Výprodej! Měsíček lék./L/ =

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Měsíček lékařský Medicinal Herbs

Měsíček lékařský je oranžově kvetoucí jednoletá léčivá rostlina, která má i estetickou hodnotu. Rostlina kvete od června do podzimu.Čaj vyrobený z měsíčku podporuje tvorbu žluči, proti zánětům a křečím. Balení obsahuje 65 semen. Více informací

11 Kč
9 Kč bez DPH

-50%

21 Kč

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Calendula officinalis

Měsíček zahradní nebo také lékařský je jedním ze zhruba dvaceti druhů měsíčků. Tato letnička dosahuje výšky 25 – 60 cm, ale pěstují se i nízké druhy. Květem je úbor. Květy měsíčku mohou být jednoduché, plné nebo poloplné. Stonek je chlupatý a lepkavý. Rostlina je totiž bohatá na přírodní barvivo kalendulin. Má antiseptické účinky. Měsíček obsahuje silice, karotenoidy (v květech) a další organická barviva, flavonoidy, hořčiny, slizovité látky, triterpenové saponiny, polysacharidy, kyselina salycilová, vitamín C. Ve formě mastí, tinktur, olejů či výluhu se používá na záněty očí, uší, sliznice úst a krku. Dále při zánětlivých onemocněních pochvy, při bércových vředech a křečových žílách, na proleženiny, podlitiny, omrzliny, rozpraskané rty a veškeré ošetření kůže. V kuchyni se měsíček používá jako potravinářské barvivo do sýrů, jogurtů, másla, polévek, omáček, mléčných jídel, rýže, omelet i pečiva. Nemálo se také využívá v kosmetice.

Jak pěstovat měsíček

  • Měsíček vyžaduje plně osluněné stanoviště. Ve stínu neroste. Příliš husté porosty trvalek ho omezují v růstu, hrozí, že ostatní rostliny úplně potlačí jeho růst. Odstraňováním odkvetlých květenství prodloužíme délku květu. Půda by měla být neustále vlhká, nikoliv přemokřená.

  • Nažky měsíčku vyséváme již od března přímo na záhon. Nejlepším způsobem je rozhazovat je po celém záhonu, kde chceme, aby rostl. Poté mladé rostlinky protrhat na vzdálenost 20-30 cm.

  • Není náročný na půdu. Vhodná je propustná půda, která není trvale zamokřená. Spíše vápenitá.

  • Pozemek pro výsadbu je vhodné vyhnojit dobře uleželým kompostem a nebo hnojem. Na jaře před výsevem zapravujeme mělce do půdy přibližně 100 kg síranu amonného nebo ledku amonovápenatého a asi 200 kg superfosfátu na 1 hektar.

  • Rostlina netrpí škůdci ani chorobami.

  • Sklízíme celé úbory i s kalichy nebo jen jazykovité květy, které z úboru vytrháme. Povadlé úbory nesbíráme.

Parametry a specifikace

Druhměsíček
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.5 cm

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-