Nejznámější plevele - jak s nimi bojovat

Nejznámější plevele - jak s nimi bojovat

Plevele rostou na zahrádce proti vůli pěstitelů..

Plevele jsou postrachem všech milovníků zahradničení i těch, kdo si vystačí pouze s „pěstěným trávníkem“. Plevele rostou všude a pořád, nejsou náročné na vlastnosti substrátu, stanoviště, zálivku ani na hnojení. Kde neroste nic jiného, poroste plevel bez problémů. Rostliny označovány za plevele však nemusí být vždy pouze nežádoucí. Kopřiva dvoudomá či sedmikrásky jsou považovány za plevele a zároveň jsou vyhledávány pro své léčivé účinky. Za plevel v negativním slova smyslu lze proto považovat rostliny, které samovolně rostou v kulturním porostu (na záhonech, v trávnících) proti vůli pěstitelů. Se kterými „nevítanými“ rostlinami se na zahrádkách a v trávnících setkáváme nejčastěji?

Přeslička rolní

Přeslička rolní (lat. Eguisetum arvense) se vyskytuje zejména na obdělávaných polích mezi okopaninami či jinou zeleninou. Přeslička pro zdárný růst potřebuje vysokou půdní vlhkost, daří se jí v půdách s vysokou hladinou podzemní vody. Při mechanické likvidaci přesličky rolní je nutné myslet na její silné a poměrně dlouhé kořeny. Kořeny se musí na podzim vykopat a pečlivě vysbírat, aby jich v půdě zůstalo co nejméně, v ideálním případě žádné. Pokud se na jaře přece jenom nějaké mladé výhonky objeví, lze postup zopakovat nebo použít speciální chemický přípravek pro hubení plevele. Účinné látky herbicidů proniknou až do kořenů a přesličky postupně odumřou.

Ptačinec prostřední

Ptačinec prostřední (lat. Stellaria media) patří do skupiny jednoletých ozimých dvouděložných plevelů a je jedním z nejrozšířenějších na zahrádkách. Ptačinec sice klíčí v průběhu celého roku, ale nejlépe se mu daří na podzim a na jaře. V této době dokáže velmi rychle růst a vytvořit tak velmi husté porosty – tzv. koberce. Tyto koberce se nejčastěji vytvoří na neobdělaných záhonech a pod stromy. Preventivním opatřením proti rozrůstání ptačince je pravidelné podzimní rytí a kypření. Kde už nepomůže mechanická likvidace, musí přijít na řadu herbicidy. K nim je vhodné sáhnout v době, kdy je záhon silně zaplevelen ptačincem a jinými vytrvalými plevely.

 

Rada pro boj s plevely – mechanicky odstraněné plevely nikdy nenechávejte na hromádkách na záhonech, brzy by znovu zakořenily

Plevele v okrasných trávnících

Nadšencům, kteří si doma chtějí vytvořit ukázkový anglický trávník často kazí plány sedmikrásky, jitrocel, smetánka lékařská (pampeliška).

 

Sedmikráska obecná

Sedmikráska obecná (lat. Bellis perennis) je „nevítanou okrasou“ udržovaných trávníků, některým lidem její přítomnost nevadí, ale mnozí se ji snaží ze své zelené chlouby všemožně zbavit. Pravidelné sekání sedmikráskám příliš nevadí, protože listové růžice jsou mimo dosah sekacích nožů, takže po posečení mohou bez problémů znovu vyrůst. Sedmikráska patří do skupiny dvouděložných rostlin, proto je pro její chemickou likvidaci vhodné použít selektivní herbicidy určené na hubení dvouděložných rostlin.

Smetánka lékařská

Smetánka lékařská (lat. Taraxacum officinale) je známá pod lidovým označením pampeliška. Jedná se o dvouděložnou rostlinu, takže pro její chemické odstranění je nutné použít herbicid určený na dvouděložné plevele. Mechanické odstranění smetánek je velmi náročné, protože kořeny jsou velmi silné a hluboko zakořeněné. Po vytržení v zemi často zůstane alespoň malý kousek kořene, který začne znovu růst. Zabránit se nedá ani šíření semeny, které je velmi masivní v případě blízkosti nekosené louky se smetánkami. Boj se smetánkou lékařskou je proto nekončícím procesem.

Jitrocel prostřední a jitrocel větší

Jitrocel prostřední (lat. Plantago media) a jitrocel větší (lat. Plantago major) jsou dalšími velmi odolnými a k nevůli zahrádkářů často se vyskytujícími plevely. Listové růžice jitrocele rostou velmi blízko u země, proto je nože sekačky nemohou useknout. Oba druhy jitrocele jsou dvouděložné, proto se chemicky hubí herbicidem na dvouděložné rostliny.

Mechy

Různé druhy mechů se vyskytují ve všech trávnících, jejich porosty narušují vzhled trávníku a brání trávě přirozeně růst. Prevencí proti rozrůstání mechu je pravidelné jarní a podzimní mulčování. V případě, že nepomůže mulčování lze přistoupit k chemické likvidaci mechu. Na hubení mechu je určeno mnoho speciálních přípravků.

Chemické hubení plevele

Když nepomohou mechanické způsoby odstranění plevele, mulčování... je často nutné přistoupit k chemické likvidaci. V nabídce je mnoho chemických přípravků, které jsou podle svého složení určené pro hubení jednotlivých druhů plevelů.

 

Nejpoužívanější herbicidy

Gladiátor je totálním herbicidem určeným na jednoleté i vytrvalé plevele. Rostliny přijímají tento přípravek výhradně zelenými částmi, díky asimilačnímu proudění se chemické látky rozvedou do celé rostliny, což následně vede ke zničení celé rostliny. Gladiátor nezanechává v půdě rezidua. Dalšími zástupci totálních neselektivních herbicidů určených k hubení veškeré zelené vegetace patří například Kaput, Roundup aktiv (randap), Roundup gel.

 

Na hubení jednoděložných rostlin je určen přípravek Targa super. Jedná se o selektivní postřikový herbicid vyvinutý pro hubení pýru plazivého  a dalších jednoděložných (trávovitých) plevelů.

Nejvíce chemických přípravků je určených pro hubení dvouděložných plevelů. Dvouděložné plevele v trávnících, v jahodách i pod ovocnými stromy je možné hubit přípravkem Lontrel, Ranger, Starane, Tomigan, Banvel, Bofix, Dominátor.

Přípravků pro hubení mechů je taktéž velké množství, použít lze například přípravek Anti-mech, Mech K. O. , Mech – stop, Mechožrout, Mogeton. Mechožrout je přípravkem, který likviduje mechy a lišejníky na střechách, sklenících, na chodnících či na náhrobních deskách. Odstranění mechů pomocí Mechožroutu je velmi jednoduché, není zapotřebí mechanické působení člověka. Velkou předností je zabraňování další tvorbě mechů.

Ideální doba pro chemické hubení plevele

Ideální dobou pro hubení plevele je okamžik, kdy plevele nejsou příliš malé, ani příliš velké. Důležité je, aby měly dostatečnou listovou plochu, kterou budou moci vstřebat chemické látky. Vhodné je provádět aplikaci chemického přípravku před rozkvětem. K aplikaci je nutné využít hezkého počasí, kdy nehrozí déšť, který by účinné látky smyl. Ze stejného důvodu aplikaci neprovádějte ráno nebo večer za rosy či před plánovaným zavlažováním. K chemickému postřiku plevelů si vyberte bezvětří, aby se herbicid dostal pouze na určené místo a nevyhubil i okolní vegetaci.