Výprodej! Měsíček lék./L/ =

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Měsíček lékařský Medicinal Herbs

Měsíček lékařský je oranžově kvetoucí jednoletá léčivá rostlina, která má i estetickou hodnotu. Rostlina kvete od června do podzimu.Čaj vyrobený z měsíčku podporuje tvorbu žluči, proti zánětům a křečím. Balení obsahuje 65 semen. Více informací

11 Kč
9 Kč bez DPH

-50%

21 Kč

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Calendula officinalis

Měsíček zahradní nebo také lékařský je jedním ze zhruba dvaceti druhů měsíčků. Tato letnička dosahuje výšky 25 – 60 cm, ale pěstují se i nízké druhy. Květem je úbor. Květy měsíčku mohou být jednoduché, plné nebo poloplné. Stonek je chlupatý a lepkavý. Rostlina je totiž bohatá na přírodní barvivo kalendulin. Má antiseptické účinky. Měsíček obsahuje silice, karotenoidy (v květech) a další organická barviva, flavonoidy, hořčiny, slizovité látky, triterpenové saponiny, polysacharidy, kyselina salycilová, vitamín C. Ve formě mastí, tinktur, olejů či výluhu se používá na záněty očí, uší, sliznice úst a krku. Dále při zánětlivých onemocněních pochvy, při bércových vředech a křečových žílách, na proleženiny, podlitiny, omrzliny, rozpraskané rty a veškeré ošetření kůže. V kuchyni se měsíček používá jako potravinářské barvivo do sýrů, jogurtů, másla, polévek, omáček, mléčných jídel, rýže, omelet i pečiva. Nemálo se také využívá v kosmetice.

Jak pěstovat měsíček

  • Měsíček vyžaduje plně osluněné stanoviště. Ve stínu neroste. Příliš husté porosty trvalek ho omezují v růstu, hrozí, že ostatní rostliny úplně potlačí jeho růst. Odstraňováním odkvetlých květenství prodloužíme délku květu. Půda by měla být neustále vlhká, nikoliv přemokřená.

  • Nažky měsíčku vyséváme již od března přímo na záhon. Nejlepším způsobem je rozhazovat je po celém záhonu, kde chceme, aby rostl. Poté mladé rostlinky protrhat na vzdálenost 20-30 cm.

  • Není náročný na půdu. Vhodná je propustná půda, která není trvale zamokřená. Spíše vápenitá.

  • Pozemek pro výsadbu je vhodné vyhnojit dobře uleželým kompostem a nebo hnojem. Na jaře před výsevem zapravujeme mělce do půdy přibližně 100 kg síranu amonného nebo ledku amonovápenatého a asi 200 kg superfosfátu na 1 hektar.

  • Rostlina netrpí škůdci ani chorobami.

  • Sklízíme celé úbory i s kalichy nebo jen jazykovité květy, které z úboru vytrháme. Povadlé úbory nesbíráme.

Parametry a specifikace

Druhměsíček
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.5 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-