Hnojit, ale nepohnojit!

Hnojit, ale nepohnojit!

Kdy je vlastně ten správný čas na přihnojení rostlin vzešlých ze semínek?

Jen co vykouknou první zelené rostlinky z hlíny, už máš nutkání přihnojovat?

Vzešlé rostlinky je nutné nechat dostatečně vyrůst, ideálně na fázi 2-4 pravých lístků. Čím jsou ale větší, mají také větší požadavky na živiny. První přihnojení prováděj u většiny rostlin až po prvním či druhém přesazení v tzv. růstové fázi. Růstová fáze je období u rostlin, během kterého se vyvíjejí stonky, větve, listy a další zelená hmota rostlin.

Co je potřeba?

Během růstového období potřebují rostliny převážně dusík, fosfor a draslík. Pokud budou během růstu mít některého z těchto prvků nedostatek, začnou žloutnout.  Dusík podporuje růst zelené hmoty, fosfor je nezbytný pro kořeny, násadu květů i celkové zdraví rostliny, draslík pak podporuje kvetení i zrání plodů a zvyšuje odolnost rostlin proti škůdcům.

Kořeny

Malé semenáčky mají většinou slabé kořeny. Tenhle problém vyřešíš s kořenovým stimulátorem. Jednoduše řečeno – takový stimulátor tvé semenáčky pěkně nakopne! Kořenový stimulátor podporuje růst rostliny, napomáhá jí v odolnosti, oživuje a podporuje mikroorganické prostředí v substrátu. Zkrátka dodá jim vše potřebné pro správný růst. Ale pozor, nepoužívej ho s tekutým hnojivem, to snižuje jeho účinnost!

Se zálivkou to jde nejlíp

Přihnojovat kompostem můžeš ve větší míře po celou vegetační sezonu, z něj se dusík uvolňuje postupně a rostliny si berou, kolik potřebují. Avšak nehodí se pro rychlenou zeleninu. Nejlepším a nejrychlejším způsobem jak přihnojovat, je spolu se zálivkou. Vybírat můžeš z hnojiv granulovaných či tekutých, které se dají rozmíchat ve vodě. Použít můžeš buď speciální hnojiva určená přímo pro konkrétní druh rostliny či zeleniny anebo si pořídit univerzální, které sedne všem!  Při aplikaci hnojiv vždy dodržuj doporučenou koncentraci, aby se zelenině víc neuškodilo, než prospělo.  

Na co nezapomenout?

  • Ne všechny rostliny snáší hnojiva s chlorem! K hnojení rostlin citlivých na chlor můžeš použít hnojiva na bázi draslíku, nebo koupit speciální, která chlor neobsahují.
  • Více neznamená lépe. Vždy je lepší dodržovat dávky předepsané výrobcem.
  • Při hnojení na list dávej pozor, aby se tím rostliny nepoškodily! Nezapomeň dodržovat koncentrace dle návodu.
  • Chceš hnojit správně? Nezapomeň si udělat rozbor půdy!
  • Nevíš si rady, jak správně hnojit své rostliny? Mrkni se do mých průvodců, poradím ti! 

foto: pluska.sk