Rady k pěstování lilií

Rady k pěstování lilií

Lilie jsou právem považovány za nejkrásnější cibuloviny..

Lilie (lat. Lilium) jsou jednoděložné rostliny z čeledi liliovitých (lat. Liliaceae). Lilií bylo popsáno na 120 druhů rostoucích v Evropě, Asii a v Severní Americe. Lilie rostou převážně v mírném až subtropickém klimatickém pásu, některé druhy pochází i z hor v asijských tropických oblastech. Popularitu si získaly zejména vyšlechtěné hybridy jejichž květy září všemožnými barvami. Pěstování lilií není příliš náročné, mnoho druhů navíc dokáže bez problémů přečkat zimu jako cibulky zasazené v zemi. Pokud nemáte zahrádku, nevadí, lilie je možné vypěstovat i v květináči na balkóně. K nejpopulárnějšímu druhu patří Lilie královská a Lilie zlatohlavá.

Lilie

Lilie jsou vytrvalé rostliny, které se chovají stejně jako všechny ostatní cibuloviny. Během sezóny z cibule vyroste rostlina, vykvete, utvoří se plody a na zimu se rostlina stáhne zpět do cibule. Cibule lilií se skládají z jednotlivých zdužnatělých šupin. Výška rostliny závisí na konkrétním druhu. Listy jsou střídavé, u některých druhů rostou v přeslenech. Květy lilií jsou oboupohlavné, většinou vytvářejí květenství. Květ je složen z 6 okvětních lístků umístěných ve dvou přeslenech. Ve středu květu se nachází tyčinky a trojlaločná blizna. Tyčinky obsahují velké množství pylu. Plodem lilie je tobolka.

Vybrali jsme pro vás nejkrásnější hybridy lilií

 

  • Lilie "Cancun" je vhodná k řezu. Okvětní lístky jsou ve středu žluté a na špičce červené barvy. Tato lilie se hodí k rychlení i pro výsadbu na záhony. Lilie "Cancun" nejlépe prospívá na slunném stanovišti v hlubokých, humózních, vlhkých a dostatečně propustných půdách.

 

  • Lilie "Bright star" je taktéž vhodná k řezu. Květy jsou zbarveny do broskvové barvy, ve středu květu jsou tmavší. Pěstuje se na záhonech i v květináčích. Do vázy se stvoly odřezávají ještě před rozvinutím poupat.

 

Dalšími hybridy určenými k řezu jsou "Tom Pouce" s růžovožlutými květy, "Rosela's Dream" s růžovobílými květy, "Menorca" se světle oranžovými květy, "Black beauty" s nádhernými růžovými květy se zelenými jazýčky uprostřed. Opomenout nelze ani trubkovitou lilii "Pink perfection" s růžovými květy. Trubkovitě kvetoucí je i hybrid lilie nazván "African Queen" se sytě oranžovými květy.

 

  • Lilie tygrovaná (lat. lilium tigrium)  "Citronela" je rostlinou pocházející z jihovýchodní Asie. Pěstuje se na záhonech i v květináčích, je ji možné uřezat do vázy. Její květy jsou žluté poseté mnoha černými tečkami.
  • Lilie s latinským označením "Lilium pensylvanicum" dorůstá do výšky 30 - 70 cm. Květ je zbarven do oranžova, zdobí ho červené tečky. Tato lilie rozkvétá v červnu až v červenci, pěstuje se velmi snadno, nemá ráda sucho.
  • Lilie hadí je vzácnou rostlinou pocházející z Himalájí. Lilie hadí je zvyklá na nepříznivé klimatické podmínky, proto bez problémů přečká zimu. Tato lilie kvete na podzim fialovými, voňavými květy. Svým vzhledem lilie hadí vzdáleně připomíná orchidej. Předností lilie hadí jsou  její léčivé účinky.

Pěstování lilií

Lilie se mohou pěstovat na záhoně i ve větším květináči. Většina lilií preferuje slunné a teplé stanoviště chráněné před větrem.  Ideální substrát pro lilie by měl být lehký, bohatý na živiny, dobře propustný, obohacený o vyzrálý kompost nebo o rašelinu. Zcela nevhodná je těžká, přemokřená zemina. Lilie mohou být na jednom stanovišti  4 - 5 let, proto se ho snažte vybrat co nejpříhodnější. Živiny v půdě tak dlouho nevydrží, je nutné počítat s pravidelným přihnojováním. Lilie nemají rády příliš tepla u kořenů, lidově se říká "lilie mají rády nohy v chladu". Spodní část je proto dobré přistínit namulčovanou trávou či třeba starou slámou. Lilie vyžadují pravidelnou zálivku, zejména v období kvetení nenechávejte rostliny lilie strádat. Při zálivce dbejte na to, aby se co nejméně vody dostalo do kontaktu s listy a květy. Lilie nesnáší dlouhodobé přemokření. Po odkvětu se zálivka omezuje na minimum, lilie v tomto období bez problémů snesou i delší sucho. Zdravý růst a bohaté kvetení je třeba podpořit pomocí hnojiv. Osvědčily se běžně dostupná hnojiva určená pro podporu kvetení či Cererit. Po odkvětu už není hnojení nutné. Lilie nesnášejí hnojení čerstvým chlévským hnojem. Při pěstování lilií na záhoně nezapomeňte okolí rostlin pravidelně odplevelovat. Rostlinám, které jste neuřezali do vázy po odkvětu olámejte semeníky, aby se zbytečně nevysilovaly. Jelikož jsou pěstované rostliny většinou hybridy, ze semen by stejně nevyrostla stejná lilie jako je mateční kytka.

 

Výsadba lilií

Do půdy se sázejí pouze zdravé cibulky s kořínky. Špatné cibulky vyhoďte, aby nemoci a škůdci nenapadli i zdravou sadbu. Nemocné části velkých cibulí je možné odříznout ostrým nožem. Po zákroku řeznou plochu ošetřete dřevěným uhlím nebo jinou vhodnou desinfekcí. Cibule se do půdy zapravují od konce září do konce října, aby cibule stačily do příchodu silných mrazu alespoň trochu zakořenit. Cibule lilií je možné vysazovat i časně z jara. Při sázení dbejte na to, aby špička cibule směřovala vzhůru a byla cca 10 cm pod zemí. V lehčích půdách může být ještě hlouběji, naopak v těžkých půdách ji umístěte o kousek výše. Pod cibulí by měla být dobrá drenáž ze štěrku nebo drobných kamínků. Kolem cibule nasypejte jemný písek. Zasazené cibule přihrňte vhodnou zeminou a dobře zalijte. Čerstvě zasazené cibule chraňte přes zimní období před chladem a zejména před nadbytečnou vodou. Nad vysazené cibulky lilií postavte stříšku z plechu, skla nebo z chvojí. Při zakrývání nezapomeňte mezi půdou a přikrývkou nechat alespoň malou vzduchovou mezeru.

Pěstování lilií v květináči

Většinu hybridů lilií lze bez problémů pěstovat i ve větším květináči na balkóně, takže nemusíte být smutní, že byste si krásné lilie nemohli vypěstovat, když nemáte vlastní zahrádku. Lilie vysazujte do větších nádob. Pro vyšší kultivary se osvědčily těžší kameninové nádoby, vzrostlé rostliny se v nich při větrném počasí nepřevrhnou. Do nádoby můžete vysadit až tři cibule lilií. Vzrůstově menší lilie umístěte dopředu, vyšší rostliny patří do zadu. Nádobu zvolte podle velikosti vysazovaných cibulí a jejich množství umístěných v této nádobě. Základem úspěšného pěstování je vytvoření dobré drenážní vrstvy na dně nádoby, měla by se skládat alespoň z 5 cm menších kamínků nebo hrubšího štěrku. Stejně jako při výsadbě na záhon podsypte cibuli lilie jemným pískem. Cibuli posaďte do jamky v písku a zasypejte připraveným substrátem.  Vrstva zeminy nad cibulí by neměla být vyšší než dvoj- až trojnásobek průměru cibule. Po výsadbě lilie důkladně zalijte. Nejvhodnější dobou pro výsadbu lilií je přelom února a března. Jestliže lilie vysadíte postupně, budou vám květy dělat radost delší dobu. Nádoby s vysazenými cibulemi umístěte v mrazuvzdorné místnosti, po vyrašení prvních lístků nádoby přeneste na světlé stanoviště. Na balkón lilie přemístěte po odeznění přízemních mrazíků. Přes vegetační období lilie pěstujte stejným způsobem jako lilie vysazené na záhoně. Dopřejte jim dostatek slunce, vody a živin. Za příkladnou péči se vám lilie odvděčí nádhernými květy. Po odkvětu nádoby s liliem umístěte na stanoviště chráněné před deštěm a nechejte stonky dozrát (zežloutnout), poté je opatrně odstraňte a nechte cibule zatáhnout. Zatažené cibule je možné přesadit, není to však nutné. Cibule lilií se při přesazování nenechávají zasychat jako u jiných cibulovin. Nádobu s cibulemi lilií na zimu uskladněte do chladné místnosti (nesmí v ní mrznout!). V zimě nezapomeňte lilie občas mírně zalít, protože substrát nesmí ani v tomto období zcela vyschnout.