysokým obsahem humusu. Obsah humusu v půdě by měl být ideálně nad 3 %. Nutná je půda s dostatkem snadno přijatelných živin, pH půdy by mělo být 6,5 až 7,5.

  • Pro vývin růžic je důležité, aby půda obsahovala mangan, hořčík, bór a molybden. Tyto prvky dodáme do půdy umělými chnojivy. Nepoužíváme hnojiva s obsahem chloru. Dávky dusíkatých hnojiv jsou doporučovány 120 – 140 kg čistého N. Z toho 60 – 90 kg zapravíme při přípravě půdy. Zbytkem dávky přihnojíme za 3 týdny po výsadbě a na začátku tvorby růžic. Z hnojiv používáme síran amonný, močovinu, DAM, na přihnojení potom ledek amonný nebo močovinu. Draselná hnojiva aplikujeme v síranové formě.

  • Nejčastější škůdce květáku je dřepčík zelný, bělásek zelný a plodomorka zelná. Z chorob způsobuje škody především nádorovitost košťálovin.

    Na plodomorku zelnou je vhodné použít syntetické insekticidy nebo přípravky na bázi 'Bacillus thuringiensis' v době líhnutí housenek z vajíček.

    Proti nádorovitosti košťálovin je vhodné vápnění pozemků, použití dusíkatého vápna, likvidování postižených rostlin a dezinfikování zeminy.

    Před bělásky lze rostliny chránit tak, že je vysázíme např. mezi rajčata.

  • Květák sklízíme probírkou. Většinu raných kultur sklízíme 3 – 4x. Letní a podzimní odrůdy sklízíme jednorázově.

Parametry a specifikace

Druhkvěták
Vytrvalostjednoletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-