Perfektní kompost

Perfektní kompost

Všichni ho mají a používají. Jak správně kompostovat?

Kompost je velmi kvalitním hnojivem, které si může doma na zahradě vytvořit každý. Kompostováním se z bioodpadu stává materiál obsahující humus, který obsahuje organické a minerální látky a vodu. Tyto látky jsou pak k dispozici pro rostliny.

Co lze kompostovat?

- zbytky ovoce a zeleniny

- kávové a čajové zbytky 

- zbytky pečiva

- skořápky z vajíček a ořechů

- podestýlka domácích zvířat

- posekaná tráva, listí a větvičky

- piliny, hobliny, kůra

- popel ze dřeva

- trus domácích i hospodářských zvířat

- peří, chlupy, vlasy

Co nekompostovat?

-plevele

-kosti

-oleje a tuky ze smažení

-větvičky a rostliny napadené chorobami

-chemicky ošetřené materiály a rostliny

Co s čím míchat?

Drž se základních pravidel a tvůj kompost bude vždycky na jedničku.

Promíchávej: vlhké se suchým / porézní materiály s těmi hutnými / hnědé se zeleným . 

Jak na to?

Ke kompostování se bude hodit kompostér, nebo ho jen navrstvi někam na hromadu, jak to dělaly naše babičky.  Na spodek patří hrubý a vzdušný materiál, který zajistí provzdušnění. Ideální je jsou na to nalámané větve či dřevnaté stonky. Aby se kompost hned na začátku nastartoval, přimíchat můžeš i trošku chlévského hnoje.  Nezapomeň přidat také trošku zeminy.  Správně založený kompost se začne během týdne zahřívat. To je správně! Znamená to, že mikroorganismy pracují. Po 1-2 měsících je nutné kompost proházet – promíchat.

Co kontrolovat?

Vlhkost – vezmi trošku kompostu do ruky a zmáčkni ho, jak nejsilněji můžeš. Pokud se ti neobjeví mezi prsty voda – je to správně. Při otevření pěsti musí hmota zůstat u sebe a držet tvar. Pokud je kompost vlhký a nedrží, přehoď ho a přidej suchý materiál. Naopak pokud je suchý, zvlhči ho užitkovou vodou.

Vzduch – pro dostatečný přísun vzduchu kompost po 4 – 8 týdnech po jeho založení přehoď.

Teplota – vyšší teplota v počátečních týdnech po založení kompostu je důkazem dobrého průběhu kompostování. Pokud se kompost nezahřívá, pak je pravděpodobně hodně suchý nebo nemá vyhovující složení. Další možností je, že ho není dostatečné množství.

Bonus

Kompost můžeš osázet rostlinami, jako jsou tykve, cukety, okurky. Listy vytvoří ochranu před letním sluncem, a pokud bude osázen, určitě nezapomeneš kontrolovat, zda nepotřebuje prolít.