Cesmína ozdobou nejen o Vánocích

Cesmína ozdobou nejen o Vánocích

Cesmína je, zejména pro Angličany, tradičním symbolem Vánoc. Svou oblibu si ovšem získala i jinde, zejména jako okrasná rostlina. Její lesklé tmavé listy a zářivě červené bobule se krásně vyjímají v každé zahradě.

Rod cesmína (Ilex) zahrnuje několik set druhů rostlin. U nás mohou růst a přečkat zimu pouze mrazuvzdorné druhy a kultivary. Vybírat můžeme z druhů s tmavými lesklými listy s ostny, kultivary s panašovanými nebo i okrouhlými listy. Některé druhy mají také místo červených bobulí například žluté nebo černé.

 

Důležité je, že většina u nás pěstovaných druhů cesmín je stálezelená, bude tedy tvořit barevný prvek v zahradě po celý rok. Navíc velmi dlouho vydrží zdobit pokoj ve váze nebo například sušená na věnci - díky svým tuhým listům si při sušení zachovává tvar i barvu.

Cesmína a tradice

Cesmíně je už od pradávna připisováno mnoho magických vlastností. Staří druidové ji považovali za svatou rostlinu.

Na obrazech se často vyskytuje cesmína spolu s červenkou - podle jedné keltské pověsti totiž právě tento drobný ptáček přinesl lidem oheň. Hořící cesmínová větvička přitom července popálila náprsenku a tak má od té doby rudou barvu.

Cesmíně byla také připisována moc ochraňovat před čarodějnicemi a černou magií. Proto se z jejího dřeva vyráběly prahy domů a cesmíny se vysazovaly před vchody a jako živé ploty, aby zlo nemohlo vstoupit.

V Anglii patřilo k vánočním tradicím také pouštění svíček na listech cesmíny (obdoba našich ořechových skořápek).

Cesmína se používala i k věštění - dívky psaly jména hochů na cesmínové listy a vkládly je pod polštář. Ráno jeden z nich vytáhly a ten, jehož jméno na listu bylo, se měl stát jejím budoucím ženichem.

 

Vyberte si svou cesmínu

V našich končinách lze pěstovat několik různých druhů, přičemž každý má několik kultivarů.  

Nejznámější a nejčastěji pěstovaná je cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium). Jedná se o stálezelenou rostlinu s lesklými, vykrajovanými listy s ostny. Kvete v květnu nebo červnu drobnými bílými nebo zelenými kvítky. Bobule této cesmíny jsou sytě červené a vydrží na keři od léta do jara následujícího roku. 

Existuje mnoho jejích kultivarů, ze známých je možno jmenovat například dvě samosprašné odrůdy (cesmíny jsou obvykle dvoudomé, viz pěstování cesmíny) Pyramidalis (vhodná jako solitéra) a Alaska. 

Často jsou pěstované i kultivary s panašovanými listy - odrůda se zlatým lemem listů je Rubricaulis Aurea nebo Golden Qeen, s bílými Handsworth New Silver a Argenteomarginata. Druhy Golden Milkboy, Silver Milkboy a Argenteo Mediopicta mají panašovaný střed listu. 

Díky ostnatým listům jsou cesmíny výbornými rostlinami ke tvorbě živých plotů. Rostou hustě, jsou zelené i v zimě, jejich bobule krásně září a poskytují potravu ptákům. Přes pichlavé listy zároveň nikdo a nic neprojde.

Dalším zástupcem je cesmína vroubkovaná (Ilex crenata), která má listy podobné cesmíně ostrolisté, jen navíc zvlněné. Bobule této cesmíny jsou dokonale černé, nezůstávají však na větvích tak dlouho. Odrůda Golden rock má listy se zlatým odleskem.

Oválné nebo vejčité listy bez ostnů má cesmína přeslenitá (Ilex verticillata). Na podzim překrásně hraje žlutými a červenými tóny, nevýhodou ovšem je, že na zimu opadává. Její plody však zůstávají na stromě a září rudou barvou.

Moderní jsou kultivary s modrým nádechem listů, které vznikají zkřížením různých druhů. Patří k nim například kultivar Blue Angel, který vyniká zbarvením listů a násadou plodů, má kompaktní růst, je však méně odolný mrazu. Naopak velmi dobře mrazu odolává rychle rostoucí cesmína temná (Ilex opaca).

Pěstování

Cesmíny rostou většinou poměrně pomalu, v dobrých podmínkách mohou však dosáhnout i výšky přes 10 metrů. Většinou však bývají pěstovány jako keře. Lépe se jim daří ve skupinových výsadbách než jako solitéry, díky udržování mikroklimatu mezi rostlinami.

Půda pro cesmínu by měla být lehce kyselá a dostatečně humózní, výjimkou je cesmína ostrolistá, která preferuje lehké neutrální nebo alkalické půdy.

Cesmíny vyžadují neustále mírný přísun vodyproto jim v suchých obdobích prospěje zálivka. Nesnáší ovšem přelití, to je třeba hlídat zejména u rostlin pěstovaných v květináči. Kvůli tuhým listům se špadně odhaduje nedostatek nebo nadbytek vody, listy totiž neměknou a nesklápějí se. Hnojíme jednou ročně, na jaře, hnojivem pro listnaté stromy.

Stanoviště pro cesmínu vybíráme ve stínu nebo polostínu, dobře porostou i pod vyššími stromy. Přímé slunce může cesmíně popálit listy, a to i v zimě. Pokud toto nebezpečí hrozí, pomůže překrýt rostlinu netkanou textilií.

Rostliny vysazujeme nejlépe na jaře, aby měly do zimy čas zakořenit. V létě můžeme cesmínu prořezáváním tvarovat, v zimě mladé sazenice chráníme před tuhými mrazy. Dospělé rostliny mráz většinou dobře snášejí, v případě poškození mrazem snadno znovu obrážejí.

Množení cesmíny bylo dlouhou dobu tajmstvím. Semena z plodů totiž neklíčí. Teprve později bylo objeveno, že aby vyklíčila, musí semena (stejně jako například u jmelí) projít zažívacím ústrojím ptáků. Cesmíny lze množit i řízkováním, při kterém si nové rostliny zachovávají všechny vlastnosti původní rostliny. 

Při pěstování cesmíny je důležité si uvědomit, že většina odrůd je dvoudomá, tedy že k opylení potřebujete samčí i samičí rostlinu. Pokud se tedy chcete dočkat barevných bobulí, musíte vysadit alespoň dvě rostliny opačného pohlaví. Jedna samčí rostlina však bohatě postačí k opylení všech samičích rostlin v širokém okolí.

Cesmína - léčivá i jedovatá

Při pěstování cesmíny na zahradě je třeba chránit děti před konzumací bobulí cesmíny. Ty totiž sice chutnají ptákům, pro lidi jsou však jedovaté. I několik málo bobulí může způsobit velmi vážné komplikace.

Naopak nasekané listy cesmíny jsou používány k přípravě léčivého čaje. Ten pomáhá proti kašli, chřipce a nachlazení, reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje činnost ledvin.

Z listů jednoho druhu cesmíny se připravuje i známý čaj Maté. Jedná se o cesmínu paraguayskou, která je ovšem teplomilná a tak nemůže být u nás pěstována venku.  Čaj z této rostliny je známý svou schopností probudit ve vás novou energii a bránit ospalosti, účinky jsou podobné kávě, často i silnější. Navíc má pozitivní vliv na paměť a imunitu těla, obsahuje vitaminy a antioxidanty. Tuto cesmínu můžeme pěstovat jako pokojovou nebo balkonovou rostlinu.

Zaujal Vás článek? Podpořte chod těchto stránek jeho sdílením!

 

Napsala Eliška Kadlecová za tým Semena-rostliny.cz