Jarní trávníkový rychlokurz!

Jarní trávníkový rychlokurz!

Přehledně v bodech! Na co nezapomenout?

     1. Než se pustíš do práce na zahradě, mysli na svůj trávník. Dokud pořádně nevyschne, doporučuji ti veškeré práce odložit. Rozbahněný a zničený trávník je akorát práce navíc!


    2. Naostři sekačku! Tupé nože na sekačce trávu nesekají, ale spíše trhají. Takto posečená tráva je více náchylná na napadení chorobami. Navíc její poškození způsobí, že ztratí svou zelenou barvu.


     3. Seč nízko! První seč by měla trávu po zimě vzít zkrátka. Ptáš se proč? Nízká seč na jaře dovolí slunečním paprskům a vodě pronikat ke kořenům. Tráva pak lépe roste.  Nezapomeň během jara výšku seče postupně zvedat.


     4. Prořezávej! Prořezání trávníku odstraní starou travní plsť, která je nejen nevzhledná, ale také snižuje zdravotní stav trávníku. Trávník prořezávej, když je půda suchá.


   5. Provzdušňuj! Vhodnou dobou je doba, kdy tráva začíná rašit.  Díky provzdušnění se ke kořínkům dostanou snadněji živiny, světlo, voda i vzduch a trávník může lépe prospívat.


   6. Dosej holá místa! Na nedosetý trávník se nechce dívat nikdo!


   7. Zkontroluj pH půdy a obsah živin v půdě. Pokud se u tebe žádná taková analýza nedělala minimálně tři roky, vzhůru do toho!


     8. Pohnoj ho! Na jaře přihnoj hlavně dusíkem, který nastartuje růst trávníku tím správným směrem! Druhé hnojení pak proveď v květnu, kdy by hlavní složkou měl být spíše draslík.