Selektvní herbicidy Bofix a Ranger

Selektvní herbicidy Bofix a Ranger

Dvouděložný plevel zahubí přípravky Bofix a Ranger...

Plevele jsou nepřítelem každého zahrádkáře. Boj s nimi je vždy velmi náročný a zdlouhavý. Plevele lze odstranit mechanicky nebo pomocí chemických přípravků. Mechanické vypichování plevelu je náročné a účinek není dokonalý. Plevele se většinou nepodaří odstranit úplně celé, v půdě zůstanou zbytky oddenků, které velmi brzy znovu vyraší. Navíc neustálé vypichování plevelů na větších zahradách je téměř nemyslitelné.

Zahrádkář, který by se tímto způsobem chtěl pokusit o vypěstování dokonalého anglického trávníku by většinu času strávil se sekačkou v jedné ruce a s vypichovačem plevelu v ruce druhé. Jednodušší a také účinnější je boj s plevelem pomocí selektivních herbicidů určených na hubení dvouděložného plevele. 

Co jsou to selektivní herbicidy

Selektivní herbicidy jsou uzpůsobeny tak, aby působily pouze na vybranou skupinu rostlin. Pro hubení plevelu v trávnících se hodí selektivní herbicid na dvouděložné plevele - tj. plevele s listy. Tyto selektivní herbicidy zničí pouze nežádoucí rostliny - např. smetanky lékařské, sedmikrásky a jitrocele. Trávu jako jednoděložnou rostlinu však nepoškodí. Jaké selektivní herbicidy vybrat? Vyzkoušejte Bofix a Ranger

Bofix

Selektivní herbicid Bofix je velmi účinným prostředkem pro hubení odolných dvouděložných plevelů v okrasných a účelových trávnících. K dostání je v různých velikostech balení, vybrat si můžete z balení 50 ml, 100 ml, 250 ml, 500 ml a 1l. Selektivní herbicid Bofix  je  dodáván ve formě mikronizovaného suspenzně-emulzního koncentrátu, který se aplikuje postřikem. Účinné látky přípravku Bofix po aplikaci velmi rychle proniknou přes listy do celých rostlin. Účinek přípravku Bofix je proto patrný již několik hodin po aplikaci.

 

Spektrum dvouděložných rostlin na které selektivní herbicid Bofix působí je široké. Výborné účinky má na jitrocel kopinatý, smetanku lékařskou, svízel přítulu, ptačinec žabinec, heřmánkovec, rmeny, starček obecný, sedmikrásku chudobku, pohanku svlačcovitou, konopici napuchlou, hluchavky, kopřivu žahavku, kopřivu dvoudomou, šťovíky, pomněnku rolní, penízek rolní, kokošku pastuší tobolku, ohnici rolní, mák vlčí, zemědým lékařský, lilek černý, svlačec rolní, ostružiník ježiník, plevelné jeteloviny, lebedu rozkladitou, merlíky a na pcháč oset.

 

Doba aplikace selektivního herbicidu Bofix

Aby bylo dosaženo co nejlepšího účinku přípravku Bofix je nutné ho aplikovat ve správný čas. Dvouděložné plevele, které přípravek Bofix hubí jsou nejcitlivější v době, kdy mají 2 - 4 listy.

Při likvidaci svízele přítuly je vhodná doba pro aplikaci ve fázi 1 - 4 přeslenu. Velmi odolný je pcháč oset, proto by měl mít vyvinuto dostatek listů, které by přípravek Bofix vstřebaly. Doporučuje se počkat, až se vyvine listová růžice a pcháč oset dosáhne cca 10 % konečné velikosti.

Doba aplikace přípravku Bofix závisí i na typu trávníku. U nově založených trávníků se přípravek Bofix aplikuje od fáze vývinu třetího listu travin. Na vzrostlé okrasné trávníky a na travnaté hřiště se selektivní herbicid Bofix aplikuje podle potřeby, zpravidla je cca 2 - 14 dní před plánovaným sečením.

Delší rozestup mezi aplikací a sečením je dobré nechat při likvidaci vytrvalých plevelů - např. smetanky lékařské a svlačce rolního, aby se účinné látky  přípravku Bofix dostaly i do kořenů a zničily i je.

Trávy určené pro získání semena se obvykle stříkají při výšce cca 15 - 20 cm. S aplikací přípravku Bofix v každém případě počkejte nejméně 2 dny po sečení. Jeho použití odložte i v případě jakéhokoli mechanického poškození trávníku. Dvouděložné plevele hubte přípravkem Bofix maximálně 1x za vegetační sezónu. 

 

Aplikace přípravku Bofix

Aplikace přípravku Bofix se provádí postřikem, který se musí předem připravit. Připravený schválený postřikovač se naplní do poloviny vodou, poté se do něj vlije odměřené množství přípravku. Po promíchání se postřikovač doplní vodou.

  

Doporučené dávkování je v poměru 4 l na 1 ha. Na 1 ha plochy se aplikuje cca 250 - 400 l připravené tekutiny.

 

Při aplikaci je důležité dodržovat základní bezpečnostní pokyny. Používat ochranný oděv, gumové rukavice a nejlépe i ochranný obličejový štít. Při práci s přípravkem Bofix je zakázáno jíst, pít i kouřit. Postřik selektivním herbicidem Bofix provádějte pouze za bezvětří. Aplikací ve větru by mohlo dojít k úletu postřikové kapaliny a k zasažení okolních porostů. Velmi citlivá je na přípravek Bofix např. vinná réva. Po aplikaci nechejte ošetřenou trávu důkladně oschnout. Ošetřená plocha se nesmí dostat minimálně 2 hodiny do styku s vodou  (déšť, zálivka), aby se nesnížily účinky přípravku Bofix. 

První pomoc

Po náhodném požití přípravku Bofix je nutné vypít minimálně půl litru vlažné vody s rozpuštěnými 10 tabletami medicinálního uhlí a vyvolat zvracení. Postižený musí co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc.

Zasažené oko se vyplachuje nejméně 15 minut proudem čisté vody. Je vhodné vyhledat lékaře, zejména při silnějším zasažení a přetrvávajícím podráždění. Zasaženou pokožku ošetřete omytím teplou vodou a mýdlem.  Při nadýchání se přípravku Bofix je první pomocí přerušení práce, dostatečný přísun čerstvého vzduchu a zajištění klidové polohy v teple.

Ranger

Dalším z velmi účinných selektivních herbicidů určených na hubení dvouděložného plevele je přípravek Ranger obsahující čtyři účinné látky, které se vhodně doplňují a jsou proto účinné na široké spektrum plevelů.

Je maximálně účinný i proti plazivým plevelům. Přípravek Ranger je v dostání v baleních 50 ml, 100 ml, 250 ml a 500 ml. Přípravek Ranger se aplikuje postřikem na listy rostlin z nichž jsou účinné látky transportovány do celých rostlin.

Plevele po aplikaci přípravku Ranger kompletně uhynou. Ošetření selektivním herbicidem Ranger postačí provést pouze jedenkrát za sezónu. Přípravek Ranger se aplikuje postřikem nebo kropením. Při aplikaci kropicí konví však nelze vyloučit pokles účinnosti. Přípravek Ranger se pro aplikaci postřikem ředí v poměru 100 ml / 100 m2 . Při ošetření kropením je dávkovací poměr 10 ml / 10 m. 10 litry připravené aplikační kapaliny postříkáte 100 mplochy. Při aplikaci kropicí konví vystačí 10 litrů roztoku na 10 m2 plochy.

Přípravek Ranger je určen pro ošetření dobře založených kompaktních trávníků starších jednoho roku. Aplikace se provádí na vzešlé plevele. Aplikace se nesmí provádět za přímého slunce, ve větru a v dešti. 

Před aplikací selektivních herbicidů Bofix i Ranger si vždy přečtěte příbalovou informaci a dodržujte bezpečnostní pokyny!