Cibulky, co nerozpláčou

Cibulky, co nerozpláčou

Chceš mít jarní zahradu vyzdobenou zářivými narcisy, omamně vonícími hyacinty a barevnými tulipány? Ideální doba pro výsadbu cibulek je právě teď zkraje podzimu.

Narcisy 

Začni s narcisy, a to co nejdřív. K zakořenění totiž potřebují vyšší teplotu a víc času než ostatní cibuloviny. Cibulky vlož do země asi 8 cm hluboko a než přijdou mrazy, schovej je ještě "pod peřinu" z trávy, listí nebo větviček.

Tulipány

Jestli se na jaře chceš kochat krásnými záhony tulipánů, dopřej jim půdu s kvalitním kompostem smíchaným s Cereritem. Cibulky sázej hlouběji než narcisy, klidně i 12 cm.

Hyacinty 

Nejvíc na čas si můžeš dát s hyacinty. Úplně stačí, když je vysadíš koncem října. Sázej je podobně jako tulipány do hloubky cca 10 – 12 cm. Dbej také na rozestupy, ať mají rostlinky prostor. Dej je alespoň 20 cm od sebe. Aby vykvetly velkými a pravidelnými květy, je dobré i pro ně půdu přihnojit kompostem s Cereritem.

Co ještě zasadit?

Výběr cibulovin je na trhu obrovský. Kromě nejoblíbenějšího jarního trojlístku narcis-tulipán-hyacint můžeš vybírat i mezi modřenci, liliemi, sněženkami, bledulemi nebo kosatci. Velkou parádu umí na zahrádce udělat i okrasný česnek.

Pozor na plísně!

Pokud nebude zima příliš tuhá a dlouhá, hraboši by pro tvé květinové záhony neměli představovat nebezpečí. Cibulky jim moc nechutnají. Napadnout by je však mohly nejrůznější plísně, proto se před výsadbou vyplatí ošetřit každou cibulku mořením, například v hypermanganu.

Pomůže i přeslička

Kdo si potrpí na zahradničení bez chemie, může hypermangan nahradit lázní v horké vodě, nebo v odvaru z přesličky. Pohlídej si však pečlivě teplotu lázně! Když přesáhne 50°C, cibulka se zničí.

 A v neposlední řadě - když je suchý podzim, nezapomeň všechny cibulky zalévat!

 

Foto: ceskestavby.cz