Výsev v červnu?

Výsev v červnu?

Přestože zanedlouho bude červen, stále existují zeleninové druhy a odrůdy, které můžete sít na nezaplněné záhony. Možná vás dokonce překvapí jejich bohatý výběr.

Zajistěte si druhou úrodu hrášku

Na začátku června je poslední termín k setí dřeňovécukrového hrachu. Vyberte si některou z odrůd, které mají i v létě mnoho květin a lusků.

Jak pěstovat?

Hrášek můžete sít po 3 až 4 semenech do hnízd vzdálených asi 20 cm od sebe. Řádky si vyznačte ve vzdálenosti 30 cm. Hrách má největší potřebu vody v době květu a tvorby lusků, proto ho za suchého počasí každé 2 až 3 dny dobře zalijte.

Mějte zelené fazolky i v pozdním létě

Na rozdíl od tyčové fazole, kterou je třeba vysít nejpozději do konce května, rychle rostoucí keříčkové, můžete sít ještě do poloviny června.

Jak pěstovat?

Řádky by měly být vzdáleny 40 cm. Semena vysévejte do hloubky 3 cm, na vzdálenost v řádku 2 až 3 cm. Když rostliny vyrostou na výšku dlaně, začněte ke každému řádku přihrnovat půdu, abyste tak zvýšili jejich pevnost a podpořily tvorbu vlásečnicových kořínků důležitých na příjem vody a živin. Přihrnování několikrát opakujte. Fazole bude tvořit více květů i lusků s větším množstvím fazolek.

I polní salátovky ještě stihnou vyrůst

Ještě do poloviny června můžete přímo na záhony sít osivo polních salátových okurek. Vhodné jsou například odrůdy Alhambra F1, Altaj F1, Amelia F. Všechny odrůdy jsou geneticky tolerantní a odolné proti plísni okurkové.

Jak pěstovat?

Doporučený pěstební spon je 120 x 20 cm. Vhodné místo k setí je vedle hrášku nebo tyčové fazolí, která jim zajistí částečný stín. Na plném slunci by se z okurek odpařovalo příliš vody. Před výsadbou zkypřete půdu a zapracujte do ní dostatečné množství kompostu.

Za zkoušku stojí rané odrůdy brokolice

Brokolice je na pěstování méně náročná než květák. Pokud osivo raných odrůd v červnu vysejete, na podzim se dočkáte chutné úrody.

Jak pěstovat?

Předpěstované sazenice pak rozsaďte do sponu 50 x 40 až 50 cm. Brokolice je v suchém létě náročnější na závlahu. Hlavní středová růžice doroste do konzumní zralosti o 10 až 11 týdnů. Pokud ji šetrně seříznete, v paždí listů vám ještě narostou další, menší růžice.

Červená řepa je na řadě po zelenině s krátkou vegetací

Ještě v červnu můžeš také vysévat červenou řepu, která i přes delší vegetační dobu stihne obvykle do podzimu plnohodnotně dorůst. Pokud chceš řepu pěstovat jen pro sklizeň malých bulviček, nemusíš se červnového výsevu obávat vůbec. Po vzejití semínek nezapomeň na vyjednocení. Červená řepa není vyloženě náročná na zálivku, při delším suchu však strádá a vydatné zavlažení velmi ocení. Nejznámější odrůdou je Červená kulatá.

Jak pěstovat?

Sejte do řádků vzdálených 25 cm od sebe. Červená řepa klíčí velmi pomalu, záhon proto udržujte stále mírně vlhkou. Osvědčilo se zakrýt ji bílou netkanou textilií.

Salát ano, ale ne hlávkový

V červnu setý salát hlávkový bude vybíhat do květu. Sáhněte proto raději po listovém nebo ledovém.

Jak pěstovat?

Jedinou podmínkou letního pěstování listové zeleniny je záhon v polostínu. Semena vysejte na povrch, jemně zatlačte, zalijte a zeminu až do vyklíčení udržujte rovnoměrně vlhkou. Dobře poslouží bílá netkaná textilie. Lístky začněte sklízet když dorostou do výšky 10 cm.

I tato exotika se vyplatí

Pokud patříte k zahrádkářům, kteří rádi experimentují, do pozornosti vám dáváme salát chřestový. Přestože se u nás řadí mezi takzvanou asijskou zeleninu, nároky na pěstování se vyrovná salátu hlávkovému.

Jak pěstovat?

Vysévat můžete na postupný sběr od konce března až do konce července. Optimální vzdálenost řádků je 30 až 40 cm, rostlinky vysoké 5 cm jednoťte na 15 až 20 cm. Sklizeň můžete sklízet 60 až 90 dní po vysetí osiva. Stonky by měly být ideálně tlusté 2 až 3 cm, křehké a chuťově jemné. Je dobré stihnout to, dokud se vytvoří květní stonek.

Časné karotky mohou jít na záhony

Časné karotky, jako jsou odrůdy 'Nantes 5', 'Calibra F1', 'jarana F1', 'Jitka F1', 'Kráska', 'Nantes 3', 'Naomi' či 'Nectar F1' můžete vysévat až do začátku července a využít je jako následnou plodinu na záhonech, s kterých jste sklizeny například saláty nebo hrášek.

náš TIP

V posledních letech se při mrkvi ze časných výsevů můžete setkat s pochmurnatce mrkvovou. Takto poškozené kořeny během skladování snadněji podléhají hnilobě. A protože dospělci pochmurnatce kladou vajíčka nejpozději do poloviny května, setím karotky koncem měsíce, případně až v červnu, se škodám zcela vyhnete.