Jak skladovat ovoce a zeleninu

Jak skladovat ovoce a zeleninu

Po sklizni na zahradě vždy zbude spousta ovoce a zeleniny, které nestihneme spotřebovat. Co s ním ale dělat, aby nám vydrželo na horší časy? V tomto článku se dočtete, jak prodloužit skladovací dobu plodů na maximum.

Jednotlivé plodiny mají různé požadavky na uchování. Některé vydrží pouze krátce, jako drobné ovoce nebo některá zelenina, jiné zase při správném skladování velmi dlouho. 

Ne všechny plody můžeme skladovat v ledničce, protože nesnesou nízké teploty, a některé druhy zeleniny a ovoce by neměly být skladovány společně, protože látky, které uvolňují, působí na životnost ostatních plodin negativně. Naopak stejného působení můžeme v některých situacích i využít.

Kde a v čem skladovat

Pro uchování většiny plodin je ideální hlubší sklep s teplotou 4 - 10 stupňů a dobrým odvětráváním. Vlhkost v takovém sklepě by se měla pohybovat okolo 80 - 95%, závisí to ovšem na konkrétním druhu skladované plodiny. Vlhkost napomáhá udržení pevnosti a zabraňuje vysychání plodů, zároveň ale vytváří příznivé prostředí pro plísně.

Plody by měly být skladovány volně, například v přepravkách nebo na dřevěných policích. Nikdy nevrstvíme plody na sebe, nemohly by tak odcházet produkty dýchání a rychle by se šířila každá infekce. Jednotlivé přepravky lze postavit na sebe, pokud mezi nimi zůstává prostor k odvětrávání.

Určité druhy zeleniny, hlavně brambory, vyžadují k uchování původních vlastností tmu nebo šero. V opačném případě se v nich hromadí škodlivé látky. Proto by sklep vždy měl být tmavý.

Jako obal jsou pro vodnaté plody nevhodné kartonové krabice, papírové sáčky nebo jiné nasákavé materiály. Odnímají totiž plodům vodu a ty rychle sesychají.

Některé plodiny můžeme po omezenou dobu skladovat i při pokojové teplotě nebo v lednici.

Při všech způsobech skladování je důležitá pravidelná kontrola zdraví plodů. Pokud najdeme nějaký naměklý nebo napadený plísní, okamžitě jej odstraníme - zabráníme tak napadení jiných plodů.

Pro uchování ovoce je je rozhodující už samotná sklizeň - uskladnit lze pouze plody nepotlučené, zdravé a pevné. Před uložením plody neomýváme, snížila by se tím doba jejich skladovatelnosti.

 

Uchování ovoce

 

Jádroviny

Jablka a hrušky patří v našich krajích k nejčastěji uskladňovanému ovoci. Jablka je nejlepší uskladňovat ve sklepě při teplotě 3 - 10 stupňůHrušky vyžadují pro dlouhé skladování teplotu výrazně nižší - asi 0-3 stupně. Proto je můžeme skladovat i v lednici. Pro uskladnění vybíráme plody těsně před dosažením konzumní zralosti, mají totiž schopnost dozrávat i po utržení, tzv. klimakterické dýchání.

Jablko při dozrávání uvolňují značné množství etylenu, tzv. hormonu zrání. Je to plynná látka, která nutí dozrávat i ostatní ovoce a zeleninu v dosahu, proto nikdy neskladujte jablka spolu s dalšími plodinami

Tohoto jevu lze využít, pkud doma máte ovoce, které potřebuje dozrát - dejte je spolu s jablkem do papírového sáčku a uložte při pokojové teplotě. Po dvou nebo třech dnech ovoce dozraje. Pro větší účinnost můžete jablko rozpůlit.

Jablka při skladování umisťujeme stopkou nahoru, hrušky naopak dolů. Tím zajistíme optimální tok živin v plodu.

 

Tropické a subtropické ovoce

V zimě často krátkodobě skladujeme pomeranče a jiné citrusové plody. Před uložením je neomýváme, smyli bychom tak jejich ochrannou vrstvu. V pokojové teplotě vydrží pouze několik málo dní, pokud je chceme uložit déle, můžeme použít lednici.

Tropické ovoce většinou nesnáší skladování v lednici, například banány nesnesou teplotu pod 12 stupňů - mění se jejich huť i konzistence. Tyto druhy ovoce ale většinou najdeme v obchodech spíš nezralé, protože se tak usnadňuje jejich transport. V tomto případě právě můžeme použít trik s jablkem, který byl popsán výše.

 

Drobné ovoce

Jahody, maliny, borůvky, třešně a jiné drobné ovoce jsou velmi oblíbené, bohužel ale mají velmi krátkou životnost. V nejlepším případě je udržíme v lednici tři čtyři dny, u lesních plodů je to ale jen pouhý den. Samozřejmostí je skladování suchých, neomytých plodů v dobré kondici.  Pokud se z tohoto ovoce těšit delší dobu, nezbývá bohužel než je zamrazit nebo zavařit.

 

Skladování zeleniny

Většina zeleniny, kromě plodové, se většinou dobře skladuje při teplotě kolem bodu mrazu a vysoké vzdušné vlhkosti.

Kořenová zelenina vydrží nejdéle při teplotě asi 0,5 stupňů a RVV 85 - 95%. Stejná vzdušná vlhkost vyhovuje i košťálové a listové zelenině, která snáší teplotní rozmezí od -1 do +1 stupně, a zelenému hrášku i fazolím, které vyžadují vyšší teplotu - asi 4 stupně.

Česnek a cibuli skladujeme při teplotě 0 - 2 stupně a nižší RVV - do 75%.

Plodovou zeleninu, mezi kterou řadíme i tykvovité plody, uchováváme maximálně dva týdny v teplotách mezi 4 - 10-ti stupni a RVV 85 - 90%. Podobné podmínky platí i pro skladování brambor.

 

Líbil se Vám článek? Podpořte nás ve tvorbě dalších jeho sdílením!

 

Napsala Eliška Kadlecová za tým Semena-rostliny.cz