Jak zkrotit jarní výsevy?

Jak zkrotit jarní výsevy?

Venku ještě panuje zima a krajina je zahalená pod sněhem, ale my zahradníci už teď přemýšlíme nad výsevem. Jak to vlastně udělat, abychom vše předpěstovali v pohodlí domova, když nemáme pařeniště ani vytápěný skleník?

Odpovědí je načasování. Již při výběru osiva je důležité sledovat dobu klíčení a předpěstování. Většina bylinek vyklíčí od výsevu do 5 dní a za 14 dní je již můžeme plnohodnotně sklízet. Odpadá zde i další přesazování, jelikož je lze pěstovat v jednom květináči. Naopak rajčata či papriky vyžadují delší období vzcházení a časté přesazování, proto se na okně ohřejí mnohem déle.

Důležitým faktorem pro úspěšný výsev je dostatek světla. Nevhodná jsou okna na sever. Mohlo by se zdát, že ideálnější pozicí je jižní okno, ale pozor! Ostré jarní slunce může rostliny snadno popálit. Malé, křehké rostliny nejsou schopné tak intenzivně regenerovat a v kombinaci s pařeništními podmínkami by jim tato expozice mohla být osudná. Ideální jsou okna orientovaná na Jihovýchod. Pokud taková okna v bytě nemáš, musíš si rostlinky před ostrým světlem ohlídat.

Leden je nejvhodnější dobou k předpěstování mnoha druhů rostlin (pelargonie,papriky, celer, banánovník..), avšak venku v našich tepelných podmínkách dozajista nic nevyklíčí. Výsevům musíš zajistit dostatek tepla. Optimální teplota, která je univerzální téměř pro všechny druhy je 20 – 25  °C.

Kromě tepla vyžadují rostlinky také vlhko. Topení je možná ideálním zdrojem tepla, ale suchý vzduch, který vydává, výrazně snižuje vlhkost v místnosti. Rozhodně si tedy k výsevům připrav minipařeniště, průhlednou folii či krabičku s průhledným víčkem.

Jak správně vysévat?

Skvělým tipem pro výsev je minipařeniště v kombinaci s rašelinovými tabletami. Do tablet se semínka sází po jednom. Když rostliny povyrostou a přijde čas na přesazení, nemusíš rostliny složitě přesazovat a bát se, že je přitom poškodíš. Rostlinka tabletu proroste a Ty ji jednoduše celou přesadíš do většího květináčku. Pro milovníka „práce po staru“ postačí výsevní substrát, semínka, sadbovač a šikovné ručičky.

Semena vždy vysévej podle návodu na obalu. Automatické zasypání semínek vrstvou substrátu může mít za následek, že rostliny nevyklíčí. Pokud se chystáš vysadit rostliny s tvrdou slupkou, je nezbytné je lehce brusným papírem zbrousit a nechat před výsevem nabobtnat v teplé vodě. Substrát zvol vzdušný, propustný s obsahem rašeliny a příměsí písku nebo perlitu – ideální je substrát určený pro výsev, doplněný např. o perlit. Po důkladném zavlažení nesmí výsevy zcela vyschnout. Proti vyschnutí je vhodné výsevní nádoby přetáhnout folií, průhledným víčkem či je umístit do minipařenišť.

Výsevy denně kontroluj. Nejčastějšími příčinami nezdaru je přemokřený substrát, přeschnutí výsevu, nízká či vysoká teplota (chladnomilné druhy), nedostatečné větrání (zamezuje rozvoji plísní a padání klíčních rostlin), nebo výsev vystavený přímému slunci. Nezapomínej na zálivku či kropení rozprašovačem. VŽDY rostliny zalévej odstátou vodou pokojové teploty!

Pokud budeš dodržovat těchto pár pravidel, nemůžeš se nikdy potkat s nezdarem.

Tak pěstení zdar!