Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuVypěstujte si s naším eshopem Pěstík libeček lékařský! S průvodcem pěstováním a našimi 100% čerstvými semeny to hravě zvládnete! Pěstík vám poradí, jak libeček pěstovat nejenom v květináči ale i na záhonku či pařeništi. Doporučí vám nejvhodnější substrát i hnojivo na rostliny libečku a také vám pomůže ochránit sazenice před škůdci. S námi je pěstování rostlin radost! Jak pěstovat libeček pro hojnou úrodu?
Libeček je mohutná aromatická bylina, která může dorůstat až do výšky dvou metrů. Často je nazýván jako přírodní zelené maggi, zejména pro svou nezaměnitelnou vůni, která se hodí k dochucení polévek. Skvěle dochutí také výrobky z mletého masa, jako je sekaná či karbanátky. Libeček má také léčivé účinky. Podobně jako například kopr působí močopudně a podporuje trávení. Libeček v podobě čaje má detoxikační schopnosti. Pro ženy má blahodárné účinky na nepravidelnou menstruaci. Dále také čistí krev, posiluje srdce a je to přírodní afrodiziakum.
Libeček má původ z Persie, odkud se rozšířil do Středomoří. Staří Řekové žvýkali libeček na pomoc při trávení a proti nadýmání. Do Evropy přinesli libeček mniši, kteří ho pěstovali na svých zahradách v klášterech.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Energetická hodnota | 305 kcal | Vláknina | 20 g |
Bílkoviny | 20 g | Sacharidy | 33 g |
PHE | 1000 mg | Tuky | 5 g |
Vypěstujte si s naším eshopem Pěstík libeček lékařský! S průvodcem pěstováním a našimi 100% čerstvými semeny to hravě zvládnete! Pěstík vám poradí, jak libeček pěstovat nejenom v květináči ale i na záhonku či pařeništi. Doporučí vám nejvhodnější substrát i hnojivo na rostliny libečku a také vám pomůže ochránit sazenice před škůdci. S námi je pěstování rostlin radost! Jak pěstovat libeček pro hojnou úrodu?
Libečku se taktéž nazývá maggi koření z přírody. Výborně se hodí do polévek a na vaření, ale také má spousty blahodárných léčivých účinků pro lidské tělo. Libeček zvládne vypěstovat i úplný začátečník, který nemá s pěstováním bylinek zatím žádné zkušenosti. Semena libečku můžete pěstovat nejenom na záhoně nebo ve skleníku, ale také si ho můžete vysadit na balkoně či v truhlíku na parapetu.
Semínka libečku vysazujeme na přelomu měsíců březen a duben. Vysévat osivo můžeme také na konci léta v srpnu. Semena sadíme do 3 cm hloubky. Jelikož rostlina dorůstá do výšky až dvou metrů, je potřeba, abychom rostlině poskytli dostatek prostoru. Proto sázíme alespoň v šedesáticentimetrových rozestupech.
Pro pěstování libečku je vhodná písčitá až hlinitopísčitá půda s dostatkem světla. Nevadí mu sucho, ale není milovníkem přemokřené půdy. Tudíž ho zalévejte jen v té době, kdy jsou vytrvalé sucha.
Pokud sázíte libeček doma v květináči, nelekejte se! V takovém případě dorůstá mnohem menší výšky a to okolo půl metru. V domácím prostředí sejeme semínka taktéž na začátku jara. Použijeme substrát na bylinky, který nasypeme do květináče a vložíme semínka libečku. Zasypeme substrátem, zvlažíme a přikryjeme fólií. Umístíme na světlé a teplé místo. Takto zasazené semínka nám budou rychleji klíčit. Libeček, který pěstujeme v nádobách, se musí také častěji zalévat a jednou za rok přesadit do objemnějšího květináče. Jaké látky obsahuje libeček a jaké má léčivé účinky?
Libeček je nejvhodnější sklízet za krásného slunečného počasí a to v dopoledních hodinách. Sklízet můžeme celou rostlinu - nať, listy i kořen a to od května až do listopadu. Listy by se měly sklízet před květenstvím. Poté rostlina hořkne. Sklízejte pouze listy, větvičku ponechejte, opět rostlince dorostou nové listy.
Zpracovat libeček můžete různými způsoby. Pokud chcete libeček na koření, doporučujeme formu sušení. Sušíme pouze listy libečku a to na stinném, suchém a větraném místě. Nasušený libeček skladujte ve sklenicích s uzávěrem. Další alternativou je mražení. Libeček omyjeme, osušíme, nasekáme a vložíme do mikrotenových sáčků, které zamrazíme. Zmražený libeček můžeme přidávat do různých jídel těsně před dokončením pokrmu. Úžasnou vychytávkou jsou ledové kostky. Ty vytvoříme tak, že libeček nasypeme do tvořítek na led a zalejeme vodou. Zmražené kostky pak pouze vhodíme například do polévky.
Libeček je mohutná aromatická bylina, která může dorůstat až do výšky dvou metrů. Často je nazýván jako přírodní zelené maggi, zejména pro svou nezaměnitelnou vůni, která se hodí k dochucení polévek. Skvěle dochutí také výrobky z mletého masa, jako je sekaná či karbanátky. Libeček má také léčivé účinky. Podobně jako například kopr působí močopudně a podporuje trávení. Libeček v podobě čaje má detoxikační schopnosti. Pro ženy má blahodárné účinky na nepravidelnou menstruaci. Dále také čistí krev, posiluje srdce a je to přírodní afrodiziakum.
Libeček má původ z Persie, odkud se rozšířil do Středomoří. Staří Řekové žvýkali libeček na pomoc při trávení a proti nadýmání. Do Evropy přinesli libeček mniši, kteří ho pěstovali na svých zahradách v klášterech.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Energetická hodnota | 305 kcal | Vláknina | 20 g |
Bílkoviny | 20 g | Sacharidy | 33 g |
PHE | 1000 mg | Tuky | 5 g |