Není trávník jako trávník

Není trávník jako trávník

…aneb, i když se všechny tváří stejně, stejné rozhodně nejsou!

Jaro je jednou nohou tady a každý z nás zahradních nadšenců ví, že jaro je obdobím zakládání trávníku. Dneska se společně podíváme, jak vybrat správné osivo pro tvoji zahradu.

K tomu, aby se tvůj trávník zelenal, je potřeba nejen správné péče, ale také především správného osiva. Výběr osiva je nejdůležitější částí zakládání trávníků. Každý travní druh (jílek, kostřava, lipnice) roste jinak, snáší jiné zatížení, má jinou barvu a i jiné nároky na růst.

Na začátek si tedy dobře promysli, jaké nároky na trávník máš ty a jaké nároky nabízí travnímu druhu tvá zahrada. Co tedy vlastně hodnotíme?

DRUH TRÁVNÍKU

ZÁTĚŽ TRÁVNÍKU

ÚDRŽBA

sportovní
okrasný
květnatou louku
a další
 
silná zátěž
mírná zátěž
pouze okrasný

 

čím více je trávník okrasný, tím více se o něj musíš starat

Podmínky pro správný růst travních druhů jsou především světelné podmínky. Poroste tvůj nový trávník spíše na plném slunci, v polostínu anebo ve stínu? Nezapomínej také na vlhkostní podmínky stanoviště! Pokud máš odpovězeno na všechny otázky výše, můžeme se vrhnout na výběr travní směsi!

Téměř každá rodinná zahrada nepohrdne směsí určenou pro okrasné trávníky. Ale tyto travní druhy nesnesou příliš zátěže. Pokud tvá zahrada slouží jako místo, kde aktivně odpočívá celá rodina, včetně dětí, doporučuji ti spíše volit travní směsi pro sportovní plochy anebo speciální pro zátěžové okrasné trávníky. Tento trávník velice rychle a dobře regeneruje a snáší sešlapání.

Osiva s názvy regenerace a obnova označují osivo, které se používá u starších trávníků pro dosetí holých míst a na opravu poškozených trávníků.

Travní směsi louka či luční jsou určeny pro užitkové trávníky, které lze pěstovat pro seno nebo zkrmování. 

Velice moderní záležitostí, pro větší zahrady, je osev květnatou loukou. Pokud jsi milovníkem přírody, a chceš potěšit nejen sebe, ale také místní malé zvířecí obyvatele tvé zahrady příjemným úkrytem, na nic neváhej a pořiď osivo s názvem kvetoucí louka. Kopretiny a další kvetoucí rostliny potěší tvé oko a tento trávník je téměř bezúdržbový! Navíc s ním můžeš vytvořit krásný kontrast nízko a vysoko sečeného trávníku, nebo s ním zakrýt starý nevzhledný plot.

 

Kolik toho bude potřeba?

Kolik kg osiva bude potřeba, můžeš jednoduše spočítat dle velikosti pozemku. Většinou je potřeba 20-25 g/m2 osiva pro výsev nového okrasného trávníku. Konkrétní dávkování ti prozradí vždy obal osiva. Nezapomeň, že bude potřeba během roku ještě trávník dosít. Lepší je proto pořídit osiva o trochu víc.

Máš dotazy? Neváhej a ptej se!

Zatím se měj a trávníkům zdar!

zdroj foto: Flera.cz