Jak pěstovat fuchsie

Jak pěstovat fuchsie

Při dodržení základních zásad si tyto krásky vypěstujete i vy...

Fuchsie (lat. Fuchsia) jsou rostliny z čeledi pupalkovitých (lat. Onagraceae). Fuchsie jsou velmi rozmanité, mohou být vzpřímené, převislé, s jednoduchými, poloplnými i plnými květy, v různých barevných kombinacích. Šlechtitelé vypěstovali přes dvanáct tisíc kultivarů. Fuchsie se neliší pouze svým vzhledem, ale také způsobem pěstování. Některé kultivary jsou velmi krásné, daní za krásu je však poměrně velká choulostivost na pěstitelské přehmaty. Běžné druhy fuchsií dokáží s úspěchem pěstovat i méně zkušení pěstitelé, je však potřeba dodržovat základní zásady péče o tyto krásné rostliny.

Pěstování fuchsií – střídání letnění a zimování je nutností

Fuchsie jsou jednou z mála druhů rostlin, které upřednostňují polostinné či stinné stanoviště. I ve stínu fuchsie potřebují mít dostatek světla a vzduchu. Většina kultivarů nesnese pobyt na přímém poledním slunci. Ideální je umístění orientované na východ, západ či na sever. Pokud nemáte jinou možnost a jste nuceni umístit fuchsie na jižní stranu, vybírejte spíše kultivary s tmavšími květy, které lépe snášejí přímé slunce. Další možností je fuchsie před přímým poledním úpalem zastínit. Fuchsiím vyhovuje venkovní stanoviště. Nejsou mrazuvzdorné, proto je nutné je před příchodem mrazů zazimovat. Zpět na venkovní stanoviště by fuchsie měly přijít co nejdříve. Před přízemními mrazíky je chraňte obalem z netkané textilie. Vhodná doba pro přenesení rostlin na letní stanoviště je na přelomu dubna a května. Nové výhonky tak budou moci vyrůst již na venkovním stanovišti a nebudou deformovány nedostatkem světla na zimovišti. Odměnou za včasné přenesení na letní stanoviště je bohaté kvetení a kompaktní růst fuchsií. Jak již bylo zmíněno, fuchsie nejsou mrazuvzdorné, proto je nutné je z letního stanoviště včas sklidit. Musí to být před příchodem prvních mrazíků. Ideálním zimovištěm pro fuchsie je místo, v němž teplota je stabilní teplota v rozmezí 5 – 10 °C. Nízká teplota nedovolí rostlinám růst, nedojde tak k deformaci (vytahování) rostlin způsobené předčasným růstem a nedostatkem světla. Jako zimoviště lze zvolit skleník v němž nemrzne nebo jinou chladnou místnosti v níž je dostatečná vzdušná vlhkost a rozptýlené světlo. Většina fuchsií přežije i v tmavé místnosti s teplotou kolem 5 °C. Rostliny zimované v temnu musí mít ostříhané veškeré výhony, které narostly během vegetace. Na každé větvičce se ponechává jen pár oček s listy. Neostříhané výhony by během zimy zdřevnatěly a na jaře by špatně obrážely. Výhodou ořezu je i zbavení se škůdců a zárodků chorob, které by se během zimy mohly nekontrolovatelně rozšířit. Výjimku v teplotě pro zimování tvoří rostliny, které se budou na jaře řízkovat, ty vyžadují teplotu pro zimování okolo 15 °C.

Novou vegetační sezónu zahajte přesazením...

Fuchsie je nutné každý rok na jaře přesadit, aby se zajistil dostatek živin pro jejich bujný růst a bohaté kvetení. Nejvhodnější dobou je přesazení ještě před přenesením na letní stanoviště – tj. v březnu a první půlce dubna. Fuchsiím dopřejte vzdušný, humózní substrát, kyselejšího rázu s pH okolo 6. Fuchsie lze pěstovat v připravených substrátech určených přímo pro ně nebo ve směsi dobře vyzrálého kompostu, zahradnického substrátu s přídavkem perlitu či písku. Substrát v květináčích by měl být před přesazováním (sázením) mírně proschlý, aby se dal lehce oddělit od kořenů. Poškozené a odumřelé kořeny se odstraní. Fuchsie se přesazují do lehce většího květináče než byl ten původní, starší rostliny mohou být nasazeny zpět do původního květináče. Po přesazení se fuchsie mírně zalijí a ostříhají se případné výhony, které vyrašily během zimování.

Zálivkou u fuchsií nešetřete, ale nepřelévejte je

Správná zálivka je důležitým předpokladem pro bujný růst fuchsií. V období vegetace (na letním stanovišti) se fuchsie zalévají celkem vydatně. Konkrétní potřeba zálivky je odvislá od druhu fuchsie a také od počasí. Čím je teplota vyšší, tím rychleji substrát vyschne. Při vysokých letních teplotách hrozí nebezpečí tzv. „uvaření“ rostlin či přelití. Rostliny jsou vlivem tepla mírně zavadlé, což by mohlo vést k domněnce, že jim chybí voda, opak je často pravdou – vody mají dostatek a další zálivka do rozehřátého substrátu by jim mohla uškodit či je dokonce zničit. Nenechte se proto v parnu zmást a nejdříve zkontrolujte, zda je substrát opravdu suchý! Po zálivce by v podmiskách neměla stát dlouhodobě voda, protože by došlo k rychlému uhnití kořenového systému a k úhynu celé rostliny. Pokud je to možné, nechejte nádoby s fuchsiemi stát volně bez podmisek, přebytečná voda tak bude mít šanci volně odtéci. Parné dny můžete fuchsiím zpříjemnit rosením, čímž dojde ke zvýšení vzdušné vlhkosti. Zcela opačná je situace v zimě, kterou fuchsie přečkávají na chladném zimovišti. V zimě se zálivka velmi omezuje, zcela postačí mírné zaletí jednou za dva až tři týdny. Substrát nesmí nikdy zcela vyschnout. Konkrétní frekvenci zálivky je nutno vysledovat přímo na zimovišti a na požadavcích jednotlivých rostlin.

Se zálivkou souvisí i hnojení

Fuchsie vyžadují výživný substrát, živiny jim však nevydrží po celou sezónu, proto se musí přistoupit k pravidelnému hnojení. Pro zajištění bohaté násady květů je nutné fuchsie hnojit velmi často – někdy až dvakrát týdně. S hnojením se obvykle začíná na začátku dubna, po přesazení rostlin. Hnojení se ukončuje koncem srpna, kdy se rostliny nechávají pořádně vyzrát před nadcházející zimou. Vhodným hnojivem je vícesložkové hnojivo s vyšším obsahem dusíku. Osvědčilo se používat přípravek Kristalon start pro bujný růst v jarním období. Od června je vhodnější používat Kristalon plod – květ. Plně kvetoucí fuchsie jsou velmi náročné na potřebu živin, proto jim lze hnojivo dodávat ve slabé koncentraci každý den a jednou týdně provést pohnojení plnou dávkou hnojiva. Takto vyživované fuchsie budou kvést velmi dlouho a květy budou vyrovnané velikosti.

                                                                    

Aby fuchsie nerostly jako dříví v lese je nutné je tvarovat

Na tvarování rostlin je třeba myslet při jarním i podzimním řezu. Na podzim se zkrátí narostlé výhony a připraví se budoucí tvar koruny. Na jaře se pak provede odstranění vytáhlých zimních výhonů a konečný řez. Tvarovací řez se musí provádět na začátku sezóny, nejlépe do poloviny dubna, aby se s výhony neodstranily i rašící poupata. Zaštipování fuchsií je nutné k tomu, aby se z nich vytvořil kompaktní keřík. Z mnoha druhů fuchsií lze vytvořit i keřík na kmínku. Vybraný výhon se nezaštipuje, ale je naopak vyvazován ke krátké hůlce. Nežádoucí postranní výhony se co nejdříve odstraní. Při vyvazování fuchsií si dejte pozor, abyste rostliny provázkem nezaškrtili.

Ani fuchsiím se nevyhnou choroby a škůdci

Nejlepší prevencí proti chorobám a škůdcům je dopřát fuchsiím vhodné podmínky pro pěstování, pak budou rostliny silnější a méně náchylné k chorobám. Při špatném zimování se často objevuje šedá plíseň, která se rozšiřuje při přílišném vlhku a při nedostatku světla. V létě fuchsie nejčastěji napadají svilušky, mšice, molice a třásněnky. Přítomnost svilušky se pozná podle drobounké pavučinky na rubu listů. Mšice jsou patrné na první pohled, zbavit se jich můžete například pomocí přípravku Mospilan. Dalším nepříjemným hmyzem jsou molice. Molice jsou malé bílé mušky, které vysávají listy. Listy zasažené molicemi jsou pokryty lepkavou tekutinou. Účinným přípravkem v boji proti molicím je opět Mospilan. Tímto přípravkem tedy vyřešíte problém s molicemi i mšicemi zároveň.

 

Hodně zdaru při pěstování fuchsií!