Jahodník měsíční, Fragaria vesca semperflorens, je odrůda lesních jahod. Vyskytuje na chladných lesních místech, na pasekách, na slunných místech ale můžeme ji pěstovat i na zahradě..
Jahodník měsíční, Fragaria vesca semperflorens, je odrůda lesních jahod. Vyskytuje na chladných lesních místech, na pasekách, na slunných místech ale můžeme ji pěstovat i na zahradě..
Jahodník měsíční (lat. Fragaria vesca semperflorens) je odrůda jahody obyčejné nebo jahody lesní, kterou známe i z dětských pohádek. Z astrologického hlediska jsou lesní jahody zasvěcené planetě Venuši. Jahody byly již v minulosti inspirací např. pro Shakespearova Othella, který své Desdemone daroval šátek vyšívaný právě jahodami.
Na základě lidových pověr a příběhů ještě dnes v Bavorsku dávají košík plný jahod mezi kravské rohy, aby skřeti krávu obdařili mlékem. V Laponsku připravují typický vánoční pudink tak, že do sobího mléka přidávají jahody v kombinaci s borůvkami.
Jahodník měsíční, jako odrůda lesních jahod, byl poprvé vypěstován v roce 1910 v zámeckém zahradnictví v Puttbuse.
Rostlinka jahody lesní se vyskytuje na chladných lesních místech, na pasekách, na slunných místech a pod. Lesní jahody známé nejen jako měsíční, ale i zahraniční literatuře vedeny jako alpinské a alpské můžeme pěstovat v květináči a dokonce v interiéru.
V našich zeměpisných šířkách jsou součástí domácích zahrad a zahrádek u chat. Kromě užitku z listů a plodů jsou jahody lesní i ozdobnou květinových záhonů a skalek. Pěstování lesních jahod není náročné, rostlinka vytváří nejkvalitnější plody v prvním roce růstu.
Jahoda lesní nebo měsíční (lat. Fragaria vesca semperflorens) je vytrvalá rostlina. Patří do čeledi růžovitých (lat. Rosaceae). Pěstujeme ji ze semen, které si nejprve předpěstujeme v pařeništi, ideálně v průběhu února až dubna.
Semena jahod sázíme mělce a překryjeme je jen tenkou lehkou vrstvou zeminy, následně je ještě překryjeme papírem. Klíčí při teplotě 18-20 ° C. Zatímco rostlinka vytvoří alespoň tři pravé lístky uběhne zhruba 10 týdnů.
Předpěstované sazenice jahody umísťujeme na stanoviště do vlhké, výživné hlinité půdy nejlépe v průběhu května - června do vzájemné vzdálenosti 30 cm.
Jahoda vytváří krátké dřevnaté hříženci s množstvím výhonků. Z oddenku vyrůstají dlouhostopkaté trojčetné listy s výraznou žilnatinou zoubkovanou okrajem.
Stonek jahody je kulatý, vroubkovaný, jemně chlupatý a má zelenou nebo načervenalou barvu. Rostlinka vytváří na konci asi 10-25 cm lodyhy bílé kvítky se žlutým středem uspořádané do třásní. Květy jahody měsíční začínají kvést v některých případech již v květnu a kvetou celé léto až do pozdního podzimu. Na konci stonku vyrůstá později plod, který je červené nebo růžovočervená barvy. Plody jsou drobné a mají kuželovitý tvar.
Mimo plody můžeme sbírat také mladé lístky. Listy dokonale vysušíme v sušárně, v dobře větrané místnosti nebo při teplotě do 40 ° C, dáváme však pozor, aby nám listy nezačali vadnout, protože vytvářejí toxin, který jinak sušením mizí. Listy mají vysoký obsah vitaminu C a vysušené jsou mírně hořké a nevoní.
Lesní jahody jsou nejchutnějším lesním ale i zahradním bobulovitého ovoce. Sbíráme jen dozrálé plody jahody lesní, které používáme k okamžité spotřebě nebo je můžeme zmrazit. Z plodů můžeme připravit džemy, přidáváme je do koláčů, sirupů nebo likérů.
Usušené listy jahody obsahují silici, třísloviny, cukr, vitamín C, soli a další látky. Směs má stahující a svíravé účinky a připravujeme z ní bylinkový čaj. Listy rozšiřují cévy, snižuje krevní tlak při hypertonii, zpomaluje rytmus srdce, zesiluje stahy děložního svalstva a zároveň podporují látkovou výměnu. Čaj připravený z jahodových listů má močopudný jako i protizánětlivý účinek a působí proti kožním vyrážkám. Pomleté listy jahody lesní můžeme použít i na dochucení masa.
Čerstvý plod jahody obsahuje 9% fruktózy a glukózy, kyselinu citrónovou, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, antokyanové sloučeniny, flavony, vitaminy skupiny B a C, karoten, éterický olej, aromatické estery, soli fosforu a mikroprvky jako měď, železo, mangan, chrom a další látky. Užívání plodů jahody se doporučuje při močových kamenech, ateroskleróze, hysterii, žaludečních a dvanáctníkových vředech jako i při dně.
V lidovém léčitelství se používají listy jahody při nachlazení, bolestech hlavy, hemoroidech a při léčbě ran formou obkladů. Plody přidáno do nápoje pomáhají snížit horečku.
Jahodu měsíční jako odrůdu jahody lesní pěstujeme v zahradách a květináčích. Daří se jí na stinných ale i slunných místech ve vlhké hlinité půdě. Pěstujeme ji ze semen, které si předem předpěstujeme.
Jahodník kvete drobnými bílými kvítky se žlutým středem a vytváří drobné tmavočervené kuželovité plody, které jsou chutné a osvěžující. Slisované plody jahod se používají i na odstranění zubního kamene nebo povlaků v ústní dutině. Necháme působit cca 5 minut, pak opláchneme teplou vodou s přidáním jedlé sody.
Plody jahody lesní můžeme použít i na hojení mírných popálenin po nadměrném slunění a to tak, že jahody nakrájíme na tenké plátky a přiložíme je na umytou pokožku obličeje. Šťáva z lesní jahody nám slouží i na zesvětlení pih.
Tip: Pro potřeby čtyřčlenné rodiny je vhodné vysadit 100 sazenic lesní jahody.