Meloun Cream Saskatchewan - bílý (Citrullus lanatus) 5 semen

Chutný, sladký meloun, který je zajímavý nejen svoji slupkou, ale také světlou dužninou s tmavými semeny. Balení obsahuje 5 semen. Více informací

69 Kč
62 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Meloun Cream Saskatchewan - Citrullus lanatus 

Kulturní forma melounu se objevila již asi tisíc let před naším letopočtem, a to ve Středomoří či subtropické Africe. Meloun je tykvovitá plodová zelenina. Charakter růstu je plazivý či popínavý. Dužnaté výhony dorůstají do délky 100 – 250 centimetrů. Existuje mnoho druhů melounů.

Mezi ty nejznámější patří : cukrové, které jsou aromatičtější, s měkčí a pevnější dužinou a s typickou ananasovou vůní. Charentaiský meloun svou sladkou aromatickou chutí často připomíná ananas nebo papayu má intenzivní, dráždivou vůni. Galia je světlá uvnitř i napovrchu. Ná světle žlutou barvu a svou chutí připomíná nektarinky.

Medový meloun má velice sladkou, aromatickou a velmi harmonickou chuť. Zvenku je světle žlutý a uvnitř přechází ze zelené do žluté. Křížením melounu síťového a kantalupského se v Izraeli podařilo vyšlechtit meloun Ogen. Díky své lehce nakyslé ovocné chuti je mimořadně osvěžující a lahodný. Tendral je příbuzný melounu medového. Chuťově se mu velice podobá, ale nemá téměř žádnou vůni. Posledním a nejznámějším druhem melounu je meloun vodní. Má jasně červenou barvou dužiny, černá semena. Dužina je křehká, má svěží, nepříliš sladkou chuť a nepatrné aroma.

Konzumace melounů je zdraví prospěšná, tato zelenina posiluje a čistí organismus. Plody obsahují 90 až 95 % vody a 3 - 5 % cukrů. Obsahují také vitamín C. Plody jsou velice nízkokalorické. Mají dokonce i proti sklerotické a antirevmatické účinky a ovlivňují krevní oběh. Každopádně hlavně a především skvěle chutnají!

Jak pěstovat meloun

  • K pěstování je vhodné použít netkanou černou textilii, která akumuje teplo. Vyžadují slunečné stanoviště. Bohatou zálivku, především při tvorbě plodů.

  • S výsevem začneme už koncem března. Výsev provádíme do sadbovačů nebo do květináčků. Do jednoho květináčku vyséváme dát 1 - 2 semena. Optimální teplota pro klíčení je 22°C. Substrát je vhodný speciální určený pro výsev a množení, udržujeme ho stále mírně vlhký. Květináčky umístíme na světlé stanoviště. Semena vyklíčí do 14 dní. Na začátku května začneme s otužováním sadby a umístěním na cílové stanoviště. Rostliny vysazujeme do sponu přibližně 1,5 x 1 m. Nebo je sázíme klasicky do řádku, po 2 sazenicích v rozmezí 30 - 40 cm.

  • Půda by měla být propustná a mít neutrální reakci (pH v rozmezí 6,5 až 7,0).Půda se musí připravit již na podzim zrytím či zoráním. Do půdy na jaře zapracujeme chlévský hnůj či kompost, aby nebylo nutné pozdější hnojení.

  • Vhodné je použít univerzální tekuté hnojivo (Cererit, Kristalon - plod a květ). Když jsou plody ve fázi vývoje, aplikujeme hnojivo každých 14 dní. Jakmile plody dozrávají, omezíme hnojení. Na podzim či na jaře je nutné zapravit organické hnojivo, např. dobře uleželý kompost či hnůj.

  • Černá hniloba plodů okurky je nebezpečná choroba, která napadá snad všechnu tykvovitou zeleninu. Projevuje se se hnědnutím listů od jejich okraje a vodnatění a následné hnědnutí výhonů. Po napadení je nutno provést postřik. Použít se může např. dobře účinný přípravek Rovral Aqua Flo, případně Talent.

    Sviluška chmelová napadá velké množství druhů zeleniny. Napadá zejména rostliny pěstované ve skleníkách. Na napadených listech se objevují světlé skvrny, později jsou viditelné na rostlinách pavučinky. Proti svilušce působí např. přípravek Talstar, Omite a další akaricidy.

    Rostliny napadá také padlí a mšice. Na mšice používáme přípravek Mospilan. Proti padlí volíme fungicidy na bázi mědi.

    Praskání plodů je způsobeno nepravidelným přísunem vody rostlině. Nedostatek hořčíku se pozná podle světlých listů s tmavě zelenou žilnatinou. Žloutnutí listů u melounů je projevem nadbytku vody.

    Rostliny napadají také plži a ptáci.

  • První melouny lze sklízet kolem poloviny srpna. Zralý meloun poznáme např. podle poklepu. Při jemném poklepání by se měl ozývat dutý zvuk. Zralý meloun bezpečně poznáme podle zasychající a kroutící se stopky.

Parametry a specifikace

DruhMeloun

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-