Levandule lék./L/ +

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Levandule lékařská - Medicinal Herbs

Aromatický polokeř, který nesmí chybět v žádné zahradě! Má nádnerné květy, uklidňuje mysl a navíc odpuzuje hmyz jako jsou komáři či mšice. Nádherně a silně voní. Dorůstá výšky až 60 cm. Více informací

23 Kč
21 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Lavandula officinalis

Levandule pochází původně ze západního Středomoří. Řadíme ji do čeledi hluchavkovitých. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která je popisována jako dřevnatý polokeř. Květy levandule mají modrofialovou barvu. Rostlina kvete od července do srpna. Její květy vábí včely. Listy jsou aromatické a jejich délka se pohybuje přibližně kolem 5 centimetrů v závislosti na odrůdě.

Levandule je pěstována pro kosmetický a farmaceutický průmyslu. Květy se používají jako součást bylinných směsí. Květy obsahují množství silic, podstatně méně pak tříslovin a hořčin, které blahodárně působí na celou naši nervovou soustavu. Má uklidňující účinky, působí výborně při křečích a nadýmání, oceníte jí při nespavosti nebo přílišné podrážděnosti. Je známé i to, že uložena ve skříni je skvělým odpuzovačem šatních molů.

Existuje mnoho odrůd levandulí, stejně tak jako mnoho barevných variet. Některé se hodí pro pěstování v nádobách, jiné díky své mrazuodolnosti pro pěstování v zahradě. Největší předností levandule je ale to, že odpuzuje škodlivý hmyz, např. mšice, komáry a moli. V zahradě je vhodné ji pěstovat například pod růžemi. Skvěle se doplňuje s kosatci, růžemi, nevěstiným závojem, šalvějí, rozmarýnem, okrasnými trávami a dalšími rostlinami.

Jak pěstovat levanduli

  • Rostliny potřebují dostatek slunečního světla, snáší přímé slunce. Mladé levandule zaléváme pravidelně, starším přiměřená zálivka prospěje. Nicméně bez pravidelné zálivky rostliny prospívají také. Rostliny je potřeba sestříhávat. Poprvé rostliny zastřihneme na jaře, podruhé po odkvětu (tj. začátkem srpna). Neřežeme do dřeva! Levandule je třeba také kvalitně zazimovat. Při teplotách kolem – 10 stupňů Celsia je nutné rostliny zakrýt slámou anebo chvojím.

  • Semena vysazujeme na jaře, ideálně v únoru a březnu. Semenáčky udržujeme při teplotě okolo 20°C. Vzrostlé sazenice přesazujeme po otužení na otevřený záhon. V květnu a červnu sázíme vzrostlé rostliny do sponu 45 x 60 cm.

  • Vyžaduje lehkou, suchou, propustnou a vápníkem bohatou půdu. Vhodné jsou půdy jemně písčité. Nesnáší zamokřené půdy.

  • Můžeme aplikovat hnojiva s dolomitem a vápenatými hnojivy. Když rostliny hnojit nebudeme, poradí si samy.

  • Občas se objevují houbovitá onemocnění, která způsobují odumření celé rostliny. Charakteristický pro ně je bílý povlak na rostlině. Ošetřujeme fungicidy. Škůdci levandule netrpí.

  • Levanduli sklízíme v době od července do srpna, vždy těsně před rozkvětem nebo v jeho samotném začátku. Po sklizni je nutné rostliny důkladně vysušit.

Parametry a specifikace

Druhlevandule
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-