Čerstvou petržel si můžete vypěstovat třeba doma v petrželáku...
Čerstvou petržel si můžete vypěstovat třeba doma v petrželáku...
Petržel obecná (Petroselinum crispum) je dvouletou rostlinou patřící do čeledi miříkovitých (Apiaceae). Petržel první rok vytváří růžici listů a shromažďuje živiny v mohutném kořeni. Ve druhém roce vyhání lodyhu s okoličnatým květenstvím. Okolík je složen z mnoha drobných, žlutých oboupohlavních květů. Plodem jsou žebernaté nažky bez háčků s vysokým obsahem silic.
Domovinou je jižní Evropa z niž se petržel rozšířila do celého mírného pásu.
Není to složité, ale pár rad se vždycky hodí. Petrželi se daří na slunném či polostinném stanovišti. Má ráda lehčí půdy bohaté na humus se schopností udržet si dostatek vody. Nejlépe vegetuje při teplotách v rozmezí 10 - 20 °C, krátkodobě však snese i mráz. Petržel vysévejte na záhon v druhé trati pěstování (dostatek živin, ale půda není přímo vyhnojená).
Klíčení petržele trvá poměrně dlouhou dobu. Osvědčeným trikem pro urychlení je přelití řádků se semínky teplou vodou. Základní potřeby obou kultivarů petržele jsou stejné, ale výsev je trošku odlišný.
Kořenovou petržel vyséváme na záhon co nejdříve z jara - od února do dubna ve sponu cca 7 x 30 cm.
Naťovou petržel vysévejte později - od března do dubna ve vzdálenosti 2 x 10 cm. Výsev je lepší provádět hustěji a do doporučeného sponu vyjednotit vzešlé rostlinky, protože ne všechny semena vyklíčí. Semena vysévejte cca 1 cm hluboko u jarního výsevu a cca 2 cm hluboko u výsevu podzimního, který se provádí v září až listopadu. Kořenová petržel ke zdárnému růstu potřebuje hluboce zrytou půdu, aby se mohly vyvíjet silné kořeny. Naťová petržel není tak náročná na hloubkové zpracování půdy.
Zejména kořenové petrželi prospívá okopávání a dostatečná závlaha během horkých letních dnů. Pro lepší úrodu je možné během sezóny přihnojovat NPK hnojivem s nižším obsahem dusíku. Kořenová petržel se sklízí na podzim před příchodem mrazů. Naťová petržel se sklízí postupně podle potřeby. Ve druhém roce pěstování se sklízejí semena, která se sbírají ještě před dozráním, nejčastěji v srpnu. Otrhávají se zpravidla celá květenství, ze kterých se po vysušení semena jednoduše vymlátí. Vegetační doba kořenové petržele je 190 - 210 dní, u naťové petržele z jarních výsevů může být až 90 dní.
Naťovou petržel lze pěstovat i v bytě. Velmi dekorativně vypadají kadeřavé natě petržele ve speciálním petrželáku. Do této nádoby můžete semínka přímo vysít nebo do ní přemístěte předpěstované kořeny, které během zimy obrazí.
Petržel klíčí celkem dlouho, někdy i několik týdnů, je proto možné osivo smíchat s ředkvičkou a vysévat společně. Ředkvička klíčí mnohem rychleji, a tak budete mít i petržel neustále na očích. Nejjednodušším řešením je koupit si již připravený výsevní pásek (vhodné výsevní pásky) kombinující semínka naťové petržele a ředkvičky.
Nejčastěji vyskytujícím se škůdcem na petrželi je vrtule celerová, která patří mezi blanokřídlý hmyz. Larvy si v listech vykusují chodbičky, postižené listy následně zasychají a odumírají. Dalšími škůdci na listech petržele jsou mšice mrkvová a sviluška chmelová. Tyto škůdce zničíte pomocí insekticidních přípravků např. Decis.
Petržel je významným zdrojem vitamínů, zejména C, B1, B2, B3, B6, B12, E a A. Z minerálů obsahuje fosfor, mangan, vápník, draslík, hořčík a chlór. Hlavní účinnou látkou v petrželi jsou silice, které působí jakou diuretikum (látka podporující močení). Silice mají silný desinfekční účinek, proto se používají jako složka do diuretických a urologických čajů určených k léčbě zánětů močového ústrojí.
Významný je i vliv na zažívání a podporu chuti k jídlu.
Jeho konzumace se doporučuje při poruchách spojených s nadýmáním, střevních křečích, průduškovému kašli ve stáří a při poruchách menstruace. Užívání petržele způsobuje prokrvení pohlavních orgánů - je tedy mírné afrodiziakum. Vysoké dávky petržele mohou vyvolat stahy dělohy, proto není konzumace větším množství petržele vhodná pro těhotné ženy.
Petržel nachází své uplatnění nejčastěji v kuchyni. Listy se používají k okořenění polévek, omáček a vaječných pokrmů. Často se jimi zdobí saláty, zeleninová jídla nebo brambory. Kořenová petržel se vaří v polévce i v jiných pokrmech. Přírodní petrželová šťáva z čerstvé nati je výborným prostředkem k odpuzování hmyzu.
Po štípnutí hmyzem pomáhá potření postiženého místa čerstvou petrželkou. Odvar z petrželové nati působí jako vlasové tonikum, které oživuje lesk vlasů. Žvýkání petržele čistí dech a odstraňuje zápach z česneku. Z petržele si můžete připravit i čistící pleťovou vodu. Stačí převařit dvě polévkové lžíce nadrobno nasekané petržele se šálkem čaje z máty peprné a pak nechat zakryté 30 minut louhovat. Potom odvar sceďte a nanášejte na místa, která chcete očistit. Nesporná je i okrasná hodnota petržele - zejména při pěstování kadeřavé odrůdy v terakotových květináčích (petrželácích).
Petržel i pastinák vypadají na první pohled velmi podobně, v obchodě jsou dokonce často zaměňovány. Chutnají však zcela odlišně. Jak tedy petržel od pastináku na první pohled poznat? Podle nati. Petržel má nať skoro přes celý vršek kořeno a po seříznutí má tenký fialový lem po obvodu, kde nať rostla. Naopak nať pastináku vyrůstá ze středu vrcholu kořene a nezabírá tak velkou část. Po seříznutí vypadá, jako by nať vyrůstala zevnitř. Vršek po seříznutí je světlý a stejnobarevný. Myslíte, že stále nepoznáte v obchodě rozdíl?
Nejjednodušším řešením je vypěstovat si petržel ze semínek na vlastním záhoně. Tak budete mít 100% jistotu v tom, že se jedná o petržel.