Jasmín na zahradě i v hrníčku

Jasmín na zahradě i v hrníčku

Jasmín provoní vaši zahradu a pomůže i s chorobami...


Jasmíny jsou okrasou každé zahrady. Nejhezčí jsou pochopitelně na jaře, kdy se obalí do květového hávu a vydávají nádhernou, pro jasním typickou, vůni. Ne nadarmo jsou jasmínové květy často hlavní přísadou parfémů. 

Jasmíny jsou nenáročné, vhodné téměř do všech podmínek. Rostou  i v "horší" půdě, nevadí jim běžná zahradní zemina ani pískovitá půda. 

Jediné, co jasmíny k růstu bezpodmínečně potřebují je dostatek světla. Krásný jasmín vypěstujete pouze na slunném stanovišti.

Máte doma slunné stanoviště? Výborně! Můžete pěstovat  jasmíny. 

Jasmín (lat. Jasminum officinale) je rychle rostoucí liánou z čeledi olivovitých (lat. Oleaceae). Původní domovinou jasmínu je Čína, Indie a Srí Lanka. 

Jasmínů je několik druhů, některé jsou vhodné pro pěstování na zahradě, jiné je možné v našich klimatických podmínkách pěstovat, minimálně během zimy, pouze v interiéru. 

K zástupcům "venkovních" jasmínů patří například jasmín křovitý (lat. Jasminum fruticans), který je znám také pod názvem jasmín keřovitý

Jedná se o poloopadavý nebo stálezelený keř, jehož původní domovinou je jih Evropy. Jasmín křovitý dorůstá do výšky cca 1,5 - 2 metry. Jednotlivé větvičky jsou metlovitě uspořádané. 

Tento keř vykvétá v období května až června. Květy mají žlutou barvu a vyrůstají v květenstvích sdružujících až 5 květů.

Růžové květy má jasmín růžokvětý (lat. Jasminum beesianum). Jde o okrasný, rychle rostoucí keř, který snese i mírný mrazík. Ve větších mrazech je nutné jasmín chránit. 

Jasmín růžokvětý má rád světlé stanoviště, lépe však trochu přistíněné. Osvědčilo se vysazení jasmínu k zahradním domkům nebo k pergolám, které poskytují potřebnou oporu, stín a chrání před zimou. 

"Pravý" jasmín (lat. Jasminum officinale) poznáte podle sněhově bílých květů vyrůstajících z růžových poupat.  Květy pravého jasmínu jsou využívány k léčebným i kosmetickým účelům.

  

Pěstování pravého jasmínu v květináči

Pěstování pravého jasmínu není příliš náročné. V letním období jasmínu vyhovuje pěstování venku. Jasmín miluje slunce, ale příliš ostré sluneční paprsky mohou popálit lístky, proto rostlinu přes poledne přistiňte nebo postavte na stanoviště, kde slunce není tak ostré. 

I v zimě jasmín potřebuje dostatek světla, ideální je východní nebo jižní okno, teplota může být podstatně nižší, bez problémů i okolo 8 - 9 °C.  

V době vegetace, zejména na jaře a v létě jasmíny potřebují dostatek vláhy. Půda by měla být neustále vlhká, ne však příliš mokrá. Přemočení by mohlo vést k uhnívaní kořenů. 

K poškození rostliny vede i přílišné přeschnutí kořenového balu. Na přeschnutí si dejte pozor zejména v zimě, kdy rostlina tolik vláhy nepotřebuje, což svádí k opomenutí včasné zálivky. 

Ideální vodou pro zálivku je převařená dešťová voda, nejlépe pak vlažná. 

Hnojivo do zálivky přidávejte cca jednou týdně v období aktivního růstu (tj. od dubna do srpna). Použitelné je hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny. 

Pro optimální růst je dobré rostliny jasmínu pravidelně přesazovat. Mladé jasmíny přesaďte každý rok v březnu, starší rostliny stačí přesazovat v intervalu dvou až tří let. 

Škůdci, kteří se na jasmínu nejčastěji vyskytují jsou mšice a svilušky. V případě zjištění výskytu tohoto hmyzu rostliny ošetřete přípravkem proti savému a žravému hmyzu.

  

Příznivé účinky jasmínu

Věděli jste, že květy jasmínu po svítání ztrácí až 20 % ze své vůně? Z tohoto důvodu se jasmínové květy v zemích svého původu stále sbírají ručně a před svítáním.

Příznivé účinky jasmínu na lidský organismus jsou známy již dlouhou dobu. V tradiční čínské medicíně se květy jasmínu k léčebným účelům používají již od dob Staré Číny. Moderní medicína kouzlu jasmínu zatím příliš nepodlehla.

Květy jasmínu se občas přidávají  do sirupů proti kašli a čaj z listů se používá na venkovní ošetření při zranění očí. Naopak v hojné míře se můžete s jasmínem setkat v aromaterapii nebo v drahých francouzských parfémech, v nich je mnohdy hlavní přísadou. 

Pokud nemáte dostatek peněz na drahé francouzské parfémy, provoňte si svůj domov alespoň svíčkou s vůní jasmínu.

Nejen vůně květů působí příznivě na lidský organismus. Jasmínový odvar velmi příznivě působí na lidskou nervovou soustavu. Koupel s přídavkem jasmínu dokáže tělo zbavit neklidu, odstraňuje úzkost a napětí. 

Ke zlepšení svého stavu ho mohou použít i lidé trpící křečemi končetin. V tomto případě se taktéž osvědčily pravidelné koupele. Čaj s přídavkem jasmínových květů je považován za bájný přípravek dlouhověkosti. 

Čaj připravte z lístků zeleného čaje a s jasmínových květů. Takto připravený čaj má nasládlou chuť. Jasmínový čaj má uvolňující účinky, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Další využití jasmínu

Přestože používání jasmínu není v moderní společnosti tolik rozšířené, nebojte se vyzkoušet jeho příznivé účinky. Kupte si jasmínový čaj!

Kosmetický průmysl využívá jasmínové oleje jako přísadu do přípravků určených pro suchou pleť. Tradiční Čínská medicína používá květy jasmínu pro jeho antibakteriální účinky. Opomenout nelze ani afrodisiakální účinky květů jasmínu.

 

Dopřejte i svým známý chvíle provoněné jasmínem, sdílejte s nimi tento článek!

 

Napsala Lenka.Z