Květák r.BETA 62812

pošli přes

Moravo Seed zahradní potřeby

Květák raný Beta

Růžice odrůdy Beta je odolná proti fialovění. Růžice je bílé barvy. Vhodná i pro nejranější polní pěstování. Balení obsahuje 110 semen. Více informací

21 Kč
19 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 22.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Brassica oleracea L. var. Botrytis L.

Jedná se o jednoletou zeleninu původem z malé Asie. Pěstuje se pro zdužnatělé květenství (růžici). Růžice je zakryta velkými, řapíkatými listy, které mají jemně pilovitý okraj. Má nevětvený zdužnatělý košťál. Na květním stonku, který může být až 1 m vysoký tvoří květy, které po opylení tvoří plod.

Je bohatý na draslík, fosfor a síru. Obsahuje 90% vody a poměrně mnoho bílkovin. Má množství vitaminu C - dvakrát více než citrony, poměrně mnoho kyseliny pantoténové, málo karotenu, vitamin Bl, B2, B6, mnoho vitaminu K aj. Květák je oblíbenou zeleninou, upravuje se vařením dušením, může se zapékat, nakládat nebo obalovat jako řízky.

Jak pěstovat květák

  • Vhodná jsou slunná stanoviště. Květák zaléváme ke kořenům, nikdy ne na listy. Půda by měla být neustále vlhká. Půda by neměla být ale nikdy přemokřená. Záhony pravidelně okopáváme a zbavujeme plevelů. Květák je velmi citlivý na stres, proto dáváme pozor, aby zálivka i výživa byly vyrovnané.

  • Jarní kultury vyséváme na záhon v březnu do sponu 50×40 cm.

    Letní kultury vyséváme v květnu nebo v červnu do sponu 50×50 cm.

    Podzimní kultury vysazujeme nejpozději do poloviny července do sponu 60×60 cm.

    Předpěstování je možné. Výsev provádíme v polovině měsíce března do vytápěného skleníku nebo teplého pařeniště.

  • Rostliny prospívají v lehčích hlinitých půdách s vysokým obsahem humusu. Obsah humusu v půdě by měl být ideálně nad 3 %. Nutná je půda s dostatkem snadno přijatelných živin, pH půdy by mělo být 6,5 až 7,5.

  • Pro vývin růžic je důležité, aby půda obsahovala mangan, hořčík, bór a molybden. Tyto prvky dodáme do půdy umělými chnojivy. Nepoužíváme hnojiva s obsahem chloru. Dávky dusíkatých hnojiv jsou doporučovány 120 – 140 kg čistého N. Z toho 60 – 90 kg zapravíme při přípravě půdy. Zbytkem dávky přihnojíme za 3 týdny po výsadbě a na začátku tvorby růžic. Z hnojiv používáme síran amonný, močovinu, DAM, na přihnojení potom ledek amonný nebo močovinu. Draselná hnojiva aplikujeme v síranové formě.

  • Nejčastější škůdce květáku je dřepčík zelný, bělásek zelný a plodomorka zelná. Z chorob způsobuje škody především nádorovitost košťálovin.

    Na plodomorku zelnou je vhodné použít syntetické insekticidy nebo přípravky na bázi 'Bacillus thuringiensis' v době líhnutí housenek z vajíček.

    Proti nádorovitosti košťálovin je vhodné vápnění pozemků, použití dusíkatého vápna, likvidování postižených rostlin a dezinfikování zeminy.

    Před bělásky lze rostliny chránit tak, že je vysázíme např. mezi rajčata.

  • Květák sklízíme probírkou. Většinu raných kultur sklízíme 3 – 4x. Letní a podzimní odrůdy sklízíme jednorázově.

Parametry a specifikace

Druhkvěták
Vytrvalostjednoletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-