Výprodej! Máta peprná/L/ 71728

pošli přes

Máta peprná

Aromatická bylinka, která nesmí chybět v žádné zahrádce! Její příjemná vůně osvěžuje a hodí se pro přípravu pomazánek, ovocných salátů či koktejlů. Na pěstování je nenáročná! Balení obsahuje 1000 semen. Více informací

13 Kč
11 Kč bez DPH

-50%

25 Kč

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Mentha piperita

Máta peprná je trvalka, z čeledi hluchavkovitých. Lze ji pěstovat na zahrádce nebo balkónech. Máta má příjemnou mentolovou vůni, která osvěžuje. Proto se užívá do nápojů a ve formě léčivých čajů. Tlumí křeče zažívacího traktu, zmírňuje nadýmání, povzbuzuje chuť k jídlu, ovlivňuje vylučování žluče. Ve formě obkladů je pak vhodná na drobná poranění kůže a kožní vyrážky. Zevně se používá na obklady čela při bolestech hlavy, odvar jako kloktadlo atd. Čerstvou mátu můžeme přidat do nádivek, smetanových sýrů, tvarohových pomazánek,koktejlů, jogurtu či k dušené zelenině.

Jak pěstovat mátu

  • Rostlině vyhovuje slunečné až polostinné stanoviště. Půda by měla být neustále vlhká. Chráníme ji před větrem. Rostlinu nepěstujeme nikdy vedle heřmánku. Naopak pěstování s okrasnými kopřivami vede ke zvýšené tvorbě silic.

  • Semena vyséváme do pařeniště v březnu až dubnu. V druhé polovině května přesazujeme na cílové stanoviště.

  • Máta není náročná na půdu. Vyhovuje jí stále vlhká, propustná půda. Dobře se jí daří také v humozní půdě. Pokud ji pěstujete v nádobě, dopřejte ji dobrý zahradnický substrát určený pro bylinky či univerzální.

  • Rostliny pěstované na záhonech hnojit nemusíme, přihnojujeme ty, které jsou pěstované v nádobách. Pro lepší růst je možné ji 1x měsíčně přihnojit vodorozpustným hnojivem ve formě zálivky. Vhodné hnojivo je např. Cererit.

  • Máta je náchylná na onemocnění rzí mátovou. Při výskytu této nemoci, celou rostlinu spálíme.

  • Lístky sklízíme podle potřeby. Mladé obsahují více silic a jsou aromatičtější.

Parametry a specifikace

Druhmáta
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-