Hvozdík - květina se sladkou vůní

Hvozdík - květina se sladkou vůní

Hvozdíky jsou půvabné květiny se silnou vůní. Najdeme mezi nimi druhy jednoleté, dvouleté i vytrvalé, vhodné do skleníku, na záhon nebo na skalku. Najděte si i vy svůj hvozdík...

Pěstování karafiátů má velmi dlouhou tradici. Ve starověkém Řecku byl považován za květinu darovanou lidem bohy (odtud jeho latinské jméno Dianthus - Dios = bůh). Ve středověku se stal symbolem pro Pannu Marii, lásku a manželství.

 

Mezi hvozdíky najdeme letničky, které nepřečkají zimu, druhy, které vykvétají až druhým rokem, i druhy, které budou vaši zahradu zdobit mnoho let.

 

Můžete pěstovat karafiáty nízké, které tvoří husté porosty se stovkami jednotlivých kvítků, nebo vysoké s jedním velkým nebo několika drobnějšími květy. Nejčastější jsou hvozdíky něžně růžové nebo sytě fialové, můžeme ovšem najít i bílé, žluté nebo nově také zelené kultivary. Každý si jistě najde některý, který mu vyhovuje.

Druhy hvozdíků

Jednoleté

Jednoletým karafiátem je hvozdík čínský (Dianthus chinensis). Můžete je najít v různých výškách od 15-ti do 40-ti centimetrů. Jde o velmi oblíbený druh hvozdíku. Existuje v nejrůznějších barvách, můžeme vybírat z květů plných, poloplných i jednoduchých. Květy většinou rostou samostatně na jednotlivých stoncích.

Dvouleté

Mezi dvouleté hvozdíky patří známý hvozdík bradatý (Dianthus barbatus). Je to asi 40 cm vysoká rostlina s množstvím drobných květů na vrcholu. Přezdívá se jí také čínský karafiát. Vykvétá druhým rokem v květnu záplavou bílých, růžových, červených nebo fialových květů, kvete do července.

Trvalky

Většina pěstovaných druhů karafiátů patří mezi trvalky. Můžeme sem zařadit skleníkové, tzv. americké karafiáty, které můžeme koupit jako řezané květiny. Dorůstají výšky 0,5 m a vykvétají jediným plným květem v různých barvách. V našich podmínkách je lze pěstovat pouze ve skleníku.

Podobný americkým karafiátům je v česku vyšlechtěný klatovský karafiát, který můžeme bez obav pěstovat i na zahradě.

K vytrvalým hvozdíkům patří i druhy pěstované na skalkách. Ty mívají stříbřité listy a tvoří husté polštáře. Jako skalkové hvozdíky pěstujeme druhy hvozdík sivý (Dianthus caesius), Dianthus alpinus kvete od černa do srpna, Dianhus allwoodii - vydrří kvést od června až do září, Dianthus deltoides, Dianthus plumarius - hvozdík peřitý je často pěstován pro svou opravdu silnou vůni, Dianthus aenarius (hvozdík písečný) je jedním z hvozdíků kvetoucích bíle.

 

Pěstování hvozdíků

Pro hvozdíky vybíráme slunné stanoviště. Půda by měla být neutrální nebo slabě alkalická s dostatkem vápna. Nejsou příliš náročné na vláhu ani živiny, občasné přihnojení a zálivka ale podpoří bohaté nasazení květů.

U velkokvětých odrůd je vhodné ke květním stonkům připevnit oporu, aby se pod tíhou květů nezlomily nebo nepolehly.

Jednoleté druhy vyséváme v únoru nebo březnu a pěstujeme v pokojové teplotě do května, kdy můžeme rostlinky vysadit ven. 

Hvozdíky množíme semeny, řízky nebo dělením trsů. Řízky odebíráme z postranních výhonů, seřízneme je těsně pod kolénkem. Na řízku ponecháme 3-4 páry listů. Necháváme je zakořenit v písečném substrátu při vysoké vzdušné vlhkosti.

 

Semena nejrůznějších druhů hvozdíků můžete koupit už nyní v našem e-shopu!

 

Napsala Eliška Kadlecová