Mangold list.zel.LUCULLUS 63400

pošli přes

Mangold list.zel.LUCULLUS

Mangold je výborná zdravá zelenina. V kuchyni ho lze využít jako náhradu špenátu. Hodí se do salátů, k dušení. Nenáročný na pěstování. Více informací

21 Kč
19 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 30.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Beta vulgaris - Lucullus

Má velmi silné, často načervenalé řapíky a velké bublinaté listy. Rozlišujeme dva druhy mangoldu – listový a řapíkatý. Listový má jemnější řapíky a menší bublinaté listy barvy zelené, zelenofialové, fialové až červené. Řapíkatý mangold má zase silně žebrovité listy a silné řapíky. Listy mangoldu se zpracovávají v kuchyni, podobně jako špenát, řapíky nahrazují chřest. Obsahuje mnoho C vitamínu, provitamín A, minerálů, vlákniny. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík a železo. Ochranné látky rutin a kvercetin společně s kyselinou askorbovou (vitamin C) mají protisklerotické a protizánětlivé účinky. Listy se přidávájí do salátů, využijeme je na špenát nebo v kombinaci s jinou zeleninou. Stonky se dusí v páře nebo s masem, barva stonků zvýrazní každý pokrm.

Jak pěstovat mangold

  • Vyžaduje slunné stanoviště, závětrnou polohu. Nedaří se mu na stanovišti, které je vystaveno častým dešťům a následnému vysychání půdy. Během vegetace udržujeme záhon bez plevelů, kypříme a zaléváme. Dobře se mu daří v blízkosti cibule, salátu nebo keříčkových fazolí. Můžeme ho pěstovat i vedle šalvěje, tymiánu, máty, kopru či česneku. Na podzim rostliny zbavíme listů, necháme jen srdéčko. Upravené sazenice založíme do pařeniště, skleníku nebo fóliovníku, kde budou chráněné před mrazem. V dubnu se objeví křehké lístky. Rostliny mangoldu dokáží přezimovat přímo na stanovišti. Nutné je zakrýt rostliny vhodným materiálem, jako je třeba listí nebo sláma.

  • Pro letní sklizeň ho pěstujeme z přímého výsevu kolem poloviny dubna, pro podzimní sklizeň ho vyséváme od začátku června.

    Listový typ vysazujeme do sponu 30 x 20 cm, řapíkatý 50 x 30. Semena sejeme do hloubky kolem 3 cm. Rostliny vzejdou asi za deset dní. Následně semenáčky vyjednotíme asi za dva týdny pop vzejití.

  • Vyhovují mu kvalitní půdy, které disponují dostatkem živin.

  • Na méně vyhnojených půdách přihnojit dusíkatými hnojivy. Vzhledem ke krátké vegetační době není přihnojování v půdách bohatých na živiny žádoucí a nutné.

  • Na choroby mangold vesměs netrpí. Napadají ho pouze mšice, které lze zlikvidovat mýdlovou vodou či speciálními insekticidy, důležité je udržovat ochrannou lhůtu. Hniloba kořenů je způsobená špatnou péčí . Častým zaléváním velkými dávkami vody, případně zasazením mladé rostliny do trvale zamokřené země.

  • Sklízíme postupně od srpna odlamováním narostlých listů nebo jednorázově odřezáním celé nadzemní části. Sklizní můžeme provést několik.

Parametry a specifikace

Druhmangold
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-