Výprodej! Máta peprná/L/ 71728

pošli přes

Máta peprná

Aromatická bylinka, která nesmí chybět v žádné zahrádce! Její příjemná vůně osvěžuje a hodí se pro přípravu pomazánek, ovocných salátů či koktejlů. Na pěstování je nenáročná! Balení obsahuje 1000 semen. Více informací

13 Kč
11 Kč bez DPH

-50%

25 Kč

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Mentha piperita

Máta peprná je trvalka, z čeledi hluchavkovitých. Lze ji pěstovat na zahrádce nebo balkónech. Máta má příjemnou mentolovou vůni, která osvěžuje. Proto se užívá do nápojů a ve formě léčivých čajů. Tlumí křeče zažívacího traktu, zmírňuje nadýmání, povzbuzuje chuť k jídlu, ovlivňuje vylučování žluče. Ve formě obkladů je pak vhodná na drobná poranění kůže a kožní vyrážky. Zevně se používá na obklady čela při bolestech hlavy, odvar jako kloktadlo atd. Čerstvou mátu můžeme přidat do nádivek, smetanových sýrů, tvarohových pomazánek,koktejlů, jogurtu či k dušené zelenině.

Jak pěstovat mátu

  • Rostlině vyhovuje slunečné až polostinné stanoviště. Půda by měla být neustále vlhká. Chráníme ji před větrem. Rostlinu nepěstujeme nikdy vedle heřmánku. Naopak pěstování s okrasnými kopřivami vede ke zvýšené tvorbě silic.

  • Semena vyséváme do pařeniště v březnu až dubnu. V druhé polovině května přesazujeme na cílové stanoviště.

  • Máta není náročná na půdu. Vyhovuje jí stále vlhká, propustná půda. Dobře se jí daří také v humozní půdě. Pokud ji pěstujete v nádobě, dopřejte ji dobrý zahradnický substrát určený pro bylinky či univerzální.

  • Rostliny pěstované na záhonech hnojit nemusíme, přihnojujeme ty, které jsou pěstované v nádobách. Pro lepší růst je možné ji 1x měsíčně přihnojit vodorozpustným hnojivem ve formě zálivky. Vhodné hnojivo je např. Cererit.

  • Máta je náchylná na onemocnění rzí mátovou. Při výskytu této nemoci, celou rostlinu spálíme.

  • Lístky sklízíme podle potřeby. Mladé obsahují více silic a jsou aromatičtější.

Parametry a specifikace

Druhmáta
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-