7 přírodních hnojiv a postřiků

7 přírodních hnojiv a postřiků

Jak opravdu ekologicky hnojit a chránit rostliny? Snadno!

BANÁNOVÉ SLUPKY

Banánová slupka je přírodním zdrojem draslíku, vápníku a také dusíku.  Banánové slupky, kromě klasického přidání do kompostu, můžeš také vložit přímo do výsadbové jámy k rostlině. Zkrátka při výsadbě zakopej 2-3 slupky od banánu přímo ke kořenům či balu.

KÁVOVÁ SEDLINA

Nevyhazuj zbytečně „lógr“ od ranní kávy! Obsahuje řadu minerálů, jako například fosfor, měď, draslík, hořčík a hlavně nemalé množství dusíku. Milují ho i žížaly, které se za ním táhnou a tím provzdušňují a zkvalitňují zeminu. A další bonus! Lógr je toxický pro slimáky, takže je lze přírodní cestou vyhnat ze záhonků. Přidávej ho ideálně do kompostu nebo zaprav při okopávce do záhonů. Lógřík se hodí pro rostliny, které preferují kyselejší půdu, například rajčata, borůvky, brambory, jahody, angrešt nebo brusinku.

SKOŘÁPKY OD VAJEC

Vajíčka má doma každý, tak proč je nevyužít hned 2x? Vaječné skořápky jsou výtečným zdrojem vápníku, ale také fosforu a draslíku. Skořápky ideálně rozdrť a nasyp na záhony se zeleninou i trvalkami. Kromě hnojivého efektu také odpuzují slimáky, kterým vadí jejich ostré hrany.

ČESNEKOVÝ SPREJ

Jak ekologicky a nezávadně odpudit škůdce? Česnekovým sprejem! Jeden stroužek česneku hoď do mixéru a zalij dvěma šálky vody. Tuhle směs nech minimálně den odstát. Připravený roztok pak nalij do rozprašovače a můžeš začít! Na rozdíl od chemických přípravků, u česnekového spreje nemusíš dodržovat žádné ochranné lhůty. Hodí se tedy perfektně na bylinky či zeleninu.

KOPŘIVA

Přírodní postřik proti mšicím, ale poradí si i s mladými mandelinkami! A jak na to? Postřik připravíš tak, že natrháš kopřivy, vložíš je do kbelíku, nebo jiné nádoby a týden až dva necháš na sluníčku. Výslednou jíchou zalévej nebo postřikuj zeleninu, trvalky, letničky i bylinky. Ale pozor, kopřivová jícha zapáchá. Na zálivku zřeď jíchu vodou v poměru: 1:10, na postřik 1:20.

POSEKANÁ TRÁVA

Krásný trávník bez námahy? Posekaná tráva vrací dusík zpět do půdy. Takže při každém sekání rozhoď na trávník trochu posekané trávy, nebo si pořiď mulčovací sekačku, která tuhle práci dělá automaticky. Nezapomeň, že posekaná tráva je také super mulč do záhonů.

DROŽDÍ

Především muškáty si budou libovat, když je pravidelně přihnojíš zálivkou z droždí. Rozdrob do 1 litru vody 1 kostku droždí a nech asi 14 dní kvasit. Poté roztok zřeď na 1 díl roztoku a 3 díly vody. Takto připraveným hnojivem můžeš zalévat nejen muškáty, ale také všechny kvetoucí rostliny!