Oblíbenou vařenou kukuřici si již nemusíte kupovat jenom na poutích, můžete si ji vypěstovat sami.
Oblíbenou vařenou kukuřici si již nemusíte kupovat jenom na poutích, můžete si ji vypěstovat sami.
Kukuřice (lat. Zea) patří do čeledi lipnicovitých (lat. Poaceae) rostlin. Ke konzumaci je nejvhodnější kukuřice cukrová (lat. Zea mays), která je jednou z forem kukuřice seté. Kukuřice je známá přes 2500 let. Do Evropy se dostala na přelomu 15. a 16. století ze své domoviny, z Ameriky. Kukuřice sladká byla vyšlechtěna později, je známá až od 18. století. Kukuřice sladká se pěstuje pro zrna, která se sklízí v tzv. mléčné zralosti (před dozráním). Jsou vyšlechtěny i odrůdy okrasné např. kukuřice jahodová a odrůdy pukancové vhodné pro výrobu popcornu.
Pěstování kukuřice není obtížné. Semena vysejte v dubnu přímo na připravený záhon. Jelikož jsou kukuřice statné rostliny, je třeba dodržet pěstební spon minimálně 40 x 40 cm. Vysévat můžete i do řádků vzdálených cca 50 cm od sebe, vzdálenost semen v řádku musí být minimálně 25 cm. Semínka můžete vysévat po dvou a po vyklíčení je vyjednotit. Nejvhodnějším stanovištěm pro kukuřice jsou místa s dostatkem slunce. Na půdu nemá kukuřice zvláštní nároky. Vydatnou zálivkou v období vegetace podpoříte vývin mohutných klasů a šťavnatých zrn. Většina odrůd sladkých kukuřic se sklízí v tzv. mléčné zralosti, kdy jsou zrna ještě měkká. Chuťové vlastnosti zrn jsou v této době nejlepší.
Zrna kukuřice obsahují velké množství vitamínů skupiny B, zejména B1 (thiamin), B3 (biotin) B5 (kyselina pantotenová) a B9 (kyselina listová). Z minerálních látek jsou v kukuřici zastoupeny železo, hořčík, selen, zinek, a mangan. Zrna kukuřice jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Kukuřice může sloužit jako zdroj energie pro celý organismus, zrna jsou totiž tvořena z velké části glukózou. Kukuřici je proto vhodné konzumovat při stresu a v situacích, kdy potřebujeme rychle dodat energii mozku. Zrna kukuřice jsou velmi sytná a jejich příznivé účinky se dostavují velmi rychle. Kromě pozitivního vlivu na nervovou soustavu a vitalitu pomáhá kukuřice posilovat srdce, podporuje krvetvorbu, udržuje hormonální rovnováhu, má pozitivní vliv na plodnost, zvyšuje pohlavní výkonnost a podporuje látkovou výměnu. Odedávna se věří také v omlazující účinky kukuřičných klasů.
Využití kukuřice je velmi široké a vždy záleží na konkrétním druhu kukuřice. Kukuřice sladká se využívá pro přímou spotřebu i pro zmrazení a konzervování, ze zralých zrn se vyrábí kukuřičná mouka, kukuřičný škrob či kukuřičný olej. Kukuřice setá je pěstována jako potrava pro dobytek. Z pukancové kukuřice se vyrábí popcorn. Okrasné druhy kukuřice slouží k dekorativním účelům, stejně jako kukuřičné šustí, z něhož šikovné ruce dokáží vytvořit nádherné postavičky.
Na 4 porce si připravte:
Jak postupovat???
Oloupané kukuřičné klasy vložte do vhodného hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vodu posolte a dejte vařit. Při vaření čas od času zkontrolujte, zda je kukuřice stále celá pod vodou, případně do hrnce dolijte horkou vodu. Klasy vařte do změknutí cca 20 minut. Délka vaření závisí na konkrétním druhu kukuřice a stádiu zralosti. Až jsou kukuřice uvařené, vyjměte je z vody a potřete je máslem. Před konzumací je ze všech stran mírně osolte. Vařené kukuřice nejlépe chutnají ihned po uvaření. Pro lepší manipulaci můžete klasy napíchnout na hrubší špejle.
Kukuřice skvěle chutnají také grilované - stačí je potřít olejem smíchaným s grilovacím kořením a ugrilovat.