NPK hnojivo - základ pro každou rostlinu

Hnojiva NPK obsahují všechny tři základní prvky potřebné k růstu...

Hnojiva se používají ke zlepšení růstu rostlin. Neustálým pěstováním hospodářských plodin na omezeném prostoru dochází velmi rychle k vyčerpání živin z půdy a ke snížení její úrodnosti, proto se stalo téměř nutností dodávat do půdy živiny pomocí různých hnojiv. Hnojiv existuje celá řada od jednoduchých obsahující pouze jeden prvek, přes dvojitá až po trojitá nazývána také plná hnojiva. Plná hnojiva jsou kombinací všech tří základní prvků potřebných k růstu - jsou to dusík (N), fosfor (P) a draslík (K). Z latinských názvů těchto tří prvků vzniklo i často používané označení pro plná hnojiva - NPK. 

Hnojiva NPK kombinují dusík, fosfor a draslík - tedy základní prvky podporující zdravý růst rostlin. Hnojiva NPK se používají k základnímu hnojení půdy na začátku vegetace - tj. ještě před výsadbou rostlin. Některé rostliny jsou velmi náročné na spotřebu těchto tří základních látek, proto jim mohou být dodány pomocí hnojiva NPK také v průběhu sezóny. Během sezóny se přípravky NPK často hnojí i rostliny s krátkou vegetační dobou. Pro podzimní hnojení jsou určeny speciální druhy hnojiva NPK. Předem připravená kombinace dusíku, fosforu a draslíku v hnojivech NPK pro použití v jednotlivých ročních obdobích je nesmírnou výhodou. Zahrádkářům odpadá starost s hledáním vhodného poměru těchto látek i se složitým mícháním. Zcela jednoduchá je i aplikace hnojiv NPK - připravené granule se zapraví do půdy.

Univerzální NPK

Pro univerzální použití je určeno granulované NPK hnojivo s chemickým složením 11%N + 7% P2O5 + 7% K2O.  Tento druh hnojiva se zapravuje do půdy před setím a sázením. Nejvyšší účinnosti je dosaženo ve slabě kyselých a v neutrálních půdách. Používá se zejména pro hnojení zeleniny, sadu, polních plodin, okrasných rostlin a vinic. Velký přínos má hnojení přípravky NPK pro listovou zeleninu. Hnojivo NPK naopak není určeno pro hnojení rostlin citlivých na chór (plodová zelenina, květiny). Granule univerzálního hnojiva NPK se rovnoměrně rozhází na plochu a zapráví se do půdy. Hnojení se musí provádět za sucha, zálivka následuje až po pohnojení.

Hoštické NPK s guánem

Hoštické hnojivo NPK s přidaným guánem je čistě přírodní, organické hnojivo bez přidaných průmyslově vyráběných složek. Jak je již z názvu patrné, obsahuje kromě základních tří složek také guáno, které pochází z trusu mořských ptáků. I hoštické NPK s guánem je určeno k univerzálnímu použití v celé zahradě. Lze ho aplikovat na jaře i na podzim. Po zapravení do půdy by se měla pohnojená zemina dobře zavlažit. Aplikace během sezóny je stejná, předepsaná dávka hnojiva NPK se nasype okolo rostlin, zapraví se do půdy a důkladně se zalije. Hnojivo NPK smíchané se substrátem lze dávat i do pěstebních truhlíků. Chemické složení hoštického hnojiva s guánem je  5%N + 2% P2O5 + 8% K2O.

Dávkování NPK hnojiva s guánem:

PoužitíDoporučená dávka
základní hnojení před výsadbou1,5 - 2,5 kg na 10 m2
vyhnojení skleníku před výsadbou2 - 3 kg na 10 m2
balkónový truhlík s květinami80 - 100 g na 50 cm
růže a trvalky 1,5 - 2 kg na 10 m2
zelenina a ovoce 100 - 150 g  na rostlinu
jehličnany a okrasné keře150 - 200 g na rostlinu
podzimní hnojení 2 kg na 10 m2

Podzimní NPK s guánem

Podzimní hnojivo NPK s přídavkem guána je čistě přírodním produktem splňujícím všechny požadavky na ekologickou výživu rostlin. Přidání hnojiva NPK do půdy ji nezatěžuje žádnými chemickými sloučeninami, naopak ji zúrodňuje a dodává ji humus,  zlepšuje se příjem živin obsažených v půdě. Podzimní hnojivo NPK je primárně určeno k použití  na podzim, ale lze ho použít i k základnímu vyhnojení půdy časně z jara. Tento speciální druh hnojiva NPK je vhodný zejména k hnojení stromů a keřů, využitelný  je také při podzimním sázení sazenic.