9 bylinek na doma

9 bylinek na doma

Nemáš balkon ani zahrádku, ale nabídka osiva ti nedává spát? Tyhle bylinky můžeš pěstovat celoročně doma za oknem!

Ať je zima nebo léto, tyhle bylinky ti okoření život kdykoliv na ně dostaneš chuť! Ale pozor! Kupované bylinky v hypermarketech nemají moc šancí k dalšímu pěstování a přežití. Doporučuji ti pořídit osivo a poctivě si bylinky vypěstovat od semínka!

BAZALKA

Chutnou bazalku můžeš vysévat kdykoliv během roku. Má ráda hodně tepla a světla, ideální je proto jižní okno.

BOBKOVÝ LIST

Tahle trvalka bude prospívat v každém větším květináči. Vyber takové místo, kde je dobrá cirkulace vzduchu, která je pro správný růst nezbytná. Ideální místo, kam květináč umístit je východo-západně. V létě můžeš letnit!

KERBLÍK

Tato super zdravá bylinka ti poroste doma za oknem bez větší námahy. Co je nezbytné pro správný růst, je teplota okolo 20 st. Celsia. Na rozdíl od jiných bylinek snáší i horší světelné podmínky.

PAŽITKA

Naprostá jednička každé kuchyně! Pažitka nejen, že snadno klíčí, ale také je nenáročná. Semínka vysévej kdykoliv během roku. Ideální je světlé stanoviště, optimální teplota okolo 20 st. Celsia.

OREGANO

Této bylince vyhovuje spíše propustnější půda, takže nezapomeň na drenáž a přídavek např. písku do substrátu. Hned při výsevu zvol větší květináč. Oregano rychle roste. Vyžaduje teplé a světlé stanoviště. Ideální je jižní okno. Se zálivkou to nepřeháněj!

PETRŽEL

Petržel miluje plné slunce. Umísti tedy svůj výsev na jižní okno. Na východním či západním okně poroste petržel pomaleji. Jen pozor, petržel nemá ráda průvan a je potřeba ji hodně zalévat.

ROZMARÝN

Tahle bylinka si potrpí na slunce a sucho. Vysévej do propustné půdy – ideálně v poměru 1:1 písek a substrát. Na dno květináče ještě umísti drenáž. Zalévej jen velmi málo a střídmě. Přebytečnou vodu z podmisky vždy odstraň. Vyhovovat ji bude jižní okno na plném slunci.

ŠALVĚJ

Snáší sucho i suchý bytový vzduch. Potřebuje světlé stanoviště, ideálně okno umístěné na jih. Při výsevu zvol větší květináč. Šalvěj rychle roste a jakmile ji začnou žloutnout spodní listy, je to znamení, že potřebuje přesadit do většího květináče!

TYMIÁN

Nenáročná bylinka na pěstování, která se v kuchyni neztratí! Ideálně vysévej na jaře. Květináč umísti na východní či jižní okno. Vyhovuje mu plné slunce a snáší i sucho. Ideální k letnění či pěstování venku za oknem!



Máš chuť se do toho pustit, ale máš trošku obavy, jestli to zvládneš? Pomůžu ti! Pěstíkův průvodce ti pomůže s pěstováním od semínka, po sklizeň až přezimování. Pojďme se do toho společně pustit!

Chytré průvodce najdeš zde https://www.pestik.cz/pruvodce/bylinky

Budu se těšit, měj se a pěstění zdar!