Begónie ozdobou zahrady

Begónie ozdobou zahrady

Velkokvěté begónie budou ozdobou vaší zahrady i balkónového truhlíku...

Begónie (lat. Begonia) jsou rostliny náležející do čeledi kysalovitých (lat. Begoniaceae). Begónií existuje mnoho druhů, některé je možné bez problémů pěstovat v bytě (např. begónie okrasné listem, begónie hlíznatá,begónie převislá), jiným se bude lépe dařit na venkovním stanovišti. Begónie jsou předmětem šlechtění, proto si pěstitelé mohou vybrat z mnoha barevných kombinací těchto nádherných rostlin. Právě tyto vyšlechtěné kultivary s velkými barevnými květy jsou mezi pěstiteli nejvíce oblíbeny. Většinou se jedná o zástupce begónií s hlízou (lat. Begonia tuberhybrida), které vyžadují dodržování období vegetace a latentního období, kdy hlízy odpočívají uložené na chladném místě. Ač by se mohlo zdát pěstování begónií obtížné, není tomu tak, při dodržení základních pokynů si je mohou vypěstovat i začátečníci. 

Velkokvěté begónie - begónie ozdobné květem

Velkokvěté begónie jsou zástupci skupiny begónií ozdobných květem. Na rozdíl od svých kolegyň ozdobných listem, se pěstují na venkovních stanovištích. V závěsném truhlíku nebo v květináči si můžete vypěstovat nádherné hybridy hlíznatých begonií (lat. begonia tuberhybrida). Listy těchto begónií jsou srdcovitého tvaru, se zoubkovatými okraji a zašpičatělými konci. Jednotlivé listy jsou dlouhé cca 10 - 15 cm, jejich barva je zelená. Květy jsou jednoduché nebo složené, různých barev od bílé, přes žlutou, růžovou, červenou... samozřejmě lze narazit i na kombinace těchto barev květů. Rozevřené květy mohou mít v průměru 8 - 9 cm. Převislým druhem begónií jsou begonie tuberhybrida pendula, které mají jednoduché nebo polo-složené květy. Jejich barva může být velmi rozmanitá díky zásahu šlechtitelů.

Pěstování begónií

Správné vysazení je u hlízovitých begónií základem úspěchu. S přípravou je nutné začít velmi brzy, nejlépe na přelomu února a března. Očištěné hlízy dejte naklíčit do tmavé místnosti s teplotou v rozmezí 15 - 20 °C. Klíčící hlíza je připravená k zakořenění. Do truhlíku nebo do květináče si připravte pěstební substrát složený ze 2/3 z listovky a z 1/3 z písku. Alternativou je běžný výsevní substrát koupený v zahradnictví. Na dno nádoby nezapomeňte dát drenážní vrstvu, aby mohla dobře odtékat přebytečná voda. Substrát v nádobě urovnejte, vytvořte důlky vzdálené cca 10 - 15 cm od sebe, do kterých vložte naklíčené hlízy. Hlízy opatrně přihrňte, aby byly vidět pouze klíčky. Takto zasazené hlízy polijte odstátou (dešťovou) vodou. Pozor, begónie nesnáší čerstvou chlorovanou vodu! Pro lepší udržení stálé vlhkosti se osvědčilo přikrytí nádoby sklem nebo pěstování v miniskleníku. Pěstební substrát nesmí přeschnout, ale dejte pozor, aby nebyl přemokřen. Vysazené hlízy i nadále ponechte v tmavé místnosti s teplotou okolo 18 - 20 °C. Na světlo nádoby s begóniemi přemístěte cca po 14 dnech. Předpěstované begónie je nutné na přelomu dubna a května přesadit na konečné stanoviště (do většího květináče, do truhlíku).  Substrát v pěstební nádobě by měl obsahovat více kompostové zeminy než původní substrát. Jednotlivé rostliny by měly být v truhlíku vysazeny ve vzdálenosti cca 20 - 25 cm od sebe. Bujně rostoucí kultivary je vhodné vysazovat do samostatných květináčů nebo minimálně 30 cm od sebe. Begónie nepohrdnou ani malým přilepšením v podobě granulovaných slepičinců umístěných ve spodní části substrátu.

Pěstování begónií v období vegetace

Vysazené rostliny begónií umístěte na polostinné či stinné stanoviště, nejlépe však světlé. Begónie nesnáší přímý sluneční úpal, naopak v přílišném stínu bujně rostou, ale slabě kvetou. Pokud nemáte světlé a přistíněné stanoviště, můžete vyzkoušet begónie přistínit nějakou zástěnou (rákosem, stínící sítí). Jelikož jsou begónie velmi křehké a jejich květy jsou docela těžké, umístěte je na chráněné stanoviště, aby je nepolámal vítr. Během celé vegetace je vhodné begónie přihnojovat tekutými hnojivy pro balkónové rostliny nebo pro muškáty. Dalším důležitým faktorem úspěšného pěstování je správná zálivka - vody nesmí být málo ani moc. Zalévat by se mělo v době, kdy povrch substrátu oschne. Begónie pěstované na vzdušném místě prakticky netrpí chorobami ani škůdci. V nevětraných prostorech může begónie napadnout padlí nebo bakteriová hniloba. Napadené listy je třeba odstranit a při rozsáhlejším napadení chemicky ošetřit.

Zimování begónií

Begónie mají pro pěstitele, kteří každoročně bojují s prostorem na zimování, nespornou výhodu - přezimují ve stádiu hlíz a zaberou málo místa. Begónie by se měly trošku přihnojovat i po odkvětu, protože právě v tuto dobu nejvíce rostou hlízy, které si tvoří zásoby živin na zimu. Mladé begónie s malými hlízami proto chraňte před mrazíky, aby jim hlízy narostly, naopak rostliny s velkými hlízami můžete nechat přejít mírným mrazíkem (cca do - 2°C), aby se zatáhly. Zmrzlé lodyhy begónie seřízněte cca na 3 cm od zeminy. Hlízu i s kořeny vyjměte z půdy a nechte oschnout, teprve potom oklepejte přebytečný substrát z kořenů. Zdravé a nepoškozené hlízy begónií umístěte do bedýnky se suchým a lehkým substrátem (osvědčila se rašelina). Bedýnku s begóniemi umístěte na tmavé nebo polotmavé, chladné a vzdušné místo s běžnou vlhkostí. Čím chladnější stanoviště, tím lépe. Na zimovišti nesmí mrznout! Zazimované hlízy nezalévejte a alespoň jednou za zimu překontrolujte, jestli je nenapadla nějaká choroba.