Zářivě žluté i červené slunečnice

Zářivě žluté i červené slunečnice

Na rozkvetlý lán slunečnic je báječný pohled, dopřejte si tu krásu také. Zkuste zkombinovat žlutě i barevně kvetoucí druhy..

Slunečnice (lat. Helianthus) náleží do čeledi hvězdnicovitých rostlin (lat. Asteraceae). Původní domovinou slunečnic je Severní Amerika, odkud se v 16. století rozšířily, díky objevným cestám Španělů, po celé Evropě. V 18. století se slunečnice začaly využívat v potravinářském průmyslu - z jejich semen se začal lisovat olej a zralá semena se stala vyhledávanou pochoutkou. I slunečnice se staly předmětem šlechtění. V dnešní době se lze setkat s mnoha hybridy lišícími se barvou květu, výškou či množstvím pylu. Škála barev květů je opravdu široká - od smetanové, přes žlutou, oranžovou, tmavě červenou až hnědou. Květy mohou být jednoduché i plné. Většina slunečnic obsahuje velké množství pylu, to však neplatí pro speciálně vyšlechtěné hybridy, které byly pylu zbaveny. Výška rostlin je taktéž velmi rozmanitá, existují odrůdy dorůstající pouze necelého metru i odrůdy vysoké téměř 4,5 metrů. V Česku se lze setkat s pěti botanickými druhy slunečnice, hybridů se pěstuje nepočítaně. Nejčastěji pěstovaným zástupcem je slunečnice roční (lat. Helianthus annuus).

Slunečnice roční (lat. Helianthus annuus)

Slunečnice roční (lat. Helianthus annuus) je jednoletou rostlinou z čeledi hvězdnicovitých. Latinský název tohoto druhu slunečnice je složen z řeckých slov "helois" značící slunce, "anthos" značící květ a "annus" označující rok. Slunečnice roční má silný, chlupatý stonek s velkými řapíkatými listy. Spodní listy jsou střídavé, oválné nebo srdčité, vrchní listy jsou užší, střídavě rostlé. Stonky slunečnice roční mohou být v dobrých podmínkách až 3 metry vysoké. Slunečnice nekvete pouze jedním květem, jak by se mohlo zdát, květ je ve skutečnosti složen z více květů nahloučených vedle sebe. Jedno květenství obsahuje dva druhy květů - výrazné jazykovité květy lemující okrajové části úboru. Tyto květy mají nejčastěji žlutou barvu, mohou být i oranžově či hnědě zbarvené. Jsou však pouze sterilní a jejich hlavní funkcí je přilákání opylovačů. Druhé, trubkovité květy, se nacházejí ve vnitřní části úboru. Z trubkovitých květů se po opylení vyvinou plody označované jako slunečnicové semínka. Ve skutečnosti se o semínka nejedná, protože ta jsou ukryta ve tvrdém nepoživatelném pouzdru. Jistě jste si všimli zajímavého uspořádaní trubkovitých květů, kdy každý kvítek je k vedlejšímu orientovaný přibližně ve stejném úhlu (zlatý úhel, cca 137°). Květy vytvářejí zajímavý vzorek tvořený levotočivými a pravotočivými spirálami. Jedno květenství většinou mívá cca 34 spirál v jednom směru a 55 ve směru druhém. Jednotlivé květní úbory dosahují průměru od 10 do cca 40 cm.

 

Nabízené odrůdy

Slunečnici roční (lat. Helianthus annuus) si můžete vysadit v tradiční žluté barvě, na záhonu však vynikne i tmavší varianta. Novinkou, kterou uvítají zejména alergici, je hybrid slunečnice roční Pro Cut Bicolor, jehož květy neobsahují pyl. Tento hybrid je navíc velmi atraktivní, jeho květy mají výrazné zbarvení (žluto-hnědé). Rostlina dorůstá do výšky cca 2 m. Své místo si tento hybrid najde na záhonu i ve váze. Odrůdou pěstovanou pro semena je slunečnice s označením "Snack". Její semena jsou velká a křehká, výtečné chuti. Konzumují se čerstvá nebo lehce opražená. I tato slunečnice dorůstá do výšky kolem 2 m. Dominantou záhonu bude jistě slunečnice roční odrůdy King Kong. Síla růstu této rostliny je imponující, na mohutných stoncích vytváří obrovské listy a květy. V dobrých podmínkách dorůstá tato slunečnice až 4,5 metrů. Tak vysokou slunečnici u vás nikdo nepřehlédne. 

 

Pěstování slunečnice

Pěstování slunečnice není příliš náročné, pro zdárný růst musíte dodržet alespoň základní zásady. Slunečnice vždy sázejte na slunné stanoviště orientované na jih nebo jihozápad. Čím bohatší půdu na živiny slunečnici dopřejete, tím lépe slunečnice poroste a tím větší budou květy. Slunečnice ke zdárnému růstu potřebují dostatečnou závlahu během růstu, nesnášejí trvalé přemokření v těžkých půdách a vysokou hladinu spodní vody. Slunečnice můžete podpořit v růstu použitím standardního tekutého hnojiva. Slunečnice kvetou v období od července do října (podle vývoje počasí). Dobu kvetení lze prodloužit odstraněním odkvetlých květů v momentu, kdy začnou dozrávat semena. Energie pak nebude čerpána plody, ale dalšími poupaty.

 

Tip: pokud chcete uchránit semena slunečnice před ptáky, přikryjte květenství co nejdříve po odkvětu starou záclonou nebo na něj natáhněte starou silonovou ponožku.

Slunečnice ze semen

Semena slunečnice vysévejte přímo na záhon koncem dubna až začátkem května. Pokud máte prostory, můžete si sazenice předpěstovat a na záhon vysadit vzrostlé rostlinky. Semena sázejte do hloubky cca 2 - 2,5 cm. Semena vysévejte do řádků nebo do hnízd. Pamatujte na vzrůst rostlin, proto je nesázejte příliš blízko sebe. Menší odrůdy by od sebe měly být vzdáleny min. 20 cm, u vysokých odrůd by měl být rozestup alespoň 40 - 50 cm. Po výsevu semena zahrňte zeminou a dobře zalijte. Zkontrolujte, zda nevyplavaly na povrch, kde by je sezobali ptáci. Ke vzrostlým slunečnicím nezapomeňte dát oporu, protože jejich kořenový systém je celkem mělký a silnější vítr by slunečnice snadno vyvrátil.

Využití slunečnice

Kdo by neznal hlavní produkt, pro který jsou slunečnice komerčně pěstovány - slunečnicový olej. Zejména ten za studena lisovaný, je důležitou součástí jídelníčku. Pochutnat si můžete také na slunečnicových semínkách, které se přidávají do pečiva a salátů, můžete je lehce opražit nebo konzumovat čerstvé. Výborné jsou obalené v jogurtu. Včelaři zase ocení přítomnost slunečnic blízko úlů, květy slunečnice se pak jistě stanou podstatným zdrojem medovice a nektaru pro výrobu medu. Zemědělci využívají stvoly slunečnice jako pícninu pro krmení dobytka. Nejen dobytek se však živí slunečnicí - slunečnicová semínka, jako základ potravy pro své miláčky, znají mnozí chovatelé ptactva a drobných hlodavců. Slunečnicový olej se přidává do krémových přípravků, aby zajistil ochranné a promašťující účinky. Slunečnicový olej našel své uplatnění i v malířství, dnes je významnou přísadou temperových barev.

Slunečnice se otáčejí za sluncem

O slunečnicích je známo, že se otáčejí za sluncem. Tento jev se nazývá heliotropismus. Ve skutečnosti se za sluncem otáčejí pouze poupata nerozvinutých květenství. Při východu Slunce se všechny slunečnice v této životní fázi natočí směrem na východ a během celého dne se pak postupně otáčejí za sluncem. V noci se slunečnice otočí zpátky. Celý rituál se opakuje až do doby, než se květenství začnou otevírat a stonek ztuhne. Pohyb květu je způsoben motorickými buňkami uloženými ve stonku pod květem. Po ztuhnutí stonku zůstává většina slunečnic obrácena k východu. Za sluncem se nenatáčí pouze květy, tento jev lze pozorovat i u listů.

Slunečnicové klíčky

Nemusíte čekat, až vám vyrostou vlastní semínka slunečnice, v našem e-shopu si můžete zakoupit semínka vhodná k naklíčení. Naklíčená slunečnicová semínka jsou mimořádně zdravá, mají  vysoký obsah bílkovin, chutnají po oříšcích. Semínka můžete nakličovat na okenním parapetu, ke konzumaci jsou vhodná po cca 3 - 7 dnech. Ideální teplota pro klíčení je cca 21 °C. Semena nejdříve důkladně propláchněte a potom je rovnoměrně rozprostřete do klíčící misky. Nezapomeňte je 2 - 3x denně navlhčit.