Meloun z vlastní zahrádky

Meloun z vlastní zahrádky

Melouny si můžete vypěstovat i na vaši zahrádce

Melouny se vyskytují velmi často na talíři, ale na zahrádce jsou k vidění poměrně zřídka. Mnoho lidí považuje melouny za exotické ovoce, které se v našich podmínkách nedá pěstovat, opak je však pravdou. Melouny lze vypěstovat i v našich klimatických podmínkách. Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny - vodní melouny, které se správně botanicky nazývají lubenice obecná (lat. Citrullus lanatus) a cukrové melouny (lat. Cucumis melo). Oba rody melounů patří do čeledi tykvovitých (lat. Cucurbitaceae). Ač se to na první pohled nezdá, jsou melouny druhem plodové zeleniny. Melouny se skládají z povrchové části (slupky), která chrání vodnatou dužninu skrytou uvnitř plodu. U vodních melounů je vnitřní dužnina tvořena z velké části vodou, může to být více než 90 %.

Vodní meloun

Vodní melouny (lubenice obecné), jsou bobule, které jsou v plné zralosti tvořeny červenou vodnatou dužninou a zelenou slupkou. V dužnině jsou rovnoměrně rozmístěna tmavá semena.  Vodní melouny jsou původem z Afriky, kde se dodnes hojně pěstují. Dnes je jejich pěstování rozšířeno na všech místech s příznivými klimatickými podmínkami. Významnými pěstiteli v Evropě jsou Itálie, Španělsko, Kypr a Řecko.

Zajímavost:  Největší meloun vážil 122 kg

K nejčastěji pěstovaným odrůdám vodního melounu paří  Crimson sweet, Janosik, Lajko a Sugar baby.

  • Crimson sweet je odrůdou vodního melounu s oválně kulatými plody. Slupka je tmavě zelené barvy se světlými pruhy. Dužnina je zářivě červené barvy, někdy je zbarvena až do růžova. Melouny této odrůdy vyžadují slunné stanoviště, dostatečný přísun vody a dobře vyhnojenou, humózní půdu. Délka vegetace je cca 80 – 85 dní. Plody mohou v příznivých podmínkách dorůst až do hmotnosti15 kg.
  • Odrůda Janosik je zvláštní tím, že má žlutou dužninu i když se jedná o vodní meloun. Slupka je hladká, světle zelené barvy s žíháním.
  • Sugar baby je velmi ranou odrůdou s vegetační dobou kolem 75 – 80 dní. Slupka je hladká, tmavě zelená se světlými proužky. Dužnina je tmavě červená, šťavnatá a sladká. Plody mají obvykle v rozmezí 3 –5 kg.
  • Odrůda Lajko II F1 je vysoce úrodným, raným hybridem se zvýšenou odolností vůči chorobách a nepříznivým podmínkám. Plody jsou mírně protáhlé, středně velké. Dorůstají do velikosti cca4,5 kg. Kůra vodních melounů odrůdy Lajko je tmavě zelená, hladká a velmi pevná. Dužnina je růžové barvy, šťavnatá,  jemné konzistence.

Cukrový meloun

Cukrové melouny nejsou tak populární jako jejich vodní kolegové, ale v poslední době se na talířích objevují stále častěji. Cukrové melouny mají žlutou dužninu a zelenou kůru, která je u některých druhů silně rozpraskaná. Cukrové melouny se od těch vodních liší chutí, barvou plodů i dužniny. Dokonce i rostliny na první pohled vypadají zcela odlišně. Listy cukrového melounu jsou kulatější a plody jsou mnohem menšího vzrůstu. Nejčastěji pěstovanými cukrovými melouny jsou Melba a Carib gold.

 

Zajímavost: Cukrový meloun patří do stejného rodu jako okurka.

 

Pěstování vodního melounu

Vodní meloun je vcelku náročný na pěstování, ale o to více si pak pěstitelé cení dosaženého úspěchu. Vodní melouny jsou teplomilné rostliny s čímž by se mělo počítat již při přípravě stanoviště. Vhodným místem pro pěstování melounů je slunné stanoviště nasměrované k jihu. Čím teplejší místo melounům poskytnete, tím větší je šance na bohatou úrodu. Pro dosažení úspěchu s pěstováním melounů je důležité dobře připravit půdu. Již na podzim vybrané místo zryjte a do půdy zapravte chlévský hnůj. Melouny jsou plodiny, které ocení pěstování v první trati. Nikdy nesázejte melouny na stanoviště, kde byly v předchozí sezóně nějaké jiné tykvovité rostliny (okurky, dýně...), protože půda po nich bude vyčerpaná a navíc by se na melouny mohly přenést choroby a škůdci, kteří v zimě nezahynuli.

Sadbu melounů je dobré si předem předpěstovat. Výsev do květináčů či sadbovačů lze provést již koncem března. Nejdůležitější roli při výsevu hraje teplota. Po celou dobu klíčení by neměla kolísat a klesat pod 18 °C. Optimální teplota pro klíčení je kolem 22 °C. Do jednoho květináčku se vysévají 1 – 2 semena. Mladé rostliny vyklíčí a vytvoří děložní lístky asi do dvou týdnů. Dopřejte jim dostatek vláhy a teplotu alespoň 18 °C. Sazeničky nechejte v květináčích dostatečně zesílit a prokořenit. Optimálně vyvinutá sazenice vodního melounu má 3 – 4 pravé listy. Vzrostlé sazenice začněte před výsadbou postupně otužovat. Na konečné stanoviště vysazujte meloun až v době, kdy nehrozí mrazy. Většinou je to cca koncem května. Minimální vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být alespoň 50 cm. Vodní melouny se osvědčilo vysazovat na černou netkanou textilii, která pomáhá udržovat teplo. Vysazené sazenice melounů je nutné pravidelně zalévat, v období sucha je spotřeba vody ještě vyšší. Účinnější je intenzivní zálivka cca 2x týdně, než častější zalévání malými dávkami. Melouny potřebují dostatečný přísun živin, proto je vhodné je pravidelně přihnojovat hnojivem pro tykvovité rostliny. Začátkem léta začínají melouny kvést a pro vývin plodů je nutné opylení květů. Na venkovním stanovišti se o to postarají včely a další hmyz, ve skleníku je třeba vzít do ruky štětec a převzít roli včely do vlastních rukou. Po úspěšném opylení se z květů vyvinou plody, které se postupně začínají sklízet. V období zrání plodů se omezuje zálivka, aby nedocházelo k uhnívání. Zralý meloun se pozná podle zaschlých stonkových úponků a klasické kličky, kterou tvoří stopky. Slupka zralých melounů je lesklá a v místě styku s půdou nažloutlé barvy. Zralé melouny vydávají dutý zvuk.

Roubování melounů

Melouny lidé začali roubovat ze dvou důvodů. Prvním důvodem je snížení výskytu některých houbových chorob, které pěstitele melounů sužovali. Druhým důvodem byla potřeba zvýšení výnosů melounů. Roubovaná rostlina v ideálním případě dokáže vynést i více než 80 kg plodů. Navíc roubované melouny mají mnohem nižší nároky na pěstování.

Pěstování cukrového melounu

Pěstování cukrového melounu je jednodušší, protože je více odolný vůči chladu a dozrává podstatně dříve. Sazenice cukrového melounu se taktéž předpěstovávají, výsev stačí provést v polovině dubna do připravených květináčků či sadbovačů. Na záhon se cukrové melouny vysazují cca koncem května, kdy již teploty neklesají pod bod mrazu. Vhodným stanovištěm je teplé místo s celodenním slunečním zářením a dobře pohnojenou půdou. Pro lepší vývoj se osvědčilo chránit sazeničky před chladem např. bílou netkanou textilii nebo poklopy. Při nízkých teplotách se zpomaluje růst rostlin. Vyšší teplotu může zajistit i pěstování na černé mulčovací textilii. I cukrovým melounům je nutné dopřát pravidelný přísun vody a živin. V období kvetení nezapomeňte umožnit hmyzu opylení květů. Zralé plody sklízejte postupně. Osvědčilo se odstranění plodů, které nemají šanci dozrát, protože rostlina tak bude mít více síly pro výživu ostatních plodů.

 

Tip – opilý meloun

Meloun je často využíván jako dekorace sklenic při přípravě míchaných nápojů. Pro dospělou část populace bude jistě zajímavý tzv. "opilý meloun", který se připraví tak, že se do vodního melounu vytvoří díra, do niž se nalije alkohol (nejčastěji rum či vodka). Takto upravený meloun se umístí na jeden den do lednice, aby se alkohol mohl navázat na vodnatou dužinu. Následující den je meloun připraven ke konzumaci.