Lesní jahody přímo ze zahrady

Lesní jahody přímo ze zahrady

Jahodník měsíční, Fragaria vesca semperflorens, je odrůda lesních jahod.  Vyskytuje na chladných lesních místech, na pasekách, na slunných místech ale můžeme ji pěstovat i na zahradě..

Jahodník měsíční (lat. Fragaria vesca semperflorens) je odrůda jahody obyčejné nebo jahody lesní, kterou známe i z dětských pohádek. Z astrologického hlediska jsou lesní jahody zasvěcené planetě Venuši. Jahody byly již v minulosti inspirací např. pro Shakespearova Othella, který své Desdemone daroval šátek vyšívaný právě jahodami.

Na základě lidových pověr a příběhů ještě dnes v Bavorsku dávají košík plný jahod mezi kravské rohy, aby skřeti krávu obdařili mlékem. V Laponsku připravují typický vánoční pudink tak, že do sobího mléka přidávají jahody v kombinaci s borůvkami.

Jahodník měsíční, jako odrůda lesních jahod, byl poprvé vypěstován v roce 1910 v zámeckém zahradnictví v Puttbuse.

Rostlinka jahody lesní se vyskytuje na chladných lesních místech, na pasekách, na slunných místech a pod. Lesní jahody známé nejen jako měsíční, ale i zahraniční literatuře vedeny jako alpinské a alpské můžeme pěstovat v květináči a dokonce v interiéru.

V našich zeměpisných šířkách jsou součástí domácích zahrad a zahrádek u chat. Kromě užitku z listů a plodů jsou jahody lesní i ozdobnou květinových záhonů a skalek. Pěstování lesních jahod není náročné, rostlinka vytváří nejkvalitnější plody v prvním roce růstu.

Jak na lesní jahody na zahradě

Jahoda lesní nebo měsíční (lat. Fragaria vesca semperflorens) je vytrvalá rostlina. Patří do čeledi růžovitých (lat. Rosaceae). Pěstujeme ji ze semen, které si nejprve předpěstujeme v pařeništi, ideálně v průběhu února až dubna.

Semena jahod sázíme mělce a překryjeme je jen tenkou lehkou vrstvou zeminy, následně je ještě překryjeme papírem. Klíčí při teplotě 18-20 ° C. Zatímco rostlinka vytvoří alespoň tři pravé lístky uběhne zhruba 10 týdnů.

Předpěstované sazenice jahody umísťujeme na stanoviště do vlhké, výživné hlinité půdy nejlépe v průběhu května - června do vzájemné vzdálenosti 30 cm.

Jak vypadá jahodník

Jahoda vytváří krátké dřevnaté hříženci s množstvím výhonků. Z oddenku vyrůstají dlouhostopkaté trojčetné listy s výraznou žilnatinou zoubkovanou okrajem.

Stonek jahody je kulatý, vroubkovaný, jemně chlupatý a má zelenou nebo načervenalou barvu. Rostlinka vytváří na konci asi 10-25 cm lodyhy bílé kvítky se žlutým středem uspořádané do třásní. Květy jahody měsíční začínají kvést v některých případech již v květnu a kvetou celé léto až do pozdního podzimu. Na konci stonku vyrůstá později plod, který je červené nebo růžovočervená barvy. Plody jsou drobné a mají kuželovitý tvar.

Mimo plody můžeme sbírat také mladé lístky. Listy dokonale vysušíme v sušárně, v dobře větrané místnosti nebo při teplotě do 40 ° C, dáváme však pozor, aby nám listy nezačali vadnout, protože vytvářejí toxin, který jinak sušením mizí. Listy mají vysoký obsah vitaminu C a vysušené jsou mírně hořké a nevoní.

Lesní jahody jsou nejchutnějším lesním ale i zahradním bobulovitého ovoce. Sbíráme jen dozrálé plody jahody lesní, které používáme k okamžité spotřebě nebo je můžeme zmrazit. Z plodů můžeme připravit džemy, přidáváme je do koláčů, sirupů nebo likérů.

Lesní jahody jsou nejen chutné, ale i zdravé

Usušené listy jahody obsahují silici, třísloviny, cukr, vitamín C, soli a další látky. Směs má stahující a svíravé účinky a připravujeme z ní bylinkový čaj. Listy rozšiřují cévy, snižuje krevní tlak při hypertonii, zpomaluje rytmus srdce, zesiluje stahy děložního svalstva a zároveň podporují látkovou výměnu. Čaj připravený z jahodových listů má močopudný jako i protizánětlivý účinek a působí proti kožním vyrážkám. Pomleté listy jahody lesní můžeme použít i na dochucení masa.

 

Čerstvý plod jahody obsahuje 9% fruktózy a glukózy, kyselinu citrónovou, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, antokyanové sloučeniny, flavony, vitaminy skupiny B a C, karoten, éterický olej, aromatické estery, soli fosforu a mikroprvky jako měď, železo, mangan, chrom a další látky. Užívání plodů jahody se doporučuje při močových kamenech, ateroskleróze, hysterii, žaludečních a dvanáctníkových vředech jako i při dně.

V lidovém léčitelství se používají listy jahody při nachlazení, bolestech hlavy, hemoroidech a při léčbě ran formou obkladů. Plody přidáno do nápoje pomáhají snížit horečku.

  • Čaj z listů jahody lesní (zahradní):  2 polévkové lžíce nadrobno nasekaných listů zalijeme 500ml vroucí vody. Směs vaříme cca 3 minuty, odstavíme ji a necháme louhovat dalších 20 minut. Takto připravený odvar scedíme a užíváme 3x denně v množství 100ml čtvrt hodinu před jídlem. Můžeme ho užívat i preventivně.

 

Shrnutí na závěr

Jahodu měsíční jako odrůdu jahody lesní pěstujeme v zahradách a květináčích. Daří se jí na stinných ale i slunných místech ve vlhké hlinité půdě. Pěstujeme ji ze semen, které si předem předpěstujeme.

Jahodník kvete drobnými bílými kvítky se žlutým středem a vytváří drobné tmavočervené kuželovité plody, které jsou chutné a osvěžující. Slisované plody jahod se používají i na odstranění zubního kamene nebo povlaků v ústní dutině. Necháme působit cca 5 minut, pak opláchneme teplou vodou s přidáním jedlé sody.

Plody jahody lesní můžeme použít i na hojení mírných popálenin po nadměrném slunění a to tak, že jahody nakrájíme na tenké plátky a přiložíme je na umytou pokožku obličeje. Šťáva z lesní jahody nám slouží i na zesvětlení pih.

 

Tip:   Pro potřeby čtyřčlenné rodiny je vhodné vysadit 100 sazenic lesní jahody.