Nevadlec - letnička vhodná k sušení

Nevadlec - letnička vhodná k sušení

Nevadlec je letničkou, která po usušení vynikne v každé suché vazbě.

Nevadlec (lat. Celosia) je letničkou z čeledi laskavcovitých (lat. Amaranthaceae) rostlin. Na záhonech se lze nejčastěji setkat se dvěmi variantami této letničky: nevadlec stříbrný latnatý (lat. Celosia argentea plumosa) a nevadlec stříbrný hřebenitý (lat. Celosia argentea cristata). Celosie prošly dlouhým šlechtěním jehož výsledkem jsou různé odstíny květenství, které se po usušení vyjímají v každé suché vazbě. Zkuste si tuto zajímavou letničku vypěstovat i na své zahrádce. 

V následujícím článku se dočtete jaké druhy celosie (nevadlec) můžete pěstovat, zjistíte, proč nevadlec miluje slunce, dozvíte se, jak celosie pěstovat a konečně budete vědět, kdy je nejvhodnější doba pro výsadbu na záhon.

Nevadlec

Semínka této velmi zajímavé rostliny jsou dostupná i v našem e-shopu. Můžete si vybrat, jestli dáte přednost latnaté či hřebenaté variantě, obě stojí za to vyzkoušet. Nevadlec stříbrný latnatý je keřovitě rostoucí letničkou, která může při dobré péči dorůst až do velikosti 60 cm. Lze ji pěstovat na záhonech i na balkónech. Miluje dostatek sluníčka. Bizardně vypadá květ hřebenité variety, utváří jakousi kristátu, která se různě kroutí. Tato varieta taktéž roste keřovitě, ale je trošku menší, běžně dorůstá do velikosti cca 40 cm. Semínka v našem e-shopu jsou namíchána tak, aby vám na zahrádce rozkvetlo mnoho květů zářivých barev od žluté přes oranžovou, růžovou až po červenou.

Celosie milují slunečné a teplé stanoviště.

 

Původ celosie napoví mnohé 

Nevadlec (celosie) je původem zřejmě z Indie, ale nikdy to nebylo zcela potvrzeno. Jedno je však jisté, dnes je nevadlec rozšířen téměř po celém světě. Planě roste ve všech tropických oblastech na světě a v kultuře je pěstován i mimo své původní klimatické pásmo. Na tropický původ není možné při pěstování zapomínat, nevadlec vyžaduje co nejvíce sluníčka a hlavně teplé stanoviště chráněné před nadměrným přemokřením. U této rostliny platí jednoduché přirovnání  "nevadlec má rád nohy v teple".

Květy celosie jsou vhodné k sušení.

 

 

 

Pěstování celosie 

Nevadlec není příliš náročnou rostlinou na pěstování, pokud ji poskytnete přívětivé podmínky. Čím více slunečního svitu a s tím spojeného tepla rostlina bude mít, tím lépe pokvete. Rostliny by měly být chráněné před dlouhotrvajícími dešti, protože nesnášejí přemokření. Případnému přemokření půdy lze předcházet i výběrem vhodné zeminy. Ideální je humózní, dobře propustný substrát, který se lehce prohřívá. Nevadlec je tou pravou rostlinou na nejsušší místa na vaši zahrádce. Během sezóny je možné nevadlec občas pohnojit a zalít, není to však podmínkou k úspěchu. Celosie nejsou náchylné na choroby a ani je nenapadají škůdci.

Nevadlec lze pěstovat i v truhlíku umístěném na slunci.

 

Nevadlec vysazujte až po zmrzlých mužích

Nevadlec je rostlinou, kterou je vhodné si předpěstovat. Do výsevního zařízení nebo do teplého skleníku se mohou celosie sadit již od února, vždy záleží na počasí v konkrétním roce. Semena stačí rozprostřít na povrchu pěstebního substrátu a trošku utlačit a zavlažit. Mladé rostlinky začnou růst záhy. Na záhon přijdou předpěstované rostliny v průběhu dubna a května. Ideální je chránit celosie před chladem pomoci netkané textilie. Ani ti, kteří nemají možnost si sazeničky předpěstovat, nemusí zoufat, semínka je možné vysít přímo do půdy v průběhu května. Doporučeným sponem pro pěstování je cca 30 x 30 cm. Nevadlec vykvétá od července do září. V této době můžete rozkvetlé květy ořezat a usušit.

 

Aby květy zůstaly krásně barevné, sušte je zavěšené květem dolů na vzdušném místě bez přímého slunečního svitu.

 

Celosii je možné pěstovat i v bytě

Pro celosii není pobyt v bytě zcela ideální, ale v poslední době se tyto rostliny často prodávají i jako krátkodobé pokojové rostliny. Celosie v bytě postavte na jižní okno a snažte se ji zajistit dostatek čerstvého vzduchu. Rostlina ocení pravidelné větrání venku. Rostlina z bytu nebude tak bujná jako ta venkovní, ale parádu udělá téměř stejnou.