Pažitka - dokonalá bylinka

Pažitka - dokonalá bylinka

Pažitka je bylinka, která je cibulovitá rostlina, patřící do rodu česnek.

Pažitka neboli šnytlík je cibulovitá rostlina rostoucí v trsech. Zajímavé je, že patří do rodu česnek, proto se jí tak i někdy říká. Pažitka je vytrvalá bylinka s úžasnou cibulovou chutí, která je tak specifická, že se snad opravdu nedá ničím jiným nahradit! Listy pažitky jsou vlastně duté válečky rostoucí až do výšky 30 centimetrů. Navíc nádherně kvete růžovofialovými květy, takže skvostně zkrášlí každou zahradu!

Pažitka nám zkrátka ozdobí okna i talíře!

Jak se k nám dostala?

Pažitka je rostlinka, která se vyskytuje hojně po celé Evropě, Asii, severní Americe, na Sibiři i Kamčatce, odkud i prý pochází. Její využítí poznali i obyvatelé starověkého Řecka a Říma. U nás ji jako planou - pažitku horskou -  můžeme najít v Krkonoších a na Hrubém Jeseníku.  Pažitku pobřežní neboli pravou nalezneme v nížinách a podél břehů řek Labe, Vltavy i Berounky.

 

Pěstování pažitky zahradní

Dalo by se říct, že tato bylinka vyroste všude. Každý zahradník ovšem ví, že má ráda hodně sluníčka a dostatek vody.  Pokud pěstujete pažitku doma za oknem, platí stejné podmínky. Je dobré ji zasadit do kvalitní zeminy a za 3 - 5 týdnů můžete očekávat výsledek. Pažitku se doporučuje také často stříhat, ať nezačne usychat!

Pažitka je vlastně plevel, vytroste téměř všude. Když ji chcete přesadit, rozdělte trsy, vyryjte a přemístěte.

Pažitka je plná vitamínů!

Je opravdu zdraví prospěšné pažitku jíst, neboť je to vitaminová bomba a navíc skvěle chutná! Tato bylinka obsahuje vitamin C, A, B2, silici sírovou, minerální látky (soli vápníku, železa, draslíku aj). Navíc podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení! Naše tělo po konzumaci 100g této naťové zeleniny získá 10mg vitaminu C. 

 

Uskladnění

Nejlépe je používat bylinku čerstvou, tepelnou úpravou ztráci svou vyjímečnou chuť a hlavně cenné vitamíny. Další možnost je ji usušit nebo zmrazit a uskladnit. Nedoporučuje se ji ovšem skladovat usušenou dlouho, ztrácí totiž rychle svoje jedinečné aroma. Protože pažitka odolává mrazu, můžeme ji ponechat jen tak na zahradě i přes zimu.  Na jaře se opět sama vzpamatuje.

Pažitka je výborný pomocník v kuchyni. Hlavně při  zkrášlení  a dochucení  různých pokrmů!

Použití

Pažitka je vynikající jen tak na chléb s máslem, ale používáme ji především do salátů, omáček, vaječných jídel, ale i na rybu. Částečně s ní můžeme nahradit i chuť cibule. Nic se nemá, ale přehánět. Své uplatnění má i jako dekorace jídel. Ozdobené talíře pažitkou patří neodmyslytelně k české gastronomii!

 

Co dodat?

Pažitka je nejen báječná bylinka, se kterou dokonale dochutíte téměř každé jídlo, ale slouží i jako skvělý odpuzovač mšic.  A rada na závěr. Říká se, že když pažitka neroste a schne, má se k ní dát kámen!