Vařená kukuřice z vlastní zahrady

Vařená kukuřice z vlastní zahrady

Oblíbenou vařenou kukuřici si již nemusíte kupovat jenom na poutích, můžete si ji vypěstovat sami.

Kukuřice (lat. Zea) patří do čeledi lipnicovitých (lat. Poaceae) rostlin. Ke konzumaci je nejvhodnější kukuřice cukrová (lat. Zea mays), která je jednou z forem kukuřice seté. Kukuřice je známá přes 2500 let. Do Evropy se dostala na přelomu 15. a 16. století ze své domoviny, z Ameriky. Kukuřice sladká byla vyšlechtěna později, je známá až od 18. století. Kukuřice sladká se pěstuje pro zrna, která se sklízí v tzv. mléčné zralosti (před dozráním). Jsou vyšlechtěny i odrůdy okrasné např. kukuřice jahodová a odrůdy pukancové vhodné pro výrobu popcornu.

Pěstované kultivary kukuřice sladké

  • Golden Bantam je pozdní až polopozdní odrůda cukrové kukuřice se středním vzrůstem. Nejlépe se ji daří v hlubokých hlinitopísčitých půdách, které rostlině dokáží poskytnout dostatek vláhy. Klasy jsou vhodné k přímému konzumu. Sklízí se ve stádiu mléčné zralosti, v této době je zrno měkké a sladké. Při dozrávání klesá obsah sacharózy a klasy již nejsou tak chutné. 

 

  • Andrea F1 je středně pozdním hybridem kukuřice sladké vhodným pro přímý konzum, mrazírenské i konzervárenské zpracování. Rostlina je středně vysoká, klas je válcovitý, dobře uzavřený obalovými listy. Zrna jsou velmi kvalitní, světle žluté barvy.

 

  • Tauris F1 je velmi ranou hybridní odrůdou kukuřice sladké hodnou pro přímý konzum, mražení i konzervaci. Klasy jsou kuželovitého tvaru, zrna jsou kvalitní, žluté barvy. Výtěžnost této odrůdy je vysoká. Rostlina dorůstá do výšky cca 145 cm.

 

  • Kukuřice cukrová k nakládání je odrůdou kukuřice sladké určená pro sklizeň nedozralých klasů ve voskově mléčné zralosti. Klasy se nakládají celé, podobně jako okurky.

 

  • Ramondia F1 je odrůdou vhodnou pro přímou spotřebu, mražení i konzervaci. Klasy se sklízejí ve voskově mléčné zralosti. V chladnějších oblastech je vhodné předpěstování mladých rostlin.

 

  • Kukuřice pukancová - Jantár je velmi úrodným pozdním hybridem pukancové kukuřice. Daří se mu spíše v teplých oblastech. Rostlina je vyššího vzrůstu s jednou až dvěma odnožemi. Zrna jsou kulovitého tvaru, středně velké, oranžové barvy. Vhodná na popcorn.

 

  • Kukuřice "jahodová" je okrasnou odrůdou vhodnou zejména k sušení. Klasy jsou menší, vejčité a mají neobvyklou hluboce červenou barvu klasu. Tvarem i barvou tak připomínají jahody. Kukuřice jahodová se pěstuje stejně jako běžné druhy kukuřice, akorát výsev se provádí později.

 

Pěstování kukuřice

Pěstování kukuřice není obtížné. Semena vysejte v dubnu přímo na připravený záhon. Jelikož jsou kukuřice statné rostliny, je třeba dodržet pěstební spon minimálně 40 x 40 cm. Vysévat můžete i do řádků vzdálených cca 50 cm od sebe, vzdálenost semen v řádku musí být minimálně 25 cm. Semínka můžete vysévat po dvou a po vyklíčení je vyjednotit. Nejvhodnějším stanovištěm pro kukuřice jsou místa s dostatkem slunce. Na půdu nemá kukuřice zvláštní nároky. Vydatnou zálivkou v období vegetace podpoříte vývin mohutných klasů a šťavnatých zrn.  Většina odrůd sladkých kukuřic se sklízí v tzv. mléčné zralosti, kdy jsou zrna ještě měkká. Chuťové vlastnosti zrn jsou v této době nejlepší.

 

Využití kukuřice a její léčivé účinky

Zrna kukuřice obsahují velké množství vitamínů skupiny B, zejména B1 (thiamin), B3 (biotin) B5 (kyselina pantotenová) a B9 (kyselina listová). Z minerálních látek jsou v kukuřici zastoupeny železo, hořčík, selen, zinek, a mangan. Zrna kukuřice jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Kukuřice může sloužit  jako zdroj energie pro celý organismus, zrna jsou totiž tvořena z velké části glukózou. Kukuřici je proto vhodné konzumovat při stresu a v situacích, kdy potřebujeme rychle dodat energii mozku. Zrna kukuřice jsou velmi sytná a jejich příznivé účinky se dostavují velmi rychle. Kromě pozitivního vlivu na nervovou soustavu a vitalitu pomáhá kukuřice posilovat srdce, podporuje krvetvorbu, udržuje hormonální rovnováhu, má pozitivní vliv na plodnost, zvyšuje pohlavní výkonnost a podporuje látkovou výměnu. Odedávna se věří také v omlazující účinky kukuřičných klasů.

 

Využití kukuřice je velmi široké a vždy záleží na konkrétním druhu kukuřice. Kukuřice sladká se využívá pro přímou spotřebu i pro zmrazení a konzervování, ze zralých zrn se vyrábí kukuřičná mouka, kukuřičný škrob či kukuřičný olej. Kukuřice setá je pěstována jako potrava pro dobytek. Z pukancové kukuřice se vyrábí popcorn. Okrasné druhy kukuřice slouží k dekorativním účelům, stejně jako kukuřičné šustí, z něhož šikovné ruce dokáží vytvořit nádherné postavičky.

 

Uvařte si kukuřici z vlastních zdrojů

Na 4 porce si připravte:

  • 4 oloupané klasy sladké kukuřice (nejlépe v mléčné zralosti)
  • 2 lžíce soli
  • 3 - 4 l vody
  • kousek másla na potření kukuřic

Jak postupovat???

Oloupané kukuřičné klasy vložte do vhodného hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vodu posolte a dejte vařit. Při vaření čas od času zkontrolujte, zda je kukuřice stále celá pod vodou, případně do hrnce dolijte horkou vodu. Klasy vařte do změknutí cca 20 minut. Délka vaření závisí na konkrétním druhu kukuřice a stádiu zralosti. Až jsou kukuřice uvařené, vyjměte je z vody a potřete je máslem. Před konzumací je ze všech stran mírně osolte. Vařené kukuřice nejlépe chutnají ihned po uvaření. Pro lepší manipulaci můžete klasy napíchnout na hrubší špejle.

 

Tip pro labužníky

Kukuřice skvěle chutnají také grilované - stačí je potřít olejem smíchaným s grilovacím kořením a ugrilovat.