Meduňka lék./L/

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Meduňka lékařská

Meduňka je nenáročná trvalka, která je specifická svou citronovou vůní. Má léčivé účinky. Její čaj uklidňuje a navozuje pocit klidu. Přidává se do pomazánek a oblíbených koktejlů! Balení obsahuje 500 semen. Více informací

23 Kč
21 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 27.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Mellisa officinalis

Tato vytrvalá aromatická bylinka pochází ze Středozemí. Má rozvětvenou lodyhu dlouhou 40 až 60 cm, někdy dorůstá i do výšky 100 cm. Kvete od června do srpna. Květy jsou bílé barvy, objevují se v úžlabí listů. Celá rostlina má svou charakteristickou citrónovou vůni, zejména před rozkvětem.

Meduňka uklidňuje, zklidňuje nervy i zažívání. Pomáhá při nespavosti, úzkosti a nervové vyčerpanosti, při bušení srdce, nadýmání, křečových bolestech a proti škytavce. Potlačuje křečovité bolesti při menstruaci a bolesti při potížích s trávením. Podporuje chuť k jídlu. Šálek teplého meduňkového čaje večer se používá proti nespavosti. Čerstvé a mladé lístky meduňky se hodí k ochucení zeleninových salátů, do bylinkových omáček, másla a koktejlů. Na pěstování je nenáročná. Pěstovat ji lze nejen v zahradě, ale také v nádobě na terase, či v zimě za oknem, kde je stále po ruce.

Jak pěstovat meduňku

  • Vyžaduje slunné stanoviště, snese polostín. Přes poledne by měla být rostlina chráněná před přímým slunečním úpalem. Vyžaduje neustále vlhkou půdu. Vhodné je okolí mulčovat, půda vydrží déle vlhká. Na zimu rostlinu přihrneme chovojím či listím.

  • Semena vyséváme v březnu až květnu do nádob a umístíme za okno. Semínka klíčí 21 – 28 dní při teplotě 20°C. V polovině května přesazujeme do volné půdy či nadále pěstujeme v květináči.

  • Rostlina vyžaduje je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát.

  • Meduňka nevyžaduje pravidelné hnojení. Pro lepší růst je možné ji 1x měsíčně přihnojit vodorozpustným hnojivem ve formě zálivky. Vhodné hnojivo je např. Cererit.

  • Rostlina netrpí škůdci ani chorobami.

  • Lístky sklízíme podle potřeby. Mladé obsahují více silic a jsou aromatičtější.

Parametry a specifikace

DruhMeduňka
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-