Chutná řeřicha za pár dní

Chutná řeřicha za pár dní

Čerstvá řeřicha vám vyroste už za pár dní...

Řeřicha zahradní (Lepidium sativum) je jednoletá rostlina patřící do čeledi brukvovitých rostlin (Brassicaceae). Řeřicha dorůstá výšky 20 - 60 cm. Lodyha je přímá, v horní části větvená, ojíněná. Dolní lodyžní listy jsou 1x - 2x peřenodílné, střední listy jsou méně členěné, horní listy jsou často čárkovité. Květy jsou drobné, čtyřčetné, korunní lístky jsou bílé, uspořádané do hroznu. Plody jsou lžícově neprohnuté, široce eliptické šešulky. Domovinou řeřichy zahradní je jihozápadní Asie a severovýchodní Afrika. Do dalších částí světa se rozšířila postupně jako pěstovaná zelenina. Na našem území se vyskytuje od konce 19. století. Řeřicha zahradní je kulturně pěstovanou řeřichou setou. Je známo cca 108 zástupců rodu řeřicha. Jsou jimi například řeřicha chlumní (Lepidium campestre), řeřicha hustokvětá (Lepidium densiflorum), vranožka podvojná (Lepidium didymum), řeřicha různolistá (Lepidium heterophyllum), řeřicha širokolistá (Lepidium latifolium), řeřicha prorostlá (Lepidium perfoliatum), řeřicha rumní (Lepidium ruderale) a řeřicha virginská (Lepidium virginicum). Řeřicha setá je zaměnitelná za řeřichu rumní. Rozlišit je lze podle lodyhyŘeřicha setá má ojínělou a nepáchnoucí lodyhu, zatímco řeřicha rumní má lodyhu neojínělou a nepříjemně páchnoucí. 

 

  • Pro pěstování si můžete pořídit např. řeřichu odrůdy Krause Kresse. Jedná se o aromatickou odrůdu řeřichy, kterou je možné sklízet již po 2 - 3 týdnech. Vyžaduje písčitou půdu bohatou na živiny a hodně vlhkosti.

 

  • K celoročnímu pěstování v truhlících či miskách se hodí řeřicha Dánská s pikantní chutí. Pěstuje se na vlhkém podloží nebo na vatě. Sklízí se když dosahuje cca 5 cm výšky.

 

  • Řeřicha Sprint bio je produktem ekologického zemědělství. Lze je vysévat od března do září venku a celoročně do truhlíku za oknem. Semena se po výsevu nezakrývají. Řeřichu lze pěstovat také pro klíčky, je k tomu potřeba zajistit si bio osivo, které nebylo chemicky ošetřeno a je určeno speciálně k nakličování!

 

Pěstování řeřichy 

Vypěstovat si vlastní řeřichu je velmi jednoduché a zvládne to opravdu každý, bez záhonu, bez balkónu... Ano, řeřicha je velmi skromná, stačí ji kousíček místa na okenním parapetu či na světlejším místě v bytě. Většinou se pěstuje pro konzumaci mladých výhonků.  Její pěstování na záhoně pro tyto účely není moc vhodné. Pěstování v misce či truhlíku je pohodlnější. Řeřicha se může vysévat v průběhu celého roku. Největší přínos však mají výsevy mimo sezónu, kdy je nedostatek jiných druhů čerstvé zeleniny. Díky sklizni řeřichy můžete výpadek aspoň trochu zaplátovat. Semínka řeřichy se vysévají velmi hustě do truhlíku nebo do misky naplněné lehčí hlínou, pískem nebo pilinami. Vysévat však lze i na vatu či papírové ubrousky. Nejpohodlnější je pořídit si speciální miniset pro rostlinné klíčky, který se skládá ze znovu použitelné mističky a dvou porcí semínek řeřichy. Na dno mističky položte vatu, dobře ji navlhčete a nasypte na ni hustě semínka (semínka nesmí v misce plavat). Misku postavte na světlé místo či na parapet. Vatu či substrát udržujte neustále vlhký, což někdy vyžaduje i více zálivek za den v závislosti na teplotě a vzrušné vlhkosti v bytě. Udržet stabilní vlhkost pomůže překrytí výsevu igelitovým sáčkem. Řeřicha začne klíčit již 2 - 3 den po výsevu. První sklizeň lze provést už za týden až dva, podle podmínek pěstování. Řeřicha ke sklizni by měla být vysoká cca 10 cm. V této době můžete odstřihnout jenom její vršky a rostlinky znovu dorostou, takže z jedné dávky semínek můžete sklízet dvakrát až třikrát. Sklizené rostlinky propláchněte vodou a můžete je konzumovat. Pokud byste se rozhodli pěstovat ji venku, můžete ji opakovaně vysévat od března až do podzimu. Vysetá semínka nezahrnujte. Ve venkovním prostředí řeřicha klíčí déle a pomaleji roste. Nezapomeňte ji i tady pravidelně zalévat, semínka i mladé rostlinky nesmí nikdy přeschnout!

 

K čemu všemu je ten malý zázrak z misky dobrý?

Řeřicha je opravdu malým zázrakem z misky. Je jednou z mála druhů zeleniny, které si můžete vypěstovat i v době tuhých mrazů a navíc velmi jednoduše. Řeřicha obsahuje velké množství vitamínu C, což právě v zimě přijde náramně vhod. Je zdrojem thiaminu (vitamín B1) a beta karotenu. Tyto látky jsou důležité pro silnou imunitu, jsou účinnými antioxidanty, které tělo zbavují toxinů a brání degenerativním procesům v buňkách a tkáních. V řeřiše se nachází i řada minerálů - např. draslík, železo, hořčík a vápník. Řeřicha je ceněná jako rostlina prospěšná ledvinám a močovým cestám, protože je zbavuje toxických látek a eliminuje mikroorganismy způsobující záněty. Pravidelná konzumace je tedy vhodná pro lidi, kteří trpí častými záněty močového měchýře nebo ledvin. Po řeřiše lze sáhnout i v případě nachlazení a nemocí dýchacích cest. Pomáhá léčit kašel a stimuluje imunitní systém. Řeřicha podporuje produkci trávicích šťáv, čímž povzbuzuje činnost žlučníku a jater - má příznivé účinky na trávení. Je proto dobré ji přidávat do tučnějších a těžších jídel - řeřicha ulehčí jejich trávení. Řeřichu můžete použít při detoxikační kůře. Díky přítomnosti draslíku působí močopudně a čistí ledviny. Patří do skupiny bylin a zeleniny čistících krev.

 

Jak řeřichu připravovat?

Řeřichu konzumujte zásadně v čerstvém stavu, vařením by zhořkla. Čím jsou rostliny starší, tím mají palčivější a výraznější chuť. Mladé rostlinky řeřichy chutnají podobně jako ředkvička. Mladé rostlinky jsou výborné pokladené na chleba s máslem. Nadrobno nasekanou řeřichu můžete přidávat do různých tvarohových, vaječných či sýrových pomazánek. Chutná je v zeleninových salátech nebo na vařených bramborách či v bramborové kaši. Fantazii použití se meze nekladou.

 

Zkuste i klíčky řeřichy, obsah vitamínů je v nich až o 500 % vyšší než ve vzrostlé rostlině..

Klíčky řeřichy mají vysokou nutriční hodnotu všech potřebných živin (vitamínů, enzymů a minerálů) a navíc jsou lehce stravitelné. Konzumace zdravých BIO klíčků má regenerační účinky. Klíčky obsahují mnoho provitamínu A, vitamínů B1, B2, B12, E a K. Z minerálů je to především vápník, hořčík, fosfor a železo. Klíčky v sobě obsahují i celou řadu enzymů podporujících trávení. Klíčky mohou konzumovat děti od 1 roku u niž přispívají k podpoře zdravého růstu. Připravení si klíčků je velmi jednoduché. Vhodné osivo (klíčky v BIO kvalitě bez chemického ošetření) namočte do vody na 8 - 10 hodin. Potom vodu slijte a semena na sítku dobře opláchněte. Semena důkladně oplachujte i v dalších dnech. Při klíčení nemusí semena ležet ve vodě, ale musí být stále vlhká. Rozdílem oproti klasickému pěstování, je omezení přísunu světla. Do třetího či čtvrtého dne by se měly rozvinout listy klíčků, které můžete začít konzumovat. Aby vám naklíčená řeřicha více chutnala, může vás hřát pocit, že naklíčená semena obsahují o až o 500 % více vitamínů než vzrostlé rostliny, pravidelná konzumace vede k zlepšení zažívání a imunity. Klíčky jsou zásaditou potravinou, což je dobré vyzvednout v dnešní překyselené době.