Viola x w/maceš.Švý/je.sm =

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Maceška švýcarská - mix

Sametové květy v nádherných barvách nejlépe vyniknou ve skupinových výsadbách. Hodí se pro osázení nádob, obrub záhonů, ornamentálních výsadeb či okenních truhlíků. Více informací

32 Kč
29 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 28.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Viola wittrockiana - mix

Macešky či také violky jsou dvouleté rostliny. Na světě existuje více než 450 druhů macešek. Rozdíl mezi maceškami a violkami není určitý. Violky jsou nižší a kompaktnější. Květy mají drobnější než macešky. Často jsou jednobarevné. Macešky mají velké květy. Kvetou hlavně na jaře, od dubna do června. Dle doby výsevu mohou rozkvétat také na podzim, v září i v listopadu. Jejich květy jsou nádherné, sametové. Květy mají celou škálu barev, včetně černé. Výškově dorůstají až 30 cm - dle druhu.

Mezi nejznámější dvouletky patří: Viola x wittrockiana (maceška zahradní), která dosahuje výšky až 30 cm. V. cornuta (violka rohatá) – dorůstá výšky až 15 - 20 cm a Viola tricolor.

Hodí se na záhon samostatně nebo v kombinaci s jinými květinami. Výbornou kombinací je výsadba macešek s jarními cibulovinami, zvláště tulipány. Vysadit je můžeme také do misek, truhlíků, na okna, na balkóny, na hroby a na ornamentální záhony. Macešky jsou oblíbenou květinou pro pietní výsadby.

Jak pěstovat macešky

  • Rostliny vyžadují světlé stanoviště. Substrát udržujeme vlhký - nikoliv mokrý či podmáčený. Nesnášejí přímé sluneční světlo a sucho. Půdu v okolí rostlin pravidelně kypříme a udržujeme bez plevelů. Za holomrazů může vymrznout. Lehce rostliny proto zakrýváme chvojím.

  • Před výsevem smícháme semena s jemným pískem a důkladně promísíme. Semena tím stratifikujeme. Semena vyséváme pod sklo od února do dubna, aby rostliny kvetly v létě. Vysazujeme na záhon v květnu. Dvouletky vyséváme od června do července, aby kvetly na jaře. Pro výsadbu postačí běžný výsevní substrát.

  • Půda by měla být humozní, s dostatkem živin. Dobře propustná.

  • Rostliny není potřeba přihnojovat. Dobře připravená půda pro výsadbu či substrát určený pro pěstování v nádobě rostlinám vystačí na mnoho měsíců. Pokud není půda příliš bohatá na živiny, aplikujeme NPK hnojivo s menším množstvím dusíku - např Cererit, Kristalon. Hnojivo rozředíme ve vodě a aplikujeme 1x za 14 dní s běžnou zálivkou.

  • Macešky napadá řada houbových chorob. Nejčastější chorobou bývá skvrnitost listů. Ze živočišných škůdců se vyskytují často svilušky a slimáci, kteří rostliny ožírají. Častou chorobou je fytoftorová hniloba kořenů. Napadení se projevuje hnědnutím a odumíráním kořenů a bází stonků. Nemocné rostliny odstraňujeme. Na místě je aplikace postřiku nebo zálivky 0,2% přípravkem Aliette 80 WG nebo 0,05% přípravkem Polyversum (2 – 3 l vody/m²). Někdy poškozuje rostliny žloutenka macešek způsobená fytoplazmovou žloutenkou aster. Choroba se objevuje na mladých podzimních semenáčcích. Napadené rostliny žloutnou, zastavují růst, květy jsou špatně vybarvené a přes zimu rostliny vymrzají. Vhodnou ochranou je střídaní místa výsevu. Tzn. měníme každý rok místo, kde rostliny pěstujeme.

Parametry a specifikace

DruhMaceška
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-