Listový salát Amerik. - semena salátu listového

Pozdní odrůda, která má zkadeřené listy tmavě zelené až červené barvy. Vhodný pro jarní a podzimní výsev. Sklízet ho lze za 4 týdny od výsadby. Více informací

33 Kč
30 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 31.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Lactuca sativa - Amerikanischer Brauner

Salát je jednoletá rostlina, která byla vyšlechtěna z lociky kompasové. Pěstuje se jako hlávková a listová forma a celokrajnými okrouhlými listy světle zelené barvy. Existuje několik druhů této zeleniny: římský salát, polořímský salát, hlávkový máslový salát, listové saláty a nakonec ledové saláty.

Hlávkový a listový salát je nejběžněji pěstovaný. Dle pěstování ho lze dělit na ranný, letní, pro výsadbu ve sklenících, vyhřívaných sklenících, venkovní atd..Ledový salát má tuhé, křehké listy, hlávka připomíná zelí. Římský salát připomíná pekingské zelí. Labužníky bývá označován za nejchutnější salát. Ledový salát je ceněn pro křehkost a pevnou hlávku. Vyznačuje se výbornou chutí a vynikající křehkostí.

Saláty obsahují 10–15% bílkovin, 15–27% sacharidů, 3–6% tuků, 9–12% vlákniny. Z vitamínů mají vysoký obsah C, E, A a PP, z obsahových látek nesmíme přehlédnout obsah draslíku, vápníku, fosforu, chloru a hořčíku. Má minimální množství kalorií, je tedy vhodný pro redukční diety. Hlávkový salát je vhodný pro klasičtější přípravu se sladkokyslou zálivkou, příp. osmaženým špekem. Římský salát můžeme také podusit s masem, na závitky, nádivku, do rizota, apod. Nápaditosti se meze nekladou.

Jak pěstovat saláty

  • Vhodné je slunné stanoviště. Během růstu pravidelně zaléváme - spíše menšímu dávkami, častěji. Nutné je pravidelné odplevelování záhonu. Rostliny nikdy nepěstujeme na stejném stanovišti více než 2 roky za sebou. Vhodné je mulčování salátu org. materiálem. Zabraňuje růstu plevelů, udržuje vlhkost a nižší telotu v horkých měsících.

  • Jarní odrůdy vyséváme v únoru do pařeniště. V březnu nebo dubnu je přesadíme do sponu 20–25×20–25cm.

    Letní odrůdy vyséváme přímo na záhon v dubnu, konečný spon rostlin by měl být 25×30 cm.

    Podzimní odrůdy vyséváme přímo na záhon v srpnu, konečný spon rostlin by měl být 25×25 cm.

    Přezimující odrůdy vyséváme v říjnu přímo na záhon.

    Semena přímo do půdy vyséváme cca 1 cm pod povrch. Vhodné je osivo předem namořit. Po vzejití je rostliny nutné vyjednotit do výše uvedených sponů. Vyvarujeme se při vyjednocování zasypání srdéčka salátu.

  • Salát vyžaduje dobře propustnou půdu s dostatkem dobře dostupných živin. Půdy by měly být lehčí, dobře propracované.

  • Záhony určené pro pěstování salátů je nutné dobře připravit pro jejich pěstování. Při přípravě záhonů zapravíme do půdy 3–5 kg kompostu/m2, povápníme dávkou 3 kg vápence/m2 a přidáme 1,8 P2O5/m2 a 14g K2O/ m2.

    Při hnojení je důležité dávat pozor na přehnojení dusíkem. V listech se pak hromadí nebezpečné dusičnany. Záhony nehnojíme chlévskou mrvou!

  • Bakteriální hniloba salátu se projevuje zpočátku ostře ohraničenými, tmavé černajícími skvrnami. Napadány jsou první spodní listy, které jsou na zemi.

    Nedostatek vápníku je příčinou okrajové nekrózy listů, které postupně hnědnou a následně odumírají. Takto poškozeny bývají nejčastěji vnější listy, ale mohou to být i listy skryté uvnitř vytvořených hlávek. Ošetřujeme přípravkem Champion 50 WP a provedeme desinfekci půdy.

    Plíseň salátová se projevuje zejména na starších listech, kde vznikají světle zelené až žlutozelené skvrny různých velikostí, často ohraničené nervaturou. Skvrny se postupně zvětšují, zasychají a nekrotizují. Ošetřujeme Rovral 50 WP nebo Rovral FLO.

    Rostliny dále napadá plíseň šedá a mohou je ožírat i plži či mohou být napadeny mšicemi.

    Ošetřujeme je vhodnými přípravky proti houbovým chorobám. Důležité je dodržovat ochranou lhůtu před konzumací.

  • Listový salát sklízíme již 7 týdnů od zasetí. Hlávkový salát po 10-11 týdnech a na římský o týden déle. Hlávkový, máslový, římský i kadeřavý salát je nutné sklidit celý jakmile vyroste do požadované velikosti.

Parametry a specifikace

Druhsalát

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-