Vyséváme! Moderně!

Vyséváme! Moderně!

Moderní doba nám nabízí mnoho možností, jak si usnadnit práci. Určitě se s nimi setkal každý – rašelinové tablety a sadbovače, minipařeniště či miniskleníky a výsevní misky. Pro někoho zbytečnost, pro jiné nezbytnost.

O úspěšnosti výsevů rozhoduje nejen zahradník sám, svými zkušenostmi, ale také materiály a pomůckami, které při práci používá. V dnešní době existuje mnoho způsobů, jak nejen zvýšit úspěšnost výsevů, ale také jak si usnadnit práci. Pojďme se společně podívat na ty nejběžnější z nich.

Polárkový dort

Asi nebudu mluvit jen za sebe, když řeknu, že oblíbeným výsevním médiem mnohých zahradníků je obal od polárkového dortu J Naštěstí dnes nemusíš běžet pro zmrzlinu do obchodu k vysetí tvé oblíbené zeleniny a bylinek. K tomuto účelu se používají výsevní misky. Tyto různě veliké nádoby jsou již většinou opatřeny odtokovými otvory, takže odpadá vytváření vlastních. Dalším plusem je i ten, že některé výsevní misky se již prodávají s víčkem a fungují jako minipařeniště.

V hlavní roli rašelina

Jiffy neboli rašelinové tablety/pelety jsou vyrobené ze slisované rašeliny či čedičového vlákna. Rašelina je přírodní materiál. Vyskytuje se ve všech substrátech a tvoří jejich hlavní složku. Prvotní využití si našli u velkopěstitelů. Jejich výhoda spočívá především v jejich skladovatelnosti. Při přesazování nehrozí poškození kořenů vzešlých rostlin. Kořeny jsou plně prorostlé celým jiffem a jeho obalem a po přesazení se tableta rozloží a rostlina pokračuje v růstu bez omezování. Hodí se tedy pro rostliny choulostivé na pikýrování. Využiješ je také při vegetativním množení – řízkování. A k čemu je doporučit? Hodí se pro předpěstování okurek, cuket, melounu, paprik či rajčat.

A negativa? Žádná! Ani pořizovací cena nemá šanci zruinovat zahradnickou kapsu!

Rašelinové sadbovače a jiffy, jaký je mezi nimi rozdíl? Rostliny vzešlé v jiffech je třeba přesadit. Dalším místem jejich růstu mohou být právě sadbovače z rašeliny. Tyto sadbovače kromě hlavní složky – rašeliny, obsahují také vyvážené pH a vápník. Jejich nepopíratelnou výhodou je, že v těchto sadbovačích (pokud pořídíš dostatečně velký) můžeš sadbu dopěstovat do velikosti vhodné k přesazení na cílové místo. Rostliny dopěstované v těchto sadbovačích při přesazení na zahradu neutrpí žádný šok a jejich ujmutí je tak 99,9%.

Skleník v obýváku?

Pařeniště či skleník v obývacím pokoji dnes již nikoho nepřekvapí. Dají se sehnat v různých velikostech a provedeních. Téměř většina z nich již disponuje větracími otvory, takže není třeba několikrát denně semenáčkům větrat a složitě sundávat a zase nandávat různé záklopy výsevních misek, které nedrží mnohdy efektivně vlhkost. Stačí jen pootočit a větrá se samo! Díky jejich víceúčelovosti jsou oblíbenou pomůckou všech pěstitelů. Umístit do nich můžeš substrát i rašelinové tablety. Miniskleníky a minipařeniště jsou inkubátorem pro sadbu, která moc nestojí a vypadá efektně a upraveně oproti různým „domácím“ řešení.

Pokud se věnuješ pěstování jako svému koníčku, určitě ti doporučuji minimálně tyto vychytávky vyzkoušet! Bezpochyby ti totiž usnadní práci a starosti s výsevem.