Zakládáme trávník - jak vybrat travní směs

Zakládáme trávník - jak vybrat travní směs

Každý trávník  chce svoje. Některým travinám se daří na slunci, jiným ve stínu a zase jiné snesou namáhání. Proto existují různé druhy travních směsí, ze kterých můžete vybírat.

Výběr travní směsi je jednou z nejdůležitějších fází zakládání trávníku. 

Je záhodno věnovat tomu dostatek pozornosti, protože díky správnému osivu může Váš trávník rychle vyrůst a vypadat krásně po mnoho dalších let.

Před tím, než koupíte travní směs, je třeba si ujasnit, k čemu budete trávník využívat. Jedny traviny se hodí pro okrasu, jiné pro namáhaný trávník na hřišti. 

Proto si nejprve ujasněte, jestli má trávník plnit funkci pouze dekorativní, jestli po něm budete chodit nebo jen potřebujete zpevnit půdu. Podle toho vybírejte směsi zahradní, parkové, okrasné nebo hřišťové. 

Směsi označované jako univerzální použijte spíše na plochy, které potřebujete pouze zpevnit a porůst. Existují i směsi určené k opravě a zahuštění stávajícího porostu, vhodné pro poškozené nebo starší trávníky s řídkými a lysými místy.

Pokud na osivu nenajdete popisek, do jakých podmínek je směs určena, pravděpodobně se jí bude dařit spíš na slunci.

Důležité také je, kolik vody a světla bude mit Váš trávník k dispozici. Proto existují, hlavně u zahradních travních směsí, kategorie určené na slunce, do stínu nebo polostínu. 

Jak se jednotlivé směsi liší?

To, proč je některá směs určena do stínu a vlhka a jiná snese sluneční úpal a sešlap je dáno zastoupením různých druhů travin v osivu a také poměry mezi nimi. 

Zde najdete výčet typických používaných druhů a jejich vlastností. Podle jejich zastoupení a poměrů v travní směsi můžete odhadnout, která z mnoha směsí bude pro Váš budoucí trávník nejlepší.

 

Jílek vytrvalý (Lolium perenne)

Zejména pro svou vitalitu a odolnost je používán ve směsích pro zatěžované plochy, tedy hřiště a rekreační oblasti.


Někdy se také můžete setkat s nátvem jílek anglický, je totiž základní travinou anglických trávníků. Vyhovují mu těžší, vlhké půdy, špatně snáší sucho. Vyniká sytě zelenou barvou, odolností při zátěži, rychlým vzcházením a dobrou regenerací. 

V oblastech s dloho ležící sněhovou pokrývkou však může být napadán plísní sněžnou, při silných mrazech hrozí vymrzání.

 

Kostřava červená (Festuca rubra)

Kostřavu najdete v každé okrasné směsi.

Existují formy trsnaté a výběžkaté, přičemž trsnaté lépe odolávají suchu, kdežto výběžkaté se hodí pro vlhčí stanoviště. Kostřava může mít sytě zelenou nebo šedozelenou barvu a vzházejí středně rychle - zhruba po dvou až třech týdnech. 

Obráží už brzy na jaře. Dobře odolává výkyvům počasí a různým klimatickým podmínkám, při delším suchu zasychají listy, rostlina ale přežívá a po zavlažení znovu obrazí. Snáší mírné namáhání.

Výběžkaté druhy se využívají na užitkové trávníky na chudších půdách, kde tvoří méně husté porosty.

Odrůdy kostřavy naleznete v okrasných trávnících, kdy mohou tvořit až 70% směsi. Kvalitní odrůdy tvoří hustý a jemný porost. Nejkvalitnější jsou používány pro golfové trávníky.

 

Kostřava ovčí (Festuca ovina)

Tento druh kostřavy najde uplatnění zejména ve směsích pro suchá stanoviště. Vyniká sytě zelenou barvou a nenáročností na živiny. Najdeme ji ve směsích pro okrasné trávníky.

 

Psineček tenký (Agrostis tenuis)

Tvoří vytrvalý, velmi hustý porost. Vyžaduje dostatek vláhy a časté sekání. Vzchází poměrně pomalu a nesnáší mnoho zátěže, na jaře obráží později. Používá se do směsí pro golfová hřiště a velmi jemné okrasné trávníky.

 

Lipnice luční (Poa pratensis)

Lipnice tvoří mírně hrubší hustý porost. Osivo vzchází za tři až čtyři týdny po vysetí, plného rozvoje se u lipnice dočkáme nejdříve ve druhém roce. 

Díky své schopnosti snášet zátěž a výborně regenerovat je lipnice používána jako jedna z hlavních součástí směsí pro hřiště, sportovní a rekreační trávníky. Některé kultivary se mohou vyskytnout v menším množství i ve směsích pro trávníky okrasné.

Vyberte směs pro Váš trávník

Okrasný trávník

Základem okrasných trávníků bývá kostřava červená. Pokud bude trávník na suchém stanovišti, je vhodná příměs kostřavy ovčí nebo smělku. 

Do směsí pro vlhčí stanoviště nebo zavlažované trávníky bývá přidáván psineček tenký, je potom ale třeba počítat s častým sekáním. Pokud bude trávník zatěžován mírným sešlapem, je na místěvybrat směs s obsahem lipnice luční.

 

Hřišťový trávník

Trávníky na hřišti bývají vystaveny extrémní zátěži, je tedy třeba vybírat druhy vitální a s rychlou regenerací. Tyto vlastnosti mají jílek vytrvalý a lipnice luční. Podíl lipnice by v osivu měl být co nejvyšší.

 

Rekreační trávník

Rekreační trávníky nejsou tak namáhané jako hřišťové, přesto ale musí snášet značnou zátěž. Proto jsou i zde převážně zastoupeny jílek a lipnice, často narazíme i na kostřavu nebo jiné druhy.

Kromě těchto základních kategorií existují také parkové směsi (pro trávníky bez zátěže, které vyžadují malou péči, ale nejsou vhodné do zahrad kvůli sešlapu), golfové směsi (osivo má špičkovou kvalitu pro kvalitní, ale náročný trávník) nebo třeba luční směsi, které obsahují kvetoucí druhy rostlin a nevyžaduje téměř žádnou péči.

 

Trávník Vás bude provázet řadu let, proto se vyplatí vybrat co nejlepší osivo. Kvalitní travní směsi naleznete v našem e-shopu!

 

Napsala Eliška Kadlecová