Zazimování jezírka

Zazimování jezírka

Jak se postarat o vodní rostlinky a rybky, aby ve zdraví přečkaly zimu?

Máš na zahradě jezírko? Než přijdou mrazy, věnuj mu péči. Zatímco některé rostlinky můžeš nechat v klidu odpočívat přes zimu na dně, lekníny budou potřebovat teplo!

Existují dva typy vodních rostlinek. O mrazuvzdorné vodní a bahenní rostliny si starosti dělat nemusíš, pokud máš jezírko dostatečně hluboké. V hloubce okolo 50 cm by se jim ani v tuhých mrazech nemělo nic stát.

S teplomilnými rostlinkami, například s oblíbenými tropickými lekníny a vodními hyacinty, je to naopak. Ty před příchodem mrazíků z jezírka raději vyndej, vlož do nádoby s vodou a nechej je přes zimu při teplotě v rozmezí od 15 stupňů až při běžné pokojové teplotě doma.

Jestli chováš ryby z pásma podobného tomu našemu, neměl by nastat problém, pokud máš jezírko alespoň metr hluboké a pokud má písčité nebo bahnité dno, kde se mohou ukrýt. V bezpečí zimu přečkají na dně. Stejné je to s vodními želvami (např. želva nádherná).

V každém případě jezírko na podzim vyčisti – síťkou seber napadané listí a zbytky rostlin - a nenechej ho zamrznout.

Proč?

  • Pokud v jezírku zimují ryby a želvy, zadusí se.
  • Když přijdou dlouhodobější tuhé mrazy, hladina zamrzne příliš a led zničí i mrazuvzdorné rostliny na dně.

Co dělat, aby hladina nezamrzla?

  • Jestli z jezírka trčí zaschlé stonky rostlin, nikdy je před zimou neodřezávej, budou vytvářet přirozené větrací otvory.
  • Dej do vody větve nebo trochu slámy.
  • Když už přece jen hladina zmrzne, rozbíjej ji. Opatrně vysekej otvor, nebo led polij horkou vodou.