Jak na komáry? Bylinkami!

Jak na komáry? Bylinkami!

Už je to tu zase! Bzučivý zvuk, který je zakončen nepříjemným svěděním. Přišlo teplo a s ním i komáří sezóna. Jak je účinně, ale ekologicky odpudit?

Taky nechceš zamořit večerní posezení různými repelenty, ale chceš se zbavit komárů? Pak vyzkoušej bylinky. Je hned několik druhů, které nejen že odpudí komáry, ale také je využiješ třeba při grilování či vaření.

 

  • Meduňka

Nenáročná bylinka, která kromě příjemné citronové vůně poslouží i jako balzám na nervy v různých čajích a sirupech. Ideální stanoviště je slunné s propustnou půdou. Semínka můžeš vysévat po celý květen přímo na záhon.

  • Šanta kočičí

Tahle rostlina je „drogou“ pro kočky. Přidává se do různých kočičích hraček. V bylinkářství se používá k léčbě nachlazení. Látky, které šanta obsahuje, odpuzují nejen komáry, ale také šváby a mouchy.

  • Měsíček lékařský

Krásná jednoletka, která nejen, že poslouží jako léčivka a k řezu, ale také odpuzuje kromě komárů i háďátka v záhonech, mšice a mravence.  Na jeho výsev ještě není pozdě. Vysévat můžeš až do konce května.

  • Citrónová tráva

Asijská bylinka, které kromě svých repelentních účinků najde své místo zejména v kuchyni. Používá se na vaření, do čajů, ale také v léčitelství. Má jedinečnou citronovou vůni a velmi dekorativní květy.

  • Bazalka

Studie provedená v roce 2009 ukázala, že éterický olej z této lahodné byliny je toxický pro larvy komárů a dospělce velmi účinně odpuzuje. K čemu používat bazalku v kuchyni ti říkat nemusímJ Použiješ ji totiž téměř na všechno!

  • Levandule

Populární trvalka, která ti nesmí na zahradě chybět. Kromě své krásné vůně a vzhledu je jedním z nejúčinnějších repelentů nejen na komáry, ale také moli a spoustu další havěti. V kuchyni ji využiješ do sirupů či jako koření na grilované maso a brambory.

  • Šalvěj a rozmarýn

Tyhle dvě super kuchyňské bylinky odpuzují hmyz na mnoho metrů daleko. A jak na to? Před grilováním vhoď pár svazků rozmarýnu či šalvěje do ohně. Uvolnění vonných silic se postará o pohodu bez dotěrného hmyzu.

  • Máta peprná

Pokud ji ještě nepěstuješ, honem si ji pořiď. Kromě toho, že se hodí na přípravu letních nápojů a čajů, bělí také účinně zuby.