Mangold Lukullus- semena mangoldu

Mangold je výborná zdravá zelenina. V kuchyni ho lze využít jako náhradu špenátu. Hodí se do salátů, k dušení. Nenáročný na pěstování. Více informací

31 Kč
28 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 09.05

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Beta vulgaris - Lucullus

Má velmi silné, často načervenalé řapíky a velké bublinaté listy. Rozlišujeme dva druhy mangoldu – listový a řapíkatý. Listový má jemnější řapíky a menší bublinaté listy barvy zelené, zelenofialové, fialové až červené. Řapíkatý mangold má zase silně žebrovité listy a silné řapíky. Listy mangoldu se zpracovávají v kuchyni, podobně jako špenát, řapíky nahrazují chřest. Obsahuje mnoho C vitamínu, provitamín A, minerálů, vlákniny. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík a železo. Ochranné látky rutin a kvercetin společně s kyselinou askorbovou (vitamin C) mají protisklerotické a protizánětlivé účinky. Listy se přidávájí do salátů, využijeme je na špenát nebo v kombinaci s jinou zeleninou. Stonky se dusí v páře nebo s masem, barva stonků zvýrazní každý pokrm.

Jak pěstovat mangold

  • Vyžaduje slunné stanoviště, závětrnou polohu. Nedaří se mu na stanovišti, které je vystaveno častým dešťům a následnému vysychání půdy. Během vegetace udržujeme záhon bez plevelů, kypříme a zaléváme. Dobře se mu daří v blízkosti cibule, salátu nebo keříčkových fazolí. Můžeme ho pěstovat i vedle šalvěje, tymiánu, máty, kopru či česneku. Na podzim rostliny zbavíme listů, necháme jen srdéčko. Upravené sazenice založíme do pařeniště, skleníku nebo fóliovníku, kde budou chráněné před mrazem. V dubnu se objeví křehké lístky. Rostliny mangoldu dokáží přezimovat přímo na stanovišti. Nutné je zakrýt rostliny vhodným materiálem, jako je třeba listí nebo sláma.

  • Pro letní sklizeň ho pěstujeme z přímého výsevu kolem poloviny dubna, pro podzimní sklizeň ho vyséváme od začátku června.

    Listový typ vysazujeme do sponu 30 x 20 cm, řapíkatý 50 x 30. Semena sejeme do hloubky kolem 3 cm. Rostliny vzejdou asi za deset dní. Následně semenáčky vyjednotíme asi za dva týdny pop vzejití.

  • Vyhovují mu kvalitní půdy, které disponují dostatkem živin.

  • Na méně vyhnojených půdách přihnojit dusíkatými hnojivy. Vzhledem ke krátké vegetační době není přihnojování v půdách bohatých na živiny žádoucí a nutné.

  • Na choroby mangold vesměs netrpí. Napadají ho pouze mšice, které lze zlikvidovat mýdlovou vodou či speciálními insekticidy, důležité je udržovat ochrannou lhůtu. Hniloba kořenů je způsobená špatnou péčí . Častým zaléváním velkými dávkami vody, případně zasazením mladé rostliny do trvale zamokřené země.

  • Sklízíme postupně od srpna odlamováním narostlých listů nebo jednorázově odřezáním celé nadzemní části. Sklizní můžeme provést několik.

Parametry a specifikace

DruhMangold salát

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-