Pěstování banánovníku doma

Pěstování banánovníku doma

Banánovník je pro mnoho lidí překvapivě nejrozšířenější pěstovaná exotická rostlina. Pokud se doma chcete dočkat vlastních plodů, obrňte se trpělivostí, výsledek ale stojí za to..

Banánovník (lat. Musa) patří k nejstarším a nejvýznamnějším plodinám světa. Spolu s bambusem se dělí o prvenství pro nejmohutnější bylinu. Patří mu i druhé prvenství - spolu s kávou jsou banány nejprodávanějšími plodinami na světě. Překvapivě je banánovník nejčastěji pěstovaná exotická rostlina u nás. 

Domovinou banánovníku je jižní a jihovýchodní Asie, odkud se rozšířil dál do tropické a subtropické oblasti. Kolem roku 3000 před n.l. ho vojska Alexandra Velikého přenesli do Středomoří. V roce 600 před n.l. nacházíme první písemnou zmínku o banánech v buddhistických textech. Zásluhou Arabů získal banánovník své pojmenování.

Do Ameriky se dostal pravděpodobně díky kolonizátorům v roce 1516. V 19. století byly největšími pěstiteli banánů Angličané, kteří zakládali banánové plantáže ve svých četných koloniích. Momentálně je banánovník rozšířen ve všech končinách subtropického a tropického pásma. Najdeme ho na plantážích až po 30. stupeň zeměpisné šířky z obou stran rovníku a do nadmořské výšky 1000 m.n.m..

V původních podmínkách rostou banánovníky plano nebo na plantážích a dosahují výšky 2-10 metrů. Takovou výšku ovšem doma nečekejte. Mezi největší producenty banánů patří Brazílie, Indie, Indonésie, Ekvádor, Thajsko, Honduras, Kolumbie, Kostarika, Venezuela a další státy. I v našich podmínkách pěstujeme banánovník jako dekorativní rostlinku v květináči v interiéru, v zimní zahradě, fóliovníků, případně mrazuvzdorné odrůdy i na zahradě. 

Banánovníku se daří i v tmavých bytech

Banánovník, latinsky Musa, je vytrvalá bylina (nikoli strom) s nepravým kmenem, na kterém jsou umístěny pochvy listů. Řadíme ho do čeledi banánovníkové (lat. Musaceae).

Pěstujeme ho ze semen. Obal semen banánovníku je tvrdý a před samotným výsevem musíme narušit. Potom je umístíme do teplé vody minimálně na 48 hodin. Vodu pravidelně vyměňujeme. Semena vysazujeme do hloubky 2cm, vyklíčí zhruba do 1 měsíce při stálé teplotě 23-25 ° C.

Na pěstování banánovníku je vhodný propustný substrát obohacený o živiny. V prvním roce rostlinu banánovníku sázíme do květináče o průměru 15cm, následně ho během léta přesadíme do květináče s 25cm průměrem, ve druhém roce do květináče o průměru minimálně 35 cm.

Když banánovník doroste do požadované velikosti, tak ji přestaneme přesazovat a také obměňovat vrchní část jeho zeminy. Banánovník má rád hodně světla, svěží vzduch, ale nesnáší průvan. Umísťujeme jej v interiéru na místa orientované na jih a jihovýchod, abychom předešli slunečnímu úpalu rostliny. Během vegetačního období je pro rostlinu banánovníku potřebná bohatá zálivka odstátou vodou a hnojení 1x během dvou týdnů.

Rostlinu zaléváme zpravidla večer, ale můžeme si zálivku rozdělit i na zalévání 2x denně (ráno a večer). Můžeme ho i rosit. Rosení je u některých méně známých druhů vhodnější.

Pokud je slunečný den, neměly by zůstat na jeho listech kapky vody. Na rozdíl od jiných rostlin, banánovník hnojíme až do pozdního podzimu. Když se nám podaří rostlinku banánovníku přelít, aby neodhnila, necháme substrát úplně vyschnout a banánovník jen rosíme. Zalévání obnovíme, když rostlina vyžene další list. Od jara do pozdního podzimu vyroste na banánovníku 3-5 nových listů za měsíc.

 

TIP: Během růstu banánovník pravidelně otáčíme, aby byl souměrný, neboť má tendenci táhnout se jedním směrem - za sluncem a světlem.

V případě, že začíná banánovník kvést, už s ním nehýbeme a ani ho neotáčíme. Banánovník kvete až tehdy, když vytvoří 50-60 listů a zhrubne mu kmen. Listy postupně dorůstají a naopak zespodu postupně usychá. Suché listy průběžně odstraňujeme.

Květy banánovníku vyrůstají v přeslenů a mají zpravidla růžovou barvu, záleží na druhu. Otevírají se večer, kdy i omamně voní. Ve skleníku banánovník kvete ve věku 2 let, při pěstování v interiéru ve věku 3 let. Pokud chceme vypěstovat domácí úrodu, tak musíme banánovníku dopřát standardní podmínky - neměnit stanoviště, zajistit rovné světlo, teplotu a množství zálivky. Jeho plody jsou bezsemené bobule, které se objevují až 4 měsíce po odkvětu květů. Po dozrání úrody, rostlina již dále neplodná, proto ji můžeme zlikvidovat a věnovat se pěstování dalších malých rostlinek. Trs banánů může v bytových podmínkách dosahovat i cca 10kg.

Na přezimování rostliny banánovníku je potřebná teplota 10-20 ° C, některé odrůdy snášejí pokles teploty do 0 ° C, případně teploty i pod bodem mrazu. Tyto mrazuvzdorné banánovníky můžeme pěstovat i na zahradě, musíme je ovšem na zimu pro jistotu zakrývat plachtou.

Během vegetačního klidu rostlinu nezalévá ani nehnojíme. Přezimování rostliny závisí na její velikosti; platí pravidlo - čím je rostlina banánovníku větší, tím je větší pravděpodobnost úspěšného přezimování.

Známé odrůdy banánovníku do našich domovů

Pro pěstování v našich končinách jsou vhodné následující odrůdy banánovníku:

 

  • Banánovník velutia (lat. Musa velutina)

Jde o zakrslý druh banánovníku, který dorůstá do výšky pouze 1,2 m. Listy jsou svěže zelené a jemně voskové. Květy banánovníku jsou růžové až oranžové. Banánovník má velmi dekorativní plody, které dorůstají do velikosti cca 7 cm a jsou růžové barvy. Plody jsou jedlé a velmi sladké. Tento druh banánovníku je velmi tolerantní vůči chladu, můžete ho mít v chladnější chodbě, kde ale teplota neklesá pod 0 ° C. Pokud ho dobře zazimujeme vydrží i zimní období venku. Vhodný je zejména pro pěstování v bytě.

 

  • Banánovník ornata (lat. Musa ornata)

Jde o zakrslý dekorativní působící okrasný druh banánovníku. Vytváří nádherné růžové květy s oranžovými tyčinkami a velké strakaté listy. Jde o méně známý a vzácný druh banánovníku vhodného k pěstování do jakéhokoliv interiéru.

 

  • Banánovník habešský (lat. Ensete ventricosum)

Tento druh banánovníku je svou velikostí skutečná botanická kuriozita. V našich podmínkách dorůstá jen do omezené velikosti, asi do 4m. Velmi dobře roste a odolává poklesu teplot až téměř k nule, ideální je do chladnějších chodeb nebo i do zahrady, odkud ho na zimu přemístíme do interiéru na přezimování. Jeho plody jsou okrasné. Jde vskutku o nádherný druh banánovníku se světlezelenými listy až dočervena obarvenou stonkem.

 

  • Banánovník sněhový (lat. Musa sikkimensis)

Kultivar banánovníku, který docela dobře snáší i nižší teploty. Ve statistikách je uvedeno, že nejnižší teplotu, který tento druh banánovníku přežil je -23 ° C. Jde o unikátní banánovník, který doporučujeme pěstovat v květináči.

 

  • Banánovník ohnivý (lat. Musa coccinea)

Jde o druh banánovníku, který pochází z Vietnamu a Číny. Místními obyvateli je označován jako červený banánovník. Rostlinka může dorůstat do výšky cca 3m.

 

  • Banánovník basjoo (lat. Musa glaukum)

Banánovník basjoo je vhodný pro pěstování v zahradách, neboť je mrazuvzdorný až do teploty - 17 ° C. Před prvními mrazy mu třeba oříznout listy a kolem celé rostliny vytvořit zábal ze suchého listí nebo slámy.

Pochutnejte si na vlastních banánech

Banán je součástí jídelníčku člověka od dětství až po stáří. Patří k nejléčivější a nejvýživnější plodem současnosti. Hned po jablkách jsou banány druhým nejkonzumovanejším ovocem na světě. Konzumujeme je zejména v syrovém stavu, ale musíme myslet na to, že v zemích, kde se nepěstují, ale jejich dovážejí, obírají je ještě nezralé. Následně dozrávají po cestě, případně ve skladech, proto obsahují méně vitamínů a minerálních látek jako v zemích, kde jsou charakteristickým ovocem.

Banány jsou dodávány ve slupce - tedy v "hygienickém balení" a proto se prakticky dají jíst kdykoliv a kdekoliv. Banán je zdravou pochoutkou, která dodává okamžitou energii, protože ho tvoří jednoduché cukry. Podle možností jejich neskladujte v chladu pod 13,5 ° C, protože zhnědnou a tím se znehodnotí. Po odstranění slupky je konzumujeme hned, případně na krátké uskladnění jejich pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly.

Z banánů připravujeme ovocné saláty, koláče nebo prostě jejich konzumuje čerstvé nebo sušené. Mohou být součástí piva, likérů, případně víme z nich vyrobit banánové mléko. Prášek z banánů se používá v kosmetickém průmyslu. Vlákna z listů banánovníku se využívají v papírenském a textilním průmyslu. Z celých listů banánovníku se vyrábějí střešní krytiny, obalový materiál, krmivo pro dobytek nebo také vosk.

 

Kdo by neznal chuť banánů

Banány jsou krémové, sladké, velmi chutné a zdravé ovoce. Obsahují 75% vody, 1,3% bílkovin, 22% sacharidů, 0,3 kyselin, provitamin A, vitamin B1, B2, B6, vitamin C, z minerálních látek je to vápník, hořčík, fosfor, zinek, mangan, železo, molybden, draslík a další prvky a látky. Právě velkým množstvím cukrů jsou banány typické, jde o kalorickou bombu.

Velmi významná je i aminokyselina tryptofan nacházející se v banánech, kterou dále lidský organismus přeměňuje na serotonin - látku odpovědnou za pocit spokojenosti a dobrou náladu. V 100g surového banánu se nachází 22 gramů sacharidů, 0,30 g tuku, 1 gram bílkovin a 2,5 g vlákniny. Spolu je jeho energetická hodnota 90kcal nebo 380KCl.

 

Účinky banánu na tělo

Plody banánovníku pomáhají i při různých onemocněních. Díky vysokému obsahu železa banány pomáhají při anémii, snižují hodnotu krevního tlaku, napomáhají při menstruačním syndromu a působí jako antacidum při pálení žáhy.

Banány mají i vyšší obsah vlákniny, proto pomáhají při žaludečních potížích, průjmovitá onemocněních a při žaludečních vředech. Je důležité si zapamatovat, že zelené banány jsou přírodním lékem při zácpě a zralé až hnědé banány zastavují průjem. Při akutních žaludečních potížích se doporučuje zkonzumovat 2-3 banány v průběhu dne, nejlépe rozmixované s malým množstvím vody.

Dále napomáhají většímu soustředění, díky obsahu vitaminů řady B uklidňují nervy a odbourávají stres. Při velkých oslavách spojených s konzumací alkoholu je vhodné na ranní nevolnost a žaludeční chvění připravit banánový shake ochucený medem. Nápoj utiší žaludek a vyrovná hladinu cukrů v těle.

 

Výzkumem se ve Velké Británii zjistilo, že dokud studenti jedli během zkouškového období banány 3x denně, tak byly čilejší a pohotovější.

 

Nepostradatelná součást kosmetiky

Ideální hydratační a regenerační kůrou je banánová pleťová maska. Pleť posiluje díky obsahu aminokyselin, čistí a stahuje její póry. Pokud zkombinujeme v pleťové masce banán s tvarohem získáme masku na vyrovnání vrásek, která pleť nejen vzpruží, ale její dodá mladistvý vzhled. Pro získání co nejlepšího efektu, je vhodné před aplikací masky pleť napařit.

 

Samotnou masku lze připravit tak, že banán rozmačkáme nebo rozmixujme, přidáme 1 polévkovou lžíci zakysané smetany a žloutek z vajíčka. Nakonec přidáme 2 polévkové lžíce tvarohu a všechny složky dobře promícháme a naneseme na pleť. Banánovou masku necháme působit 20 minut. Potom pleť dobře omyjeme a vysušíme do sucha. Po kúře na závěr aplikujeme na pokožku pleťový krém.

 

Pro získání, případně obnovení přirozeně lesklého vzhledu vlasů si můžeme 1x týdně připravit hydratační vlasovou banánovou masku.

Tu připravíme tak, že banán rozmixujeme s jedním vajíčkem a 4 lžícemi olivového oleje. Směs aplikujeme po celé délce vlasů, následně celou hlavu překryjeme igelitem a přehřátým ručníkem. Masku necháme působit 20 minut a vlasy umyjeme běžným šamponem.

 

Dobrá rada na závěr

Banánovník je krásná dekorativní rostlinka hodící se do každého interiéru, bohatě ho rozvoní a osvěží. V našich podmínkách ho pěstujeme ze semen převážně v květináči v interiéru. Banánovník si libuje ve výživné půdě, světlé, teplé místo, bohatou zálivku a nesnáší průvan. Ačkoli je banánovník zcela nenáročný a poměrně odolný, na vlastní banány budete potřebovat trochu snahy navíc. Rostlinka banánovníku začne rodit až když má 50-60 listů. Tehdy je důležité s ním nehýbat, zajistit mu dostatek světla, standardní teplotu a množství zálivky. Domácí banánový trs může dosahovat až 10kg plodů!

Banány konzumujeme většinou čerstvé. Jejich konzumace se doporučuje v případě, pokud vám padají vlasy nebo máte popraskané rty. K navození dobrého spánku je vhodné před spaním vypít banánové mléko, které působí relaxačně a uklidní vás. V letních měsících při štípnutí komárem můžeme postižené místo potřít vnitřkem banánové slupky, tím zabráníme podráždění pokožky, otoku a svědění.

 

Tip pro kuřáky:  V případě, že jste se rozhodli skoncovat např. v novém roce s kouřením, nezapomeňte si do stravy přidat banány. Pro svůj obsah draslíku, hořčíku a vitamínů B6 a B12 právě banán pomáhá při překonání abstinenčních příznaků.